Ook op warme zomerdagen kan het heerlijk zijn om je wandelschoenen aan te trekken, voor een mooie wandeling in de regio. Trek je naar de duinen, of kies je voor de beschutting in het bos? Een van de nadelen van wandelen op warme zomerdagen is het feit, dat je voeten al snel erg heet zijn. Mede doordat de warmte niet altijd even goed weet te ontsnappen uit je wandelschoenen.
Hoe zorg je dat je voeten enigszins koel blijven, om irritaties als blaren te voorkomen tijdens een zomerse wandeling? In dit artikel vertel ik je meer over het gebruik van verkoelende wandelsokken.
Zorg voor de juiste materiaalkeuze
Belangrijk bij het kiezen van de beste wandelsokken voor warme zomerdagen is het materiaal waarvan de sokken gemaakt zijn. Het ene materiaal voert de warmte en het vocht rond je voeten beter af, dan het andere. FALKE heeft wandelsokken, de FALKE TK2 Cool, op de markt gebracht welke voorzien zijn van een Cool-vezel. Deze vezels houden je voeten langer droog en koel, wat de kans op irritaties aan de huid verkleint.
In de basis geldt dat je het beste voor wandelsokken van wol kunt kiezen, of nog specifieker van merinowol. Deze materialen nemen vocht op, waardoor je voeten langer droog en koel blijven. Het voordeel van merinowol ten opzichte van regulier wol zit in het feit, dat men bij merinowol minder snel last heeft van eczeem. Een derde optie is het gebruik van katoen.
Keuze uit dikke en dunne wandelsokken
Naast het materiaal waarvan wandelsokken gemaakt zijn, speelt ook de dikte hiervan mee. Dunne wandelsokken, bij voorkeur van katoen, worden aangeraden bij wandelschoenen in categorie A. Het gaat om relatief lichte, nauwsluitende wandelschoenen. Heb je een wandelschoen uit categorie B of C? Kies in dat geval voor iets dikkere wandelsokken van wol. Ook in de zomermaanden! Het nadeel van de schoenen uit deze categorieën is dat ze minder goed in staat zijn om vocht af te voeren dan de wandelschoenen uit categorie A. Door voor iets dikkere sokken te kiezen blijven je voeten droog.

Lage of hogere wandelsokken gebruiken
Een derde aspect om rekening mee te houden: de keuze tussen lage en hogere wandelsokken. Ook bij deze keuze speelt mee, binnen welke categorie je wandelschoenen vallen. Halfhoge wandelschoenen zou je moeten combineren met een hogere sok, om irritaties aan de huid te voorkomen tijdens het wandelen. Bij een lichte, lage wandelschoen volstaat een lage sok. Denk aan enkelhoge wandelsokken.
Het gebruik van in-shoe wandelsokken, ook wel invisible sokken genoemd, is onverstandig. Een sok dient namelijk niet alleen ter bescherming van de huid; het houdt ook ongedierte uit je schoen. Een in-shoe sok slaagt hier niet in; Een teek en ander ongedierte kunnen rond je enkels bij de schoen naar binnen kruipen.
Teensokken voor tijdens het wandelen
Tegenwoordig kiezen steeds meer wandelaars voor het gebruik van teensokken. Hoewel de naam anders doet vermoeden, gaat het hierbij om (half)hoge sokken. Het verschil met de klassieke sok zit in het feit, dat deze teensokken losse, afgescheiden ruimtes bieden voor je tenen. De sok valt als het ware om de tenen heen. Het voordeel hiervan is dat het voorkomt dat je tenen tijdens het wandelen langs elkaar schuren, wat de kans op blaren aan je tenen aanzienlijk verkleint. Ook de kans op bijvoorbeeld schimmelinfecties neemt af met de keuze voor teensokken.
Sokken met speciale eigenschappen
Eerder las je al dat onder meer FALKE haar verkoelende wandelsokken van speciale Cool-vezels voorziet om voeten langer droog te houden tijdens een inspanning. Ook zijn er verschillende merken die sokken produceren met antibacteriële stoffen, wat helpt vervelende geurtjes en bijvoorbeeld schimmelinfecties aan de voeten tegen te gaan. Of wat te denken van de sokken van PUMA, niet specifiek bedoeld voor het wandelen, welke worden geproduceerd met mesh. Dit materiaal heeft de fijne eigenschap dat het je voeten onderweg ietwat laat luchten, waarmee de kans op hevige zwetende voeten verkleind wordt.
Wandelsokken tegen zweetvoeten
In de zomermaanden ontkom je haast niet aan zwetende voeten. Welke wandelsokken zijn het meest geschikt, om de kans op zweetvoeten te verkleinen? Belangrijk bij het tegengaan van zweetvoeten is de materiaalkeuze. Kies altijd voor sokken met een sterk vocht absorberend vermogen. Eerder las je al dat het in de zomermaanden verstandig is te kiezen voor sokken van merinowol. Merinowol neemt het vocht op, waardoor je zwetende voeten droog blijven. Naast merinowol helpen ook bamboe sokken je om zweetvoeten tegen te gaan. Je voeten blijven hiermee een groot deel van dag fris!
Conclusie: verkoelende wandelsokken in de zomer?
Het kiezen van de juiste wandelsokken op een mooie zomerdag is niet altijd even gemakkelijk, maar wel belangrijk. Het helpt je zwetende voeten en irritaties aan de huid te voorkomen. Het is niet prettig om al snel te maken te krijgen met blaren. Op warme dagen is het belangrijk te kiezen voor wandelsokken die erin slagen je transpiratie af te voeren rond je voeten, zodat deze langer droog en daarmee koel blijven.
Ik raad je aan te kiezen voor wandelsokken van (merino)wol. Het is afhankelijk van de categorie waarbinnen je wandelschoenen vallen, of het slim is om voor dunne of juist iets dikkere wandelsokken te kiezen. De keuze voor dikke wandelsokken in de zomermaanden klinkt wellicht gek, maar biedt je juist een groter comfort onderweg.
Heb jij nog tips, laat het hieronder in de reacties weten.