Vuur maken met vuursteen

Vuur maken met vuursteen. Wat heerlijk primitief, een steentje en een stukje staal. Niet zomaar elk stukje staal maar daar komen we zo op.

Sommigen hebben nog nooit een vuursteentje in handen gehad. Mensen die in het Zuiden van Limburg wonen weten al snel waar het overgaat. Die grijze stenen die je vaker in het bos treft rondom de oude mijnen. Ik neem jullie daarom mee op pad naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. Ook dat is bushcraft.

Rondom deze berg liggen veel groeves en raap je de vuurstenen zo van de grond! Ik parkeer de auto niet ver van het dichtbijgelegen Chateau Neercanne en vervolg mijn weg te voet door het pittoreske dorp. Het is nog vroeg op de dag en er staat nog enige dauw op de weilanden. Het zorgt voor mooi zicht maar laat ook zien hoe vochtig het vannacht is geweest. Onderweg verzamel ik enkele materialen die we later zullen gebruiken.

Clematis zaden

Om te beginnen wat zaden van de clematis, rond deze tijd van het jaar stikt het er bijna van in deze regio.

Ik pluk één a twee handen en bewaar de zaden in mijn borstzak.

In dit vest hebben ze de kans om overtollig vocht kwijt te raken en drogen ze dankzij mijn lichaamswarmte al enig sinds.

Vuurstenen

We gaan verder het bos, de paden bezaaid met vuursteen. In de bermen steken de nu dode grassprieten uit boven de levenden, ideaal want dat plukt handig! Ik verzamel een goede hand vol en pluk tijdens het wandelen de mindere goede of te natte sprieten tussen uit.

Houtskoolzwam

Onderweg tref ik op een gevallen beuk een super paddenstoel aan! De houtskoolzwam, een prachtig stukje natuur om vuur mee maken, de binnenzijde is te vergelijken (zoals de naam als zegt) met houtskool. De padenstoelen zijn een bedreigde soort en we lopen in een zeer kostbaar stukje natuur dus ik laat ze met rust. Ooit had ik ze achterin de tuin groeien, die heb voor het verhuizen geplukt en laten drogen, demonstreren waarom deze paddenstoel zo handig is, lees en zie je straks.

Een half uurtje bergop lopen komen we aan op wat mij de ideale plek lijkt! Het zonnetje schijnt hier door de bomen en er staat een klein briesje, een goede gelegenheid om de eerder verzamelende materialen even in de zon te leggen en te laten luchten. In de tussentijd laat ik jullie de inhoud van mijn “tondeltas” zien.

Tondeltas

Nu de natuur voor ons de materialen al enigszins heeft laten drogen kunnen we alles verzamelen en voor ons leggen. Ik raap een flink stuk schors op van de grond en plaats mijn “ingrediënten” netjes voor mij uit. Ik werk daarbij graag van links naar rechts te beginnen met de vuursteen en vuurslag.

Die vuurslag heb ik enkele jaar geleden leren smeden, om ervoor te zorgen dat er daadwerkelijk vonken gemaakt kunnen worden moet het een hoge carbon waarde hebben. Heb je geen vuurslag probeer dan een oude vijl of een mes met een hoge carbon waarde in het staal, wel even oppassen met de vingers!
Omdat een beeld duizend worden spreekt heb ik gefilmd over hoe ik te werk ga en waarom ik welke keuzes maak tijdens dit proces.

Vuursteen om vuur mee te maken

Vuur maken op deze manier is een kwestie van oefenen, probeer vooral uit! Onthoud wel dat een goede voorbereiding het halve werk is. Ik denk niet dat ik ooit twee keer exact dezelfde bundels heb gemaakt om het vuur in te maken, kijk vooral naar wat voor handen is. Neem in het begin ook wat extra’s mee van thuis, iets wat je al hebt gedroogd. Vuur maken is niet altijd even makkelijk en dan kan een beetje succesbeleving geen kwaad in je motivatie! Wanneer je je bekwaam genoeg voelt zet Moeder Natuur je toch weer even op je plaats.

Denk je aan de veiligheid en brandgevaar in je omgeving voordat je begint met vuur maken? Het is niet overal toegestaan en jaarlijks breken er toch weer brandjes uit in ons kleine kostbare landje. Vraag na of en waar je open vuur mag maken en wanneer voordat je begint.

Conclusie

Ik hoop dat dit stuk je een beeld heeft geschetst van hoe je vuur kunt maken met een vuursteen en voldoende handvaten geeft wanneer je aan de slag gaat. Daarnaast hoop ik je te hebben geïnspireerd en te hebben gemotiveerd om erop uit te trekken! Stel je vragen vooral in de comments onder het artikel, jouw vraag kan namelijk erg waardevol zijn voor andere lezers.

Jelle

Hoi ik ben Jelle! Een avontuurlijke  kerel met hart en passie voor bijna alles wat buiten te beleven is. Van klimmen, hiken, kano varen en vissen tot koken op open vuur! Graag neem ik je mee in mijn avonturen en belevingen!

2 reacties op "Vuur maken met vuursteen"

 1. Mendel Mendel schreef:

  Hoi Jelle,
  Wat een fijn artikel en duidelijk filmpje! Ik krijg met mijn vuurslag en steen wel vonken maar vind het moeilijk ze op te vangen op het verkoold katoen. Of het valt erop en blijft niet gloeien. Na dit artikel en filmpje denk ik dat mijn katoen ook te vochtig is dus daar ga ik wat mee experimenteren. Ook zie ik dat je ruim de tijd neemt om de temperatuur omhoog te krijgen, ik moet nog wat werken aan mijn geduld zie ik ???? klopt het trouwens dat hoe donkerder de vuursteen hoe beter de kwaliteit is?

  1. Jelle Jelle schreef:

   Hee hallo!

   Over de kleur valt inderdaad wat te zeggen. Dat geld echter niet voor vuurmaken, je kunt namelijk met heel veel stenen vuur maken. Het is niet de steen die de vonk geeft maar je vuurslag:) Een sterke of scherpe kei kan bijvoorbeeld ook. Soms zie je in films wel eens auto’s crashen waarbij veel vonken vrijkomen, hetzelfde princiepe:) Het is niet de straat of stoep die de vonk geeft maar het staal van de auto. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *