Waarom bushcraft in de 21e eeuw?

Bushcraft: leven in de natuur met de middelen die je omgeving biedt. Het lijkt nogal omslachtig, in een tijdperk waarin je je eten kunt oogsten in de supermarkt en de nacht door kunt brengen in een zacht bed naast een verwarming.

Toch trekken meer en meer mensen wereldwijd in hun vrije tijd natuurgebieden in, om… ja, om wat?

Vraag je je af wat die ene collega beweegt, ben je benieuwd of bushcraft iets voor jou zou kunnen zijn, of zoek je naar woorden om uit te leggen waarom je zelf urenlang probeert die ene skill onder de knie te krijgen?

Lees vooral door.

Het probleem met de supermarkt

Het probleem met de supermarkt is dit: de supermarkt is saai. En ja, dat vind ik een ernstig probleem. Want wat betekent het om iets saai te vinden? Ik ken mensen die een hele middag gefascineerd naar een graspol kunnen kijken.

Saai betekent dat er geen connectie is tussen jou en dat wat je saai vindt. Geen connectie met de supermarktproducten dus. En geen wonder: die zijn drie keer de wereld rondgevlogen voor ze hier beland zijn.

Een varkentje dat ooit twee ouders en een eigen karakter had, is nu een anoniem stukje vlees in een plastic verpakking. Saai dus. Wat betekent dat voor de wereld? Uitbuiting, kinderarbeid en een klimaatcrisis, om maar iets te noemen. En wat betekent dat voor jou? Een leegte, waar iets betekenisvols had kunnen zijn.

(G)een magische oplossing

Nee, een paar uurtjes in het bos gaan niet het hele productiesysteem omvergooien. Ik hoop ook niet op het instorten van de samenleving of een terugkeer naar tijden zonder moderne technologie.

Toch kunnen die uurtjes in het bos iets anders wezenlijk veranderen: jou. Een paar uurtjes in het bos kunnen je een adempauze geven van de ratrace op je werk, ruimte om van alles te verwerken.

Ze kunnen je kennis laten maken met de medebewoners van je omgeving: de planten, de vogels, de insecten… die blijken helemaal niet saai te zijn. Ze kunnen je leren hoe weinig je eigenlijk nodig hebt om te leven.

Niet overleven op je tandvlees, maar de echte rijkdom om je heen herkennen en gelukkig zijn. En die verandering in jou sijpelt ook door naar de rest van de wereld.

Ik heb geen zin om de wereld te redden

Nee. Ik ook niet. En gelukkig hoeft dat ook niet. Maar hé, weet je nog wat mijn probleem met de supermarkt was? Saai. En weet je wat dat niet is? Bushcraft.

Ik heb lang gedacht dat avonturen alleen in boeken en films plaatsvonden, maar dat was voordat ik voor het eerst zelf in een bos overnachtte en voordat ik een groepje wilde zwijnen trackte en besloop.

Het eten van zelf gevonden planten laat me voelen dat ik deel uitmaak van iets groters: een ecosysteem, de kringloop van het leven. Queue de Lion King:

It’s the Circle of Life
And it moves us all
Through despair and hope
Through faith and love
Till we find our place
On the path unwinding
In the Circle
The Circle of Life

Bushcraft kan jou weer verbinden met de natuur – nee, met de rest van de natuur. Want de natuur, daar hoor jij gewoon bij. Doe dat maar eens na, supermarkt!

profielfoto-fleur

Hoi, ik ben Fleur. Barefoot veganist, af en toe activist, verlegen avonturier. Sinds een paar jaar ben ik verliefd op alles wat met bushcraft en natuurverbinding te maken heeft. Soms zet ik mijn ervaringen om in liedjes of andere schrijfsels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *