Vliegen vormen een bron van irritatie! Niet alleen thuis, maar ook tijdens het kamperen of andere outdoor activiteiten. Buiten het feit dat het vervelend is wanneer ze rond je hoofd zoemen, is het bepaald niet hygiënisch wanneer er een vlieg op je boterham of koek plaatsneemt. Hoe kun je vliegen verjagen? Welke middelen helpen om de vliegen ver bij je tent of caravan uit de buurt te houden? In dit artikel lees je er meer over.

Hoe kan ik vliegen verjagen?

Wist je dat er meer dan honderd verschillende soorten vliegen voorkomen in Nederland? De meest bekend vlieg is de huisvlieg. Je herkent deze aan z’n zwarte kleur, met rond de aanhechting van de vleugels een lichtbruine tot oranje vlek. Het maakt dat het best lastig om de vliegen te verjagen! Waar het ene middel tegen de huisvlieg werkt, is het andere middel voornamelijk bedoeld voor het verjagen van steekvliegen. Een vlieg die ook vaak voorkomt, is de fruitvlieg. Waar de fruitvlieg natuurlijk minder vervelend is dan de huisvlieg, is het geen fris idee dat deze vliegjes op je fruit zitten.

Zorg voor een goede hygiëne in huis

Een eerste stap bij vliegen verjagen is het creëren van een hygiënische omgeving thuis of op de camping. Door je woning en tent goed schoon te houden, voorkom je dat deze de verschillende soorten vliegen aantrekt. Met name fruitvliegjes en huisvliegen komen af op etensresten. Door de etensresten direct weg te gooien in een afgesloten zak of emmer, houd je de vliegen bij je tent vandaan.

Vliegen Op Eten

Zorg er daarbij voor dat eten afgedekt wordt, wanneer dit nog niet gegeten wordt. Bij voorkeur in een afsluitbaar bakje. Na het eten dien je zo snel mogelijk de afwas te doen. De etensresten die op borden en in pannen achterblijven zullen al snel vliegen lokken.

Niet onbelangrijk: denk ook aan de hygiëne van je huisdieren. Wanneer je huisdieren erg vies zijn na een wandeling door de modder of het water, kan dit verschillende soorten vliegen aantrekken. Niet alleen voor mensen is het vervelend wanneer er vliegen in hun omgeving aanwezig zijn. Ook huisdieren zullen hinder ondervinden van de verschillende soorten vliegen.

Sprays en crèmes tegen vliegen

Wanneer de basis op orde is, kun je kijken naar andere hulpmiddelen die vliegen verjagen. Denk bijvoorbeeld aan een vliegenspray, welke je in de supermarkt of bij een hobbywinkel kunt krijgen. Er zijn verschillende soorten van zo’n vliegenspray.

Je hebt bijvoorbeeld de keuze tussen een spray die je op de huid aanbrengt om vliegen te verjagen, of een spray die je op de vliegen richt.

Deze laatste vorm van vliegenspray brengt het nadeel met zich mee, dat de nevel in je ogen, die van gezinsleden of bijvoorbeeld huisdieren kan komen. Daarbij kan de nevel neerdalen op etenswaren in de buurt van de plek waar je de spray spuit. Dit kan gevaarlijk zijn! Pas om deze reden goed op met het gebruik van de sprays.

Sprays voor op je huid zijn minder gevaarlijk, daar je deze op een plek kunt gebruiken waar geen voedingsmiddelen in de buurt liggen en waar het niet waait. Een nog beter alternatief is een teatree olie. Dit middel kun je smeren en houdt de vliegen ver bij je vandaan.

Naast tea tree-olie zijn er diverse andere crèmes die vliegen verjagen. Houd er rekening mee dat het gebruik van een spray of olie die je direct op de huid aanbrengt een allergische reactie zou kunnen veroorzaken. Lees om deze reden altijd de bijsluiter voor je een spray of crème tegen vliegen gebruikt en laat je waar nodig adviseren door een medewerker van de drogisterij of apotheek.

