Een gevaarsbord ‘met vallende stenen van een (rots)wand.’ Dat is ongeveer het eerste verkeersbord dat we op de weg naar Echternach tegenkomen. Wandelend door de Müllerthalregio begrijp je ook waarom. Een overvloed aan prachtige rotsformaties die hoog boven de wandelpaden uitreiken. Het maakt dat dit gebied een unieke sfeer ademt.
En maak je geen zorgen! Vallende stenen zal je niet snel tegenkomen. Wel zandsteen rotsvast langs wandelpaden. Veilig en prachtig genoeg om hordes toeristen door het Geoparc te zien struinen. Zelfs aan het einde van de zomer ontkom je niet aan de vele Nederlanders in de Müllerthal-regio. Ik ben er zelf één en tegelijkertijd benauwd het me toch ook wel dat dit gebied enorm toeristisch is. Niettemin heb ik goed kunnen genieten van dit deel van Luxemburg.
Zoek je naar een plek waar je op je vakantie goed uitgezette wandelroutes kan volgen. Dan is de regio Müllerthal een goede optie. Hoofdstad van deze regio in Luxemburg is Echternach.
Deze stad met 5.600 inwoners herbergt een aantal indrukwekkende monumenten. Een Romeinse villa uit de 1e tot de 5e eeuw, de oude Petrus- en Paulusparochiekerk met zijn Merovingische, gotische en romaanse elementen, de Romeinse basiliek uit de 11e eeuw en de 8e-eeuwse crypte. Verder zijn er de oude stadsmuren met zijn torens, de abdij, de Orangerie, het Rococo-paviljoen en de eeuwenoude patriciërshuizen op het marktplein uit de 18e eeuw.
De stad is een geweldige plek om rond te dwalen en de historische bezienswaardigheden te verkennen. Je kunt ook genieten van de vele cafés en restaurants in het stadscentrum, of een boottocht maken op de rivier.

Müllerthal
Amy van Loon geeft je met haar verhaal een mooi beeld over Müllerthal. Deze regio staat bekend om zijn fiets- en mountainbikeroutes, klimmogelijkheden en verschillende highlights. Hier vertel ik je iets meer over het wandelgebied rond Echternach.
Vanuit de stad is het mogelijk om te kiezen uit verschillende routes. Van een paar kilometer tot echt lange-afstand-trails. Dit netwerk aan wandelroutes wordt Müllerthal Trail genoemd. Ze zijn onderverdeeld in Müllerthal Trail 1, 2 en 3. Alle routes zijn uitstekend gemarkeerde met borden en namen. Je vindt hier ook het Geoparc waar je echt je ogen uit kijkt als je van een beetje geologie houdt.

Müllerthal Trail 2
Een mooie zomerse dag eind augustus. We besloten om een stukje Müllerthal Trail 2 te wandelen. Je kan voor deze route starten in Echternach. De Müllerthal Trail route 2 is ongeveer 40 kilometer lang en ligt ten zuid-westen van Echternach. Het is ook mogelijk deze route op te knippen in meerdere etappes. Onze eigen versie van een etappe heeft als begin en eindpunt Echternach en is in totaal 13,3 kilometer.

Echternach
Vanaf de basiliek in Echternach loop je richting het Trooskneppchen, een uitkijkpunt met een panoramisch uitzicht over de stad en de omgeving. Na een korte klim bereik je het uitkijkpunt en word je meteen getrakteerd op uitzicht op de oudste stad van Luxemburg. Als je even doorloopt is het uitzicht mooier, maar bij het Trooskneppchen heb je een bankje om even te zitten. Je kan hier Echternach zien liggen met de Sint-Willibrordusbasiliek in het centrum, omringd door groene heuvels en bossen.
Tektonische activiteit
Na het uitkijkpunt vervolg je de weg door het bos. Het pad voert je langs verschillende rotsformaties, waaronder de Perekop, een enorme rots die uit het bos oprijst. De geologische ontwikkeling van de regio is complex en gevarieerd. De gesteentelagen die we tegenwoordig zien, zijn het resultaat van miljoenen jaren aan tektonische activiteit, erosie en sedimentatie. Tussen 250 en 200 miljoen jaar geleden, tijdens het Trias en Jura, was de regio een ondiepe zee.
Zand en klei die in de zee werden afgezet, vormden zandsteen en dolomiet. Deze gesteentelagen werden vervolgens blootgesteld aan erosie, waardoor de karakteristieke rotslandschappen ontstonden. Na het Jura-tijdperk werd de regio een landmassa. De gesteentelagen werden vervolgens door tektonische activiteit vervormd. Dit zorgde voor de huidige geografische vormen van de regio, zoals de Ardennen, de Vogezen en de Eifel. Wil je meer weten, neem dan eens een kijkje op deze website.


Groen
Door de overweldigende hoeveelheid fantastische rotspartijen zouden we nog bijna vergeten dat het gebied ook kleurrijke plantensoorten heeft. Het gebied is prachtig groen en op hete dagen kan je op de wandelpaden goed verkoeling zoeken onder de bomen.
Speurend naar kleur, laag boven de grond, ontdekten van onder andere Struikheide, Ruig Klokje en Bermooievaarsbek. En als lekkernij konden we genieten van wilde bramen. De bodem in dit deel van Luxemburg bestaat voornamelijk uit mergel en leem.
Kalkrijke grondsoorten waar soorten als Ruig Klokje het goed doen. De lichte loofbossen maken de bodem vruchtbaar en vochtig genoeg om te kunnen genieten van mooie vegetatie. De bodem hier houdt water goed vast waardoor de omgeving afkoelt. Dit is een zeer belangrijke functie van grond als tegenhanger van stedelijke gebieden waar beton warmte juist vasthoudt.
Als je vanuit de omliggende wandelgebieden op Echternach uitkijkt moet je eens bedenken dat het temperatuurverschil tussen de stad en ‘het groen’ op hete dagen wél 6 graden kan zijn.



Hou je van duidelijke wandelpaden? Ga naar Müllerthal
Reden genoeg om natuurgebieden te blijven ontwikkelen. Het spanningsveld mens – natuur is ook rond Echternach voelbaar. Overal wordt gebouwd en toeristen maken de omgeving economisch aantrekkelijk.
Tegelijk zijn de wandelgebieden ontstaan omdat mensen er veelvuldig gebruik van maken.
We hebben erg genoten van de Müllerthal Trail 2 en de hele omgeving rond Echternach. Er waren mooie en afwisselende wandelingen door deze prachtige omgeving.
Ik raad de regio Müllerthal zeker aan als je het niet erg vindt in een rij te lopen met andere toeristen. De natuur is prachtig en een weekje vakantie zeker waard. Je kan er ook voor kiezen wat verder van Echternach vandaan de natuur in gaat. Dan is het meestal wat rustiger.
