Als we het over outdoor activiteiten hebben dan is er toch wel één typisch Nederlandse activiteit die we allemaal een keer gedaan moeten hebben: wadlopen! Ik vind dan ook dat iedereen tenminste één keer in zijn leven op het wad moet zijn geweest.

Wat is wadlopen eigenlijk?

Om te weten wat wadlopen nou precies is, doen we even een korte les aardrijkskunde. De Waddenzee is een getijdengebied. Door de aantrekkingskracht die de maan op de aarde heeft wordt het twee keer per dag eb en vloed. Op het moment dat het eb is trekt het water weg en komt de zeebodem in zicht. Dit is het moment waarop jij je textiele gympen aantrekt en een wandeling over de zeebodem kunt maken.

Wist je dat de Waddenzee sinds 2009 op de UNESCO-Werelderfgoed lijst staat. Wadlopen is daarmee een bijzondere outdoor activiteit in ons eigen kikkerlandje.

Naast het wandelen over de bodem van de zee kom je ook nog eens bijzondere planten en dieren tegen. Wie weet spot je wel een zeehond die op een zandbank van de zon ligt te genieten.

Moet je een goede conditie hebben voor wadlopen?

Het ene moment loop je rustig over een zandbank, slechts een minuut later sta je tot je knieën in de modder en weer drie minuten later loop je tot je middel in het water om een mui of zwin over te steken.

Wadlopen is net even iets anders dan een wandeling door het bos. Een goede basis conditie is daarom wel handig en je wilt zeker goed ter been zijn. Gelukkig hoef je echt geen topsport conditie te hebben. Voor iedere conditie is er wel een passende wadlooptocht te vinden.

Ik kan je wel vertellen dat je na een wandeltocht op het wad uitgeput en voldaan bent. Met de dag erna waarschijnlijk een goede dosis spierpijn. De unieke ervaring, mooie uitzichten en bijzondere dieren maken het afzien en de spierpijn het meer dan waard.

Kan ik alleen gaan wadlopen?

Op de vraag kan ik alleen gaan wadlopen is een heel kort en duidelijk antwoord te geven. Nee! Wadlopen is een unieke maar ook een gevaarlijke activiteit als je niet weet wat je doet. Je kan makkelijk verdwalen, je kan verrast worden door het weer en de stromingen blijven onvoorspelbaar.

Ga daarom altijd met een gids het wad op. Jouw gids kent de zee en het wad alsof het zijn eigen binnenzak is. Je gids kan je alles vertellen over het getij, de dieren die je onderweg tegenkomt of misschien vind je nog wel iets eetbaars onderweg.

Jouw gids zal uren kunnen praten over het gebied waar je bent, ze weten precies waar ze naar moeten kijken, zo kom je wellicht net die ene zeester of zelfs die zeehond wel tegen.

Naast dat een gids je alles kan vertellen over het wad weet hij ook precies wat hij moet doen als de stroming toch sneller terugkomt dan verwacht. Ze zijn getraind en weten precies wat ze moeten doen tijdens moeilijkheden. Gelukkig komt dit niet al te vaak voor.

Wat is de beste tijd om te gaan wadlopen?

Op welke tijd je kunt gaan wadlopen is volledig afhankelijk van de natuur. Twee keer per dag wordt het eb, dit verspringt dagelijks ongeveer vijftig minuten. Zo kan het zomaar zijn dat je de ene keer om vier uur uit bed moet en de volgende keer lekker kunt uitslapen en pas om tien uur het wad op gaat. Een aanrader vanuit mijn ervaring, kijk of het lukt om rond zonsondergang te gaan. Dit levert de mooiste beelden op.

Wadlopen

Waar kan ik een wadlooptocht doen?

Wadlopen in Nederland kan op verschillende plaatsen tussen het vaste land en Ameland of Schiermonnikoog. Je kunt ook gaan wadlopen bij de Engelsmanplaat, Simonszand en Rottumeroog.

De verschillende wadloopcentra organiseren verschillende excursies. Zo kun je vanuit Pieterburen de oversteek naar Schiermonnikoog maken. Een pittige wandeling van ongeveer vijf uur lopen. Vanuit Friesland kun je een oversteek maken naar Ameland, hier loop je drie uur op het wad en daarna nog een uur op Ameland zelf.

Vind je een oversteek toch te ver, geen probleem. Op verschillende locaties worden er ook zwerftochten georganiseerd. Tijdens een zwerftocht ga je, zoals de naam doet vermoeden, zwerven over het wad. Deze tochten duren ongeveer twee uur en zijn een mooie manier om kennis te maken met het wad.

Wil je het gevoel hebben alleen op het wad te zijn en niet met hordes andere toeristen te lopen. Kies dan voor een minder populaire plek om het wad op te gaan. Zo ben ik met wadlopers mee geweest, hier gaan ze op een punt het wad op waar niemand anders vertrekt om te gaan wadlopen. Onze groep bestond uit elf personen, terwijl op andere locaties ze met veel grotere groepen tegelijk starten met wadlopen.

Wadlopen in het buitenland

Niet alleen in Nederland kun je wadlopen. Ook een stuk van Duitsland en Denemarken grenzen aan de Waddenzee. Het voordeel van wadlopen in Duitsland is dat het vasteland een stuk dichter bij de Duitse waddeneilanden ligt, waardoor een oversteek van het vaste land naar een eiland veel makkelijk is. De volgende oversteken kun je binnen drie uur maken.

Wadlopen in Denemarken doe je in het Nationalpark Vadehavet wat Nationaal park Waddenzee betekent.

Dit neem je mee

Ben jij overtuigd om te gaan wadlopen?

Wandelen langs scheepswrakken, eten rechtstreeks van de zeebodem en zonnende zeehondjes spotten. Ben jij klaar om te gaan wadlopen?