Vliegen verjagen met geur

Een tea tree olie is vaak voorzien van een extract van kruiden of bepaald fruit. De geur die het extract met zich meebrengt, is voor mensen prettig, maar schrikt de verschillende soorten vliegen af. Vliegen verjagen met geur kan ook door gebruik te maken van geurstokjes, een geurende kaars of bijvoorbeeld een dispenser.

Onder meer lavendel, basilicum, knoflook, kruidnagel en azijn zijn geuren die vliegen verjagen. Hetzelfde geldt voor ui, al is ui ook voor mensen niet de meest prettige geur. Zeker niet in een omgeving waar je ook slaapt! Specifiek voor muggen werkt het, wanneer je een citronellakaars gebruikt. Je hebt ook een speciale spray met citronellageur, welke je op kunt spuiten als je in de avond buiten gaat zitten.

Lavendel

Vliegen verjagen met een geur is lastig op het moment dat het buiten erg hard waait. Ook kan blijken dat de geur niet sterk genoeg is, om de vliegen in een straal van enkele meters bij je tafel of terras vandaan te houden.

Vliegen buiten de deur houden

Blijkt het lastig te zijn om vliegen ver van je tent, caravan of vakantiewoning te houden? In dat geval is het zaak om ze in ieder geval niet naar binnen te laten komen. Zo voorkom je dat steekvliegen je in de avond steken, dat huisvliegen op etenswaren in huis gaan zitten en hier bacteriën op achterlaten, enzovoorts.

Er zijn verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar, waarmee je vliegen buiten de deur houdt. Maak bijvoorbeeld gebruik van een gordijn voor een raam of deur. Hiermee verklein je de kans dat een vlieg bij je naar binnen weet te komen. Nog beter dan een gordijn voor ramen zijn horren.

Een gordijn zit niet direct tegen het raam aan, waardoor deze open zou kunnen waaien. Horren worden wel tegen het raam geplaatst en bewegen normaliter niet. In het geval van een tent is het belangrijk om kieren dicht te maken. Hele kleine kieren kunnen al groot genoeg zijn om een vlieg bij je tent naar binnen te laten komen. Overigens benutten niet alleen vliegen deze kieren. Ook ongedierte als muizen en ratten proberen via zo’n kier in de tent te komen.

Hulpmiddelen tegen vliegen ophangen

Eerder las je al dat er verschillende hulpmiddelen zijn die je ergens neer kunt zetten, wanneer je vliegen wilt verjagen. Denk bijvoorbeeld aan een geurkaars, geurstokjes, enzovoorts. Er zijn ook hulpmiddelen die je in een tent, caravan of vakantiewoning op moet hangen om de vliegen te vangen.

Denk bijvoorbeeld aan een klassieke vliegenval of een vliegenlint. De geur van deze hulpmiddelen de vliegen aan, wanneer deze eenmaal binnen zij. Op het moment dat de vlieg in de val of tegen het vliegenlint vliegt, blijft deze vastzitten. Het zal de vlieg niet langer lukken om nog te ontsnappen. Je kunt de vliegenval of het vliegenlint eens in de zoveel tijd legen of vernieuwen. Zo blijft je vakantiewoning, tent of caravan hygiënisch.

Vliegenval

Een specifiek type vliegenval is de waterzak. Aan deze waterzak kan een speciale stof worden toegevoegd, welke standaard wordt meegeleverd met zo’n waterzak, die de vliegen lokt. Als een vlieg eenmaal in de waterzak zit zal deze verdrinken. Net als bij het vliegenlint en de vliegenval, kun je ook de waterzak eens in de zoveel tijd vervangen.

Een apparaat wat je niet hoeft te vervangen is de insectenlamp. Het vaak ietwat blauwe licht van deze lamp trekt de insecten aan. Eenmaal in de lamp worden de insecten gevangen. Veel insecten zullen al snel sterven. Het voordeel van zo’n insectenlamp is de aanwezigheid van een reservoir. Je kunt het reservoir dagelijks legen. Wel zo hygiënisch!

Ook handig om op te hangen: een klamboe. Een klamboe zal natuurlijk geen vliegen verjagen, maar biedt je wel bescherming. Je kunt in de klamboe gaan liggen om te voorkomen dat steekvliegen je kunnen steken. Zeker in landen waar gevaarlijke steekvliegen leven, is het verstandig om zo’n klamboe mee te nemen. In Europese landen is het minder noodzakelijk, maar wel prettig!

Andere hulpmiddelen om vliegen te verjagen

Is het met de reeds beschreven hulpmiddelen nog niet gelukt om de vliegen te verjagen? In dat geval kunnen onderstaande tips je helpen.

Vliegen Verjagen Infographic

Wat werkt niet tegen vliegen?

Naast de verschillende hulpmiddelen die wel degelijk tegen verschillende soorten vliegen werken, zijn er ook hulpmiddelen die weinig tot geen effect hebben. Waar een citronella kaars helpt tegen muggen, zal dit middel nauwelijks effect hebben tegen andere soorten vliegen. Handig in de avond, maar overdag heb je er weinig aan!

Hoewel een elektrische vliegenmepper helpt, is het onverstandig om alle vliegen te proberen te doden. De kans is namelijk groot dat een deel van de vliegen in leven blijft. Combineer de elektrische vliegenmepper met een ander hulpmiddel om de vliegen te vangen of te doden.

Conclusie: er zijn diverse hulpmiddelen om vliegen verjagen

In dit artikel hebben we de verschillende mogelijkheden voor het bestrijden van vliegen op een rijtje gezet. Het is verstandig om een combinatie van verschillende van deze hulpmiddelen in te zetten. Het maakt de kans op het succesvol verjagen van de vliegen het grootst. Gebruik een spray of crème om jezelf te beschermen tegen vliegen, zeg een vliegenval of bijvoorbeeld een insectenlamp neer om de vliegen te kunnen vangen die toch in de ruimte aanwezig zijn en gebruik een elektrische vliegenmepper als een vlieg niet direct in de val vliegt.

Preventieve maatregelen die je kunt nemen zijn het gebruik van horren in je ramen, een gordijn voor de deur en bijvoorbeeld het gebruik van stevig plastic bakjes om etenswaren in op te bergen.

De meest gestelde vragen over vliegen verjagen

Onderstaand vind je vragen die veel gesteld worden over vliegen verjagen en bestrijden. We hebben het antwoord op de meest gestelde vragen alvast voor je uitgewerkt.

Kun je vliegen bestrijden?

Vliegen bestrijden begint bij het voorkomen van vliegen in huis. Dit doe je door etensresten direct op te ruimen en overgebleven etenswaren op te bergen is afsluitbare plastic bakjes. Het bestrijden zelf doe je met een vliegenmepper of bijvoorbeeld een vliegenval.


Kunnen vliegen steken?

Er zijn meer dan honderd verschillende soorten vliegen in Nederland. Een deel van deze vliegen kan steken. Het maakt het belangrijk om de vliegen ver bij je tent, vakantiehuis of caravan uit de buurt te houden.


Waar komen vliegen op af?

Vliegen komen af op etensresten die je laat rondslingeren. Fruit op tafel, vuilnisbakken die niet ververst worden of etensresten. Wanneer iets begint te rotten, komen vliegen daar direct op af.

Kan ik vliegen verjagen met zakjes water?

Deze is al uit grootmoeders tijd: vul doorzichtige zakjes met water en hang die op rond het huis. Vliegen houden niet van de schittering. Maar echt efficiënt is dit helaas niet. Je moet heel veel zakjes ophangen om vliegen helemaal weg te houden

Bekijk ook onze andere tips: