Verkoelende wandelsokken

Ook op warme zomerdagen is het heerlijk om je wandelschoenen aan te trekken voor een mooie wandeling in de regio. Ga je naar de duinen of kies je voor de koelte van het bos? Een nadeel van wandelen op warme dagen is dat je voeten snel heet worden, omdat de warmte niet goed kan ontsnappen uit je schoenen.

Hoe houd je je voeten koel om blaren en irritaties te voorkomen tijdens een zomerse wandeling? In dit artikel vertel ik je meer over het gebruik van verkoelende wandelsokken.

Zorg voor de juiste materiaalkeuze 

Het is belangrijk om goed materiaal te kiezen voor wandelsokken op warme zomerdagen. Het ene materiaal voert warmte en vocht beter af dan het andere. FALKE heeft bijvoorbeeld de FALKE TK2 Cool sokken met een speciale Cool-vezel. Deze vezels houden je voeten langer droog en koel, wat de kans op huidirritaties verkleint.

Over het algemeen kun je het beste kiezen voor wandelsokken van wol, en dan vooral merinowol. Deze materialen nemen vocht op, waardoor je voeten langer droog en koel blijven. Merinowol heeft als voordeel dat het minder snel eczeem veroorzaakt dan gewone wol. Een derde optie is katoenen sokken.

Mijn tip

Bekijk hier de beste wandelsokken van dit moment. Zo ben je verzekerd van een goede keuze.

Keuze uit dikke en dunne wandelsokken 

Naast het materiaal is ook de dikte van wandelsokken belangrijk. Dunne wandelsokken, bij voorkeur van katoen, zijn ideaal voor wandelschoenen in categorie A. Dit zijn lichte, nauwsluitende wandelschoenen.

Heb je wandelschoenen uit categorie B of C? Kies dan voor iets dikkere wandelsokken van wol, zelfs in de zomer. Schoenen uit deze categorieën voeren vocht minder goed af dan die uit categorie A. Door dikkere sokken te dragen, blijven je voeten langer droog.

Verkoelende wandelsokken

Lage of hogere wandelsokken gebruiken 

Een derde punt om op te letten is de keuze tussen lage en hogere wandelsokken.

Hierbij speelt ook de categorie van je wandelschoenen een rol. Halfhoge wandelschoenen kun je het beste combineren met hogere sokken om huidirritaties of voetklachten te voorkomen tijdens het wandelen. Bij lichte, lage wandelschoenen volstaan lage sokken, zoals enkelhoge wandelsokken.

Het gebruik van in-shoe wandelsokken, ook wel invisible sokken genoemd, is niet verstandig.

Sokken beschermen niet alleen de huid, maar houden ook ongedierte uit je schoen. Een in-shoe sok doet dit niet goed; teken en ander ongedierte kunnen via je enkels je schoen binnenkomen.

Teensokken voor tijdens het wandelen 

Steeds meer wandelaars kiezen voor teensokken.

Ondanks de naam zijn dit (half)hoge sokken. Het verschil met klassieke sokken is dat teensokken losse ruimtes hebben voor je tenen. De sokken omhullen als het ware elke teen apart.

Het voordeel hiervan is dat je tenen niet langs elkaar schuren tijdens het wandelen, wat de kans op blaren aanzienlijk verkleint. Ook de kans op schimmelinfecties neemt af met teensokken.

Sokken met speciale eigenschappen 

Er zijn merken die sokken maken met antibacteriële stoffen, die helpen vervelende geurtjes en schimmelinfecties te voorkomen. PUMA, bijvoorbeeld, produceert sokken van mesh. Hoewel deze sokken niet specifiek voor wandelen zijn, laten ze je voeten beter luchten en verkleinen ze de kans op hevig zweten.

Wandelsokken tegen zweetvoeten 

In de zomer ontkom je bijna niet aan zwetende voeten. Welke wandelsokken helpen om dit te verminderen? De materiaalkeuze is hierbij heel belangrijk.

Kies altijd voor sokken die goed vocht absorberen. Eerder las je al dat merinowol een goede keuze is in de zomer.

Merinowol neemt vocht op, waardoor je voeten droog blijven. Naast merinowol kunnen ook bamboesokken helpen tegen zweetvoeten. Met deze sokken blijven je voeten een groot deel van de dag fris.

Mijn tip

Neem altijd een paar wandelsokken extra mee, zeker als je veel zweet. Ik bewaar deze bijvoorbeeld in mijn heuptas. Lees hier mijn review van de Osprey Talon 6.

Conclusie: verkoelende wandelsokken in de zomer?

Het kiezen van de juiste wandelsokken is niet altijd even gemakkelijk, maar wel belangrijk. Zo voorkom je zwetende voeten en huidirritaties. Niemand wil snel blaren krijgen. Kies daarom op warme dagen voor sokken die je transpiratie goed afvoeren, zodat je voeten droog en koel blijven.

Ik raad aan om te kiezen voor wandelsokken van (merino)wol. Afhankelijk van de categorie van je wandelschoenen, kies je voor dunne of juist iets dikkere sokken. Dikke sokken in de zomer klinken misschien raar, maar ze bieden juist meer comfort.

Heb jij nog tips? Laat het hieronder in de reacties weten.

Karin Heijmans

Ik ben 45 jaar en moeder van 2 kinderen. Mijn hobby's zijn wandelen, geocachen en fotograferen, waarbij ik het liefst in de bossen te vinden ben.

3 reacties op "Verkoelende wandelsokken"

 1. SokkenSpeurder82 SokkenSpeurder82 schreef:

  Interessant artikel, Karin! Zijn er ook budgetvriendelijkere opties die vergelijkbaar zijn met de FALKE sokken? Ik ben altijd op zoek naar een goede deal.

 2. WanderLaars WanderLaars schreef:

  heb zelf falke tk2 cool geprobeerd, echt n verschil in comfort. goed spul, Karin!

  1. TrailTimo TrailTimo schreef:

   Zelfde ervaring hier! Ze zijn de prijs echt waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *