Denk je er aan om te gaan wandelen in de winter? Of wil je beginnen met winterwandelen, maar weet je nog niet helemaal waar je op moet letten en hoe je je het beste kunt voorbereiden op een winterwandeling? Maar lijkt het je wel heel gaaf. Lees dan eerst onze voorbereidingstips voor een winterwandeling.

Check het weer vooraf en tijdens je wandeling

Controleer altijd eerst hoe het weer is als een winterwandeling gaat maken. Komt er een (sneeuw)storm aan? Gaat het heel hard regenen? Check dan wat je nodig hebt om je wandeling goed te kunnen maken. Controleer het weer zo vaak mogelijk en wees voorbereid op onverwachte weersveranderingen. Vooral als je in de bergen gaat wandelen en je bent overgeleverd aan moeder natuur!

Pak de juiste uitrusting in

Goede voorbereiding is het halve werk. Neem een opgeladen hoofdzaklamp mee, handschoenen, pak een extra warme trui en droge sokken in en neem voldoende vloeistoffen en voedsel mee om je lichaam van brandstof te voorzien tijdens je winterwandeling! 

Winter Wandeling

Neem laagjes mee

Laagjes zijn je beste vriend tijdens winterwandelingen. Je kunt namelijk gemakkelijk een laagje meer of minder dragen. Is het heel warm en zonnig in de vallei, dan kun je laagjes verwijderen. Bereik je de wolken op hoogte, dan kan een extra laagje weer heel fijn zijn. Dankzij vele goede merken zijn de lagen ook nog eens heel licht van gewicht en gemakkelijk opvouwbaar en isolerend. Bekijk ook zeker even de pagina: beste thermo ondergoed om een juiste keuze hierin te maken.

Soft- en hardshells

Tip: softshells zijn ideale lagen om in te wandelen, omdat ze licht, flexibel en zeer ademend zijn. Dit zorgt voor de warmte die je nodig hebt en stimuleert tegelijkertijd voldoende luchtstroom, zodat je niet oververhit raakt. Omdat softshells over het algemeen niet volledig waterdicht zijn, is een waterdichte shell eroverheen een essentieel onderdeel om in je rugzak te bewaren om voorbereid te zijn als het weer plotseling omslaat.

Tip: Je kunt ook een waterdichte rugtas meenemen. Dan ben je er zeker van dat alles droog blijft

Zorg voor genoeg hydratatie

Het zal je verbazen hoeveel mensen niet genoeg drinken tijdens een winterwandeling. Je hebt dan misschien niet zo’n dorst als in de zomer, maar je moet wel net zoveel drinken in de winter als in de zomer tijdens je wandeling. 

Wat drink je dan in de winter? Neem tijdens een winterwandeling een kleine en lichte thermoskan vol warme chocolademelk of thee mee. 

Thee is een hele goeie keus. Voeg wat citroen, gember en honing toe aan je thee voor een heerlijk lekker warm theetje. Wij hebben tijdens onze herfst en winterwandeling altijd een thermoskan hete thee mee!

Pak voldoende eten in

Wist je dat je tijdens winterwandelingen, als de temperaturen onder nul dalen, je tot 30% meer calorieën verbrand dan als het boven nul graden is? De belangrijkste redenen zijn dat het lichaam calorieën gebruikt om ons warm te houden en we gebruiken meer energie tijdens het wandelen (vooral in de sneeuw)! Zorg ervoor dat je genoeg eetvoorraad bij je hebt als je gaat wandelen om je lichaam van voldoende brandstof te voorzien!

Geniet!

Don’t stress en geniet vooral van je wandeling. Ben je goed voorbereid, dan kun je inspelen op allerlei situaties.