Verschillende soorten geocaches

Geocaching kent verschillende types van caches. Via de map van geocaching kun je op deze types filteren. Het is dan voor iedereen duidelijk wat er wordt verwacht bij de verschillende soorten geocaches. Hieronder in het kort welke verschillende types caches er zijn samen het de Geocaching symbolen die gebruikt worden. Als wij gaan caches kijken we ook altijd eerst welke type we willen gaan lopen en welke er eventueel nog in de buurt zijn.

traditional cache geocaching icon

Traditionele cache

Dit is een cache waarbij de coördinaten die vermeld zijn ook daadwerkelijk de locatie van de cache is. Deze cache bevat minimaal een container met een logboek. Vaak worden van de traditionele caches een trail gemaakt zodat je als geocacher een mooie route kan lopen van meer dan 1 geocache. Echter zijn ook losse caches die meestal op bijzondere locaties liggen.


multi cache geocaching icon

Multi cache

Voor deze cache is het vermelde coördinaat meestal een beginpunt. Daarna volgens er nog meer, de zogenaamde waypoints. Het kan zijn dat je op het volgend coördinaat een aanwijzing vindt voor het volgende waypoint, of informatie op dit punt moet zoeken. Na enkele van deze tussenpunten volgt altijd de eindcache waar het logboekje in zit. Multi’s kunnen ook bijvoorbeeld caches routes in de nacht zijn.


mystery of puzzel cache geocaching icon

Mysterie cache of puzzel cache

Voor dit type cache dien je (meestal vooraf) een puzzel op te lossen voordat de daadwerkelijke coördinaten prijsgegeven worden. De informatie die nodig is om dit coördinaten te bepalen is voor iedereen toegankelijk. Mysteries worden vaak gebruikt in combinatie met geoart. Hierbij worden de mysteries zo gelegd in een speciale vorm. Gebruik GeoLeaks om de puzzels (sneller) op te lossen.


earthcache geocaching icon

Earth cache

Bij dit type caches is er geen fysieke cache! Je dient op deze aangegeven locatie minimaal twee opdrachten uit te voeren. Daarnaast is een foto te maken van de locatie een must zodat je kan laten zien ook daadwerkelijk daar geweest te zijn. Daarnaast zul je nog enkele vragen moeten beantwoorden die in de buurt (bijvoorbeeld een informatiebord) te vinden zijn.


virtual cache geocaching icon

Virtuele cache

Bij dit type caches ga je op zoek naar een bestaande, permanente merkteken van een bijzonder unieke of excentrieke waarde. Hierbij moet je antwoordt geven op een vraag over het merkteken om zo aan te tonen dat je ook daadwerkelijk op die locatie geweest bent.


event cache geocaching icon

Event cache

Dit is meestal een eenmalig event waar geocachers bij elkaar komen. Hier worden dan ideeën uitgewisseld, travelbugs gelogd en eventueel nieuwe caches gepubliceerd. Ook zijn er geocachers die meteen een nieuwe geocache online zetten. Na het event moet de eigenaar/plaatser binnen vier weken archiveren het event archiveren. Er zijn ook nog Mega en Giga events.


wherigo cache icon geocaching

Wherigo cache

Een redelijk nieuwe vorm, wat helaas nog niet zo populair is. Het is een combinatie van een adventure game samen het de coördinaten en de buitenwereld.


letterbox hybrid geocaching icon

Letterbox hybrid

Bij deze vorm maak je gebruik van aanwijzingen en niet van coördinaten. En in iedere letterbox dient een stempel aanwezig te zijn. Zo kun je het logboek van de bus stempelen met je persoonlijke stempel en je eigen logboek met de stempel uit de bus.


cito geocaching icon

Cito cache

Cito staat in dit geval voor “Cache In Trash Out”. Dit event is speciaal in het leven geroepen om een bijdrage te kunnen leveren aan het opruimen van bossen, lokale parken en landgoederen. Het is de bedoeling dat cachers met elkaar de troep op deze locatie opruimen.


adventure lab geocahing icon

Adventure labs

In 2019 heeft Geocaching besloten om van lab-caches Adventure Labs te maken. Er is zelf een compleet nieuwe app hiervoor. Gelukkig is het sinds de laatste update van de officiële geocaching app wel mogelijk om ook te filteren op deze caches op de kaart. Wel heb je nog steeds de Adventure Labs app nodig. De meeste adventure labs bestaan uit 5 vragen (adventures), die je op de locatie zelf alleen kan beantwoorden. Kun je ze alle 5 oplossen dan is de Adventure Lab geslaagd. Er zijn ook adventure labs die maar 1 vraag hebben of 10.

Cache soorten die jij hebt gevonden

In je geocaching account is er ook een overzicht te zien van alle cache types die je zelf al gevonden hebt! Hieronder zie je die van mij.

verschillende soorten geocaches

Daarnaast is het nog mogelijk om een extra dimensie toe te voegen aan een van de caches door er bijvoorbeeld een nachtcache van te maken.

Ik ben benieuwd hoeveel verschillende caches types jij al gevonden hebt, en welke jij het mooiste of leukste vind om te doen. Zelf vind ik de multi-cache en traditional cache het leukste om te doen. Laat het hieronder in de reacties eens weten.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *