Wanneer je op zoek gaat naar een verrekijker, zul je zien dat er veel verschil in prijs is met vergelijkbare verrekijkers. Inzicht in de specificaties, zoals vergrotingsfactor, diameter van de lens en uittredepupil, helpt je te bepalen welk verrekijker het beste werkt voor jouw behoeften of situatie. Laat ik eerst uitleggen wat en hoe een verrekijker werkt, daarna gaan we kijken welke verrekijker je nodig hebt.
- Maat van de verrekijker
- Verrekijker vergrotingsfactor
- Diameter van het objectief
- Uittredepupil
- Relatieve helderheid
- Binoculaire oogafstand
- Verrekijker gezichtsveld
- Verrekijker focus
- Type verrekijker
- Binoculaire lens coatings
- Waterdichte en weersbestendige verrekijker
- Nevelvrije verrekijker
- Welke verrekijker heb ik nodig voor welke activiteit?
Maat van de verrekijker
Verrekijkers zijn er in verschillende maten (gedefinieerd door de objectief diameter) voor verschillende buitenactiviteiten. Een kleine vergelijking.
Volledig formaat (algemene specificaties: 8 x 42, 10 x 50)
Het beste voor het bekijken van dieren in het wild en voor gebruik op boten.
Full-size verrekijker vangt meer licht en presteert beter in situaties met weinig licht. Ze bieden meestal stabielere beelden en een breder gezichtsveld, dus ze zijn geweldig om vogels te bekijken, maar ze zijn te groot en zwaar voor bijvoorbeeld backpacken.
Middelgroot (algemene specificaties: 7 x 35, 10 x 32)
Beste allround keuze voor natuur- en sportgebruik.
Hoewel een beetje zwaar voor backpacken, hebben deze verrekijkers een middelmatige grootte en een bovengemiddelde lichttransmissie.
Compact (algemene specificaties: 8 x 25, 10 x 25)
Het beste voor overdag buitenactiviteiten.
Dit zijn de lichtste en kleinste verrekijkers voor backpacken, maar ze zijn minder comfortabel tijdens langdurig gebruik.

Verrekijker vergrotingsfactor
Verrekijkers worden geïdentificeerd door 2 cijfers. De cijfers op een verrekijker tonen het vergrotingsfactor en de lensdiameter.
Voorbeeld: 7 x 35 verrekijkers hebben een vergrotingsfactor van 7.
Een vergrotingsfactor van 7 betekent dat een object 7 keer dichterbij lijkt. Als je bijvoorbeeld een hert bekijkt door een 7x verrekijker dat op 200 meter van je af staat lijkt het maar op 28,6 meter afstand (200 gedeeld door 7).
Houd er rekening mee dat een verrekijker met vergrotingsfactor groter dan 10 de bewegingen van je handen versterkt, waardoor stabiel kijken moeilijk wordt.
Diameter van het objectief
Het tweede nummer dat wordt gebruikt bij de verrekijker verwijst naar de diameter (in millimeters) van het objectief.
Voorbeeld: 7 x 35 verrekijkers hebben objectief lenzen van 35 mm.
De diameter van de objectieflenzen bepaalt grotendeels hoeveel licht je verrekijker kan verzamelen. Als je 2 verrekijkers hebt met exact dezelfde specificaties, behalve de objectieflens diameter, vangen verrekijkers met een grotere diameter objectieven meer licht. Meer licht betekent een helderder beeld, vooral in omstandigheden met weinig licht.
Uittredepupil
Uittedepupil is een getal dat aangeeft hoe helder een object zal verschijnen wanneer het wordt bekeken in situaties met weinig licht. Een hoger aantal betekent helderdere afbeeldingen. Een grote uittredepupil maakt het ook gemakkelijker om een volledig beeld van een object te behouden als je handen bewegen of schudden.
De grootte van de uitgang (gemeten in millimeter) wordt berekend door de diameter van de objectieflenzen te delen door het vergrotingsfactor.
Voorbeeld: voor 7 x 35 verrekijker is 35 gedeeld door 7 gelijk aan een uittredepupil diameter van 5 mm.
Bij zeer zwak licht kunnen onze pupillen tot 7 mm breder worden. Als je verrekijker een uittredepupil grootte van minder dan 7 heeft, beperken ze het beschikbare licht voor je ogen. 7 x 50 verrekijkers bieden een uittredepupil grootte van 7,1 mm – een goede keuze voor nachtelijke weergave.
Voor situaties met weinig licht (dageraad, schemering, in dichte bossen of tijdens het observeren van de nachtelijke hemel), zijn modellen met een hoog uittredepupil getal (ongeveer 5 mm of hoger) een goede opties.
Voor het bekijken in daglicht is de grootte van de pupil minder belangrijk. In fel licht, kunnen menselijke pupillen tot ongeveer 2 mm smal worden. Alle verrekijkers bieden uittredepupil die groter zijn.
Relatieve helderheid
Gerelateerd aan het uittredepupil, meet de relatieve helderheid ook hoe helder een object voor je ogen verschijnt: hoe hoger het getal, hoe helderder objecten worden weergegeven. Dit is handig in situaties met weinig licht.
De relatieve helderheid wordt bepaald door het kwadraten van de uittredepupil te kwadrateren.
Voorbeeld: een verrekijker biedt een uittredepupil van 4,3. Doe dit nummer in het kwadraat (4,3 x 4,3) om te komen tot een relatief helderheidsgetal van 18,5.
Binoculaire oogafstand
Dit is de afstand tussen elk oculair en je ogen terwijl het hele gezichtsveld zichtbaar is. Lange oogafstand verhoogt het comfort doordat je de verrekijker weg van je gezicht kunt houden.
De oog reliëf specificatie is het handigst als je een bril draagt. De meeste fabrikanten bevelen aan dat brildragers de rubberen oculairkragen naar beneden moeten rollen voordat ze gaan kijken; er zijn enkele uitzonderingen.
Tip: als je een bril draagt, zoek dan een oogafstand van 11 mm of meer.
Verrekijker gezichtsveld
Deze specificatie vertelt je de breedte van het gebied (meestal in voet) dat je in één oogopslag kunt zien, op 1000 meter van waar je staat. Een breed gezichtsveld is het beste om objecten zoals vogels te vinden en te identificeren. Gewoonlijk resulteert een grotere vergroting in een smaller gezichtsveld.
Verrekijker focus
Bijna alle verrekijkers hebben een centraal scherpstelwiel dat beide kijkers tegelijkertijd op de verrekijker focust. Ze omvatten meestal ook een dioptrie afstelring die de ene kijker onafhankelijk van het andere focust. Hiermee kun je verschillen in zicht tussen je twee ogen compenseren.
De dioptrie-ring bevindt zich meestal op de linker of de rechter kijker in de buurt van het oculair.
Type verrekijker
Verrekijkers zijn gemaakt met verschillende prisma’s aan de binnenkant. Zonder prisma’s zou alles waar je naar kijkt ondersteboven verschijnen vanwege de lichtstralen die door de lenzen in de verrekijker passeren. Er zijn twee stijlen van binoculaire prisma’s:
Porro: Verrekijker met Porro-prisma’s bieden een goede optiek, maar ze zijn omvangrijker dan een verrekijker met dakprisma’s. Deze verrekijker is meestal goedkoper omdat ze gemakkelijker te produceren is.
Dak: deze verrekijker is meestal ligt en compact, waardoor ze een goede keuze is voor wandelen en andere buitenactiviteiten. Het kost iets meer om een verrekijker met dakprisma’s te maken, dus deze zijn meestal duurder dan die met Porro-prisma’s.

Binoculaire lens coatings
Een deel van het licht dat door de lenzen in een verrekijker passeert, wordt weggereflecteerd. Deze reflectie vermindert de hoeveelheid licht die door de lenzen gaat en zorgt ervoor dat het beeld donker lijkt. Om reflectie te verminderen en voor heldere, scherpe beelden te zorgen, worden coatings aangebracht. Volledig gecoate lenzen verminderen de meeste reflectie en verhogen de lichttransmissie.
Waterdichte en weersbestendige verrekijker
Als je je verrekijker aan boord van een boot of aan land gebruikt tijdens een regenachtige dag, wil je een waterdichte of weerbestendige verrekijker gebruiken.
Waterdichte verrekijkers gebruiken meestal O-ringen om een afdichting te maken om te voorkomen dat vocht binnendringt. Een waterdichte verrekijker voorkomt ook dat er stof of vuil in komt.
Weerbestendige verrekijkers zijn niet volledig waterdicht. Ze zijn ontworpen om te beschermen tegen lichte regen maar niet onderdompeling.
Nevelvrije verrekijker
Verrekijkers kunnen gevoelig zijn voor beslaan wanneer je ze verplaatst tussen verschillende temperaturen, zoals van de kou buitenshuis naar de warmte in je huis. Beslaan is niet alleen vervelend, maar kan ook potentieel schadelijk zijn als er vocht in blijft zitten.
Om dit tegen te gaan, hebben fabrikanten methoden ontwikkeld om de lucht in de optische vaten te vervangen door inert gas dat geen vochtgehalte heeft en daarom niet zal condenseren. Dit beschermt tegen beslaan van de interne lensoppervlakken, niet van de buitenkant.
Welke verrekijker heb ik nodig voor welke activiteit?
Verrekijkers heb je in alle soorten en maten. Of je nu op safari gaat, vogels gaat spotten of gaat varen, iedere situatie is anders en vraagt om een ander soort kijker. Bedenk je dus goed voor welke situatie je precies een verrekijker nodig hebt als je er één gaat aanschaffen. In dit artikel lees je alles over verschillende verrekijkers voor verschillende situaties.
Welke verschillende verrekijkers zijn er?
Voor ieder doeleinde of activiteit is er een andere verrekijker nodig. De meeste kijkers zijn binoculaire verrekijkers. Dit wil zeggen dat je er met twee ogen tegelijk doorheen kunt kijken. Dit type is verder onder te verdelen in dakkant en porro verrekijkers.
Bij een dakkant kijker gaat het licht rechtstreeks door de verrekijker heen en is daardoor compacter van formaat. Ook laten ze minder stof, water en vuil toe.
Een porro kijker heeft een N-vorm waardoor het licht een knik maakt. Met deze verrekijkers kun je meer diepte onderscheiden, maar ze zijn minder water- en stofdicht. Er zijn een aantal begrippen waarvan het handig is om te weten wat ze betekenen. Zo moet je rekening houden met de vergroting, dit houdt de zoomsterkte in.
Een hoog of laag schemergetal wil zeggen of de verrekijker geschikt is om te gebruiken bij schemering. Als laatste is de grootte van de uittredepupil belangrijk bij verrekijkers die voor nachtelijk gebruik zijn.
Vogelspotten
Wanneer je gaat vogelspotten, heb je een verrekijker nodig die compact is en vooral snel in gebruik. Een vogel vliegt zó weer weg en je wilt je kans om hem goed te zien niet verliezen. Wanneer je een vogel niet met het blote oog kunt zien, kun je het dier ook niet met de verrekijker spotten. Een vergroting van acht is daarom ruim voldoende. Ook kan het zijn dat je bij schemerlicht vogels gaat spotten. Houdt daarom goed het schemergetal in de gaten.
Op het water
Verrekijkers die speciaal geschikt zijn om op het water te gebruiken, hebben allerlei handigheidjes die het gebruik gemakkelijker maken. Ga bijvoorbeeld na of de verrekijker stikstof bevat. Stikstof voorkomt vocht en condens, waardoor je de kijker altijd kunt blijven gebruiken.
Ook kun je speciale onderdelen aan de kijker toevoegen, zoals een floating strap, waardoor het blijft drijven indien je de verrekijker in het water laat vallen. Een verrekijker voor op het water hoeft niet zo sterk te vergroten. Je staat immers op een bewegende ondergrond wat het lastiger maakt goed in te zoomen op een stilstaand beeld. Een vergroting van 7x is al genoeg.
Reizen en safari
Weer een ander type kijker heb je nodig als je op safari gaat. Over het algemeen zul je veel stof tegenkomen, dus geschikte verrekijkers zijn stofdicht. Ook kunnen ze tegen een stootje. Verder moet je verrekijker vanaf korte afstand kunnen scherpstellen. Zo kun je planten, bloemen en dieren van zowel ver weg als redelijk dichtbij goed bekijken. De echte safari verrekijkers hebben een vergroting van tussen de 8x en de 10x.
Jacht
In de jacht is een verrekijker met een sterke vergroting erg belangrijk. Vaak wordt er op grote afstand gewerkt of tijdens het schemerdonker. Wanneer je vooral in het donker jaagt, is een kijker met een schemergetal hoger dan 15 nodig. Net als bij de safari, moet een jachtverrekijker stofdicht zijn en tegen een stootje kunnen. Je hebt voldoende aan een vergroting van rond de 10x.
Nacht
Een belangrijk kenmerk van een verrekijker die je ‘s nachts kunt gebruiken, is de uittredepupil van minimaal 5 millimeter. Dit zorgt ervoor dat er genoeg ligt kan binnenvallen, wat nodig is om in het donker afstanden te kunnen zien. Ook bestaan er varianten met infrarood LED’s. Dit zorgt ervoor dat je nog meer kunt zien.
Zeer heldere uitleg. Nuttig