Steeds meer gezinnen kiezen tijdens hun vakantie voor de rust en ruimte van een kleinschalige natuurcamping. Ben jij al bekend met dit type camping? Waar moet een natuurcamping aan voldoen is dan ook regelmatig een vraag die we krijgen. Natuurcampings vind je overal in Nederland, logischerwijs vaak dicht in de buurt van een natuurgebied. Ook buiten ons eigen land kom je ze tegen, bijvoorbeeld in de Ardennen, de Franse Pyreneeën, enzovoorts. Kamperen op een natuurkampeerterrein is overigens wat anders dan wildkamperen. In Nederland is wildkamperen niet toegestaan; datzelfde geldt voor het kamperen in de wilde natuur van diverse andere Europese landen.
In dit artikel vertel ik je meer over het kamperen op een natuurcamping en de wijze waarop deze campings zich onderscheiden van de reguliere, vaak grotere familiecampings in Nederland.
Wat is een natuurcamping?
Natuurcampings kenmerken zich door hun kleinschalige opzet; het gaat in veel gevallen om campings met maar weinig kampeerplekken. Denk aan campings met plek voor z’n 50 tot 100 kampeerders. Wist je dat er ook natuurkampeerterreinen bestaan met slechts 20 of 30 kampeerplekken? Het is een garantie op rust tijdens je vakantie! Dit betekent overigens niet de plekken zelf krap zijn; deze vallen te vergelijken met de kampeerplekken op een gemiddelde familiecamping.
Naast de kleinschalige opzet van deze natuurkampeerterreinen, hebben ze met elkaar gemeen dat deze campings doorgaans in een groene omgeving gelegen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een natuurcamping aan de rand van of midden in een bosrijk gebied. Zowel op, als in de directe omgeving van een dergelijk natuurkampeerterrein vind je een brede diversiteit aan flora en fauna. Je wordt er niet gewekt door gillende kinderen, maar door het geluid van de vrolijk fluitende vogels. De campings zijn erop gericht rust en ruimte te bieden aan gasten.
Vaak gaat het om liefhebbers van de natuur, die vanaf hun kampeerplek wandelingen en fraaie fietstochten door de regio willen maken. De gunstige ligging van deze natuurcampings maakt dat je over het algemeen niet lang hoeft te reizen om op zo’n wandel- of fietsroute te komen.
Faciliteiten voor kinderen vaak beperkt
Daar natuurcampings gericht zijn op het bieden van rust, ruimte en privacy in een groene omgeving zijn de faciliteiten voor kinderen vaak beperkt. Het ontbreekt bijvoorbeeld in veel gevallen aan een uitgebreid animatieprogramma. Evenals dat je kinderen hier niet de beschikking zullen hebben over een groot zwembad met meerdere glijbanen. Dit betekent niet, dat er helemaal nooit een zwembad te vinden is op deze natuurkampeerterreinen. Het gaat hierbij echter om een kleinschalig zwembad, voornamelijk bedoeld om op warme zomerdagen af te kunnen koelen. Naast een kleinschalig zwembad vind je op deze natuurcampings soms een speelterrein met enkele losse speeltoestellen voor kinderen.

Campings met afwijkende regels
Houd bij je eerste bezoek aan een natuurcamping rekening met het feit, dat men hier vaak met andere regels werkt dan op de gemiddelde familiecamping. Zo mag de auto over het algemeen niet naast de tent of caravan geparkeerd worden; aan de voorzijde van de camping vind je er een parkeerplaats voor.
Daarbij dient rekening te worden gehouden met de natuur rondom het kampeerterrein; de verlichting in de sanitaire blokken staat ’s avonds vaak standaard uit. Logischerwijs kun je deze inschakelen als je naar het toilet moet of er je tanden borstelt. Sommige natuurcampings werken met sensoren, zodat de verlichting automatisch in- en uitschakelt. In de avond is het op een natuurcamping vaak eerder stil, dan op een familiecamping; men komt er voor zijn of haar rust. Op de website van deze natuurcampings lees je vaak meer over de regels die er gelden.
Natuurcampings hebben het volgende gemeen
Reeds werden verschillende elementen genoemd waaraan je een natuurcamping kunt herkennen. Het zijn tevens de eigenschappen die deze campings met elkaar gemeen hebben. Vraag je een liefhebber van natuurcampings naar hetgeen deze kampeerterreinen zo interessant maken, dan zal deze de rust, ruimte en privacy van en op zo’n camping benoemen.
Dat gecombineerd met de ligging in een vaak groene omgeving maakt een natuurkampeerterrein tot de ideale uitvalsbasis voor leuke outdoor activiteiten. Daarbij bieden deze campings alle gelegenheid om na een periode van hard werken volledig tot rust te komen. Je stoort je er niet snel aan het gedrag van andere campinggasten.
De mix van rust, ruimte en privacy maakt dat het kamperen op natuurcampings mij erg goed bevalt. Daar komt bij dat Nederland tal van bijzonder fraai gelegen natuurkampeerterreinen biedt, waar je relatief goedkoop kunt overnachten. Kijk eens naar het overzicht met natuurcampings in jouw regio om er eens een nachtje te slapen! Ik weet zeker dat het je zal bevallen, als je liefhebber bent van de natuur.