Tijdens een wandeling of fietstocht in de natuur kom je al snel tientallen vogels tegen. De ene pakt meteen een verrekijker, terwijl de ander even een moment neemt om te genieten van het vrolijk gezang. Al gauw rijst de vraag: om welke vogel gaat het hier? Als vogelliefhebber heb je misschien naast een verrekijker altijd een vogelboekje bij je om de verschillende soorten te kunnen onderscheiden.

Wist je dat er ook handige apps bestaan waarmee je de vogels kunt herkennen op basis van hun geluid? In dit artikel vertel ik je meer over de vogelgeluiden app die mij al meerdere keren heeft geholpen in de natuur. Het is interessant om te weten naar welke vogelsoorten je luistert. 

Shazam voor vogelgeluiden 

Het leren herkennen van vogelgeluiden lijkt enigszins op het onderscheiden van de muziek op de radio. Ook op de radio zul je geregeld nummers horen waarvan je de titel en artiest niet direct weet. Om het nummer later nog eens te kunnen luisteren, maken veel mensen gebruik van de gratis app Shazam. Heb jij deze app ook op je telefoon staan? De app bepaalt automatisch voor je om welk nummer het gaat, mits je de app zo’n vijf tot tien seconden de tijd geeft om het nummer te beluisteren. 

Een vogelgeluiden app lijkt qua werking sterk op Shazam. Ook deze app geef je de kans om enige tijd naar de vogelgeluiden te luisteren, waarna deze automatisch voor je bepaalt om welke vogelsoort het gaat. 

Goed moment voor vogelgeluiden 

Hoewel je de hele dag door vogels kunt horen zingen, is de ochtend het beste moment om op pad te gaan met de vogelgeluiden app op je telefoon. Ook in de avond hoor je over het algemeen meer vogels dan overdag. Probeer een plek te zoeken waar de vogelgeluiden app zo min mogelijk gestoord wordt door achtergrondgeluiden. Trek bijvoorbeeld naar het bos of een gebied weg van een drukke weg. 

Leer vogelgeluiden herkennen met de app 

Door gebruik te maken van een vogelgeluiden app leer je verschillende vogelsoorten van elkaar te onderscheiden. Het is een modern alternatief voor het gebruik van en fysiek vogelboek. Daarbij onderscheid je de vogels niet langer op basis van hun uiterlijk, maar op basis van hun geluid. Handig, want zeker in het bos is het soms lastig om de precieze locatie van de vogel te vinden. Met een vogelgeluiden app achterhaal je alsnog om welke vogel het gaat. 

Naast de apps die je op basis van een vogelgeluid vertellen welke vogel er vrolijk zingt, kun je ook voor apps kiezen die je de geluiden van geselecteerde vogels laten horen. Vervolgens is het aan jou om het juiste geluid te matchen met hetgeen je buiten waarneemt. Dit is een stuk lastiger.

Download ook direct een planten herkennen app. Dan kun je naast de vogelgeluiden ook planten, insecten, vlinders en paddenstoelen herkennen.

BirdNET de beste vogelgeluiden app

Er zijn verschillende vogelgeluiden apps die je kunt gebruiken om vogelsoorten van elkaar te leren onderscheiden. De meest bekende en populaire app is echter BirdNET. Het gebruik van deze app is simpel: je neemt het geluid enige tijd op, selecteert vervolgens in welke periode het geluid van de vogel te horen is en laat de app vervolgens z’n werk doen. Het is afhankelijk van de kwaliteit van het geluid, hoe snel de app de vogelsoort weet te herkennen. De app vertelt je hoe groot de kans is dat deze het op basis van het opgenomen geluid goed heeft. Je kunt de app zowel op een iPhone als op toestellen met Android installeren. 

BirdNET gratis gebruiken 

De BirdNET vogelgeluiden app is gratis te downloaden en te gebruiken op zowel een mobiele telefoon als tablet. Door de app te gebruiken help je deze indirect te verbeteren, door steeds meer data aan de app toe te voegen. Inmiddels kan de app naar eigen zeggen meer dan 3.000 vogelsoorten van elkaar onderscheiden op basis van hun geluid. 

BirdNerd als nieuwkomer tussen de vogelgeluiden apps

Een alternatief voor BirdNET is de vogelgeluiden app BirdNerd. Deze app bestaat minder lang, maar heeft snel aan populariteit gewonnen. Een nadeel van deze app is het feit, dat deze momenteel alleen beschikbaar is voor apparaten met Android. Op een iPhone is de app nog niet te downloaden. De app werkt op dezelfde manier als BirdNET; op basis van een opgenomen geluid bepaalt de app om welke vogel het gaat. Als het de app lukt een vogelsoort te herkennen, dan geeft deze direct aan hoe groot de kans is dat deze analyse correct is.

Meest gestelde vragen over vogelgeluiden apps

Ben je er nog niet uit op welke manier je vogelgeluiden het beste kunt gebruiken om vogelsoorten te leren herkennen? Stel je vragen gerust, door deze achter te laten onder het artikel. Hieronder vind je het antwoord op vragen die het meest gesteld worden.


Wat is de beste vogelapp?

De beste vogelapp voor het herkennen van verschillende vogelsoorten is BirdNET. Deze app vertelt je op basis van vogelgeluiden om welke vogelsoort het gaat.

Hoe leer je vogelgeluiden herkennen?

Je leert vogelgeluiden te herkennen door gebruik te maken van een vogelgeluiden app. De app neemt het geluid van de vogel op, legt het (virtueel) naast de geluiden die de app al kent en bepaalt op basis daarvan om welke vogel het gaat.

Waar kan ik vogelgeluiden downloaden?

Er zijn verschillende websites waarop vogelgeluiden te beluisteren en te downloaden zijn. Voor het leren herkennen van verschillende vogelsoorten is het verstandiger om een vogelgeluiden app te gebruiken.

Welke vogel hoor ik hier?

Maak gebruik van een vogelgeluiden app om sneller te achterhalen welke vogel je hoort. De app vertelt het je binnen een paar seconden, nadat je de app het geluid van de vogel hebt laten horen.