Wandelen met alpaca’s in Nederland

Heb jij al wel eens gewandeld met alpaca’s? Nee? Je weet niet wat je mist, want op deze manier wandelen is natuurlijk wel heel bijzonder.

Ik ga je uitleggen waarom het zo bijzonder is en natuurlijk op welke plaatsen je allemaal kan een alpaca wandeling kan maken. Er zijn verschillende mogelijkheden van kinderfeestjes tot complete bedrijfsuitjes.

Waar kun je een alpaca wandeling maken?

Voor een wandeling met een alpaca hoef je gelukkig niet ver weg te gaan. Elke provincie in Nederland heeft bijna een of meerder Alpacafarms.

De laatste jaren zijn deze steeds populairder aan het worden waardoor er steeds meer bij komen. Ik heb alle alpacaboerderijen voor je op een rijtje gezet waar ze ook alpaca wandelingen aanbieden.

Zuid-Holland

In de provincie Zuid-Holland zijn er op dit moment 3 plaatsen waar je met de alpaca’s kan gaan wandelen. Dat is in Sassenheim en Brielle. Hieronder de 2 locaties.

 • Alpacahoeve Klinkenberg – Sassenheim
  https://www.alpacaweb.nl/
  Bij deze alpacahoeve in Sassenheim kun je een wandeling maken met een alpaca aan je zij. Een relaxte wandeling van ongeveer 1,5 uur door de omgeving van Sassenheim en het pittoreske Warmond. Een bijzondere en sportieve ervaring om kennis te maken met de alpaca’s van Alpacahoeve Klinkenberg.
 • Alpaca World – Brielle 
  https://alpaca-world-brielle.nl/
  Bij Alpaca-World-Brielle in Brielle is het mogelijk om na een korte instructie op pad te gaan met een aantal alpaca’s. Onder begeleiding gaat er per twee personen een alpaca mee, zodat deze 2 personen afwisselend met de alpaca kunnen wandelen.
 • Wool & Feathers – Numansdorp 
  https://www.woolandfeathers.nl/
  Bij wool and feathers maak je ongeveer een wandeling van 1,5 uur. Per 2 personen loopt er één alpaca mee. Er is tijdens de wandeling ruime mogelijkheid om vragen te stellen, foto’s maken en de Alpaca’s te aaien/knuffelen.
Alpaca En Kind

Noord-Brabant

In de provincie Noord-Brabant zijn er op dit moment 2 locaties waar je met de alpaca’s kan gaan wandelen.

 • AlpacaFarm – Vorstenbosch
  https://alpacavorstenbosch.nl/
  Bij AlpacaFarm Vorstenbosch kun je niet alleen wandelen met de dieren, maar je kunt er ook logeren in één van de vijftien luxe tenten van Farmcamps! Naast het wandelen is het ook mogelijk om bedrijfsuitjes, kinderfeestjes of zelfs yogalessen tussen de alpaca’s te krijgen.
 • Bekijk hieronder een sfeerimpressie van deze alpacafarm toen wij er waren:
 • In de Hei – Mariahout
  https://indehei.nl/
  In de hei is een prachtig landelijk gelegen Bed & Breakfast en vergaderlocatie in Mariahout. Naast het bed and breakfast bieden ze ook alpaca wandelingen aan. Hier kun je onder begeleiding samen met de alpaca’s een wandeltocht maken van anderhalf tot twee uur.

Drenthe

In Drenthe zijn er op dit moment 3 locaties waar je met de alpaca’s kan gaan wandelen. Hieronder sommen we deze in het kort op.

 • Zonneveld Alpaca’s – Tiendeveen
  https://zonneveldalpacas.nl/
  Op Zonneveld in Tiendeveen, vlakbij Hoogeveen in Drenthe, leeft een prachtige kudde van ruim twintig Alpaca’s waarvan een aantal dieren het heerlijk vindt om met jou op pad te gaan. Je wandelt direct de natuur in waar het heerlijk rustig is. Daarnaast bieden ze ook een stal overnachting aan! De stalkamer is gelegen in het Alpaca nachtverblijf van Zonneveld Alpaca’s en is voorzien van een heerlijk tweepersoonsbed en twee eenpersoons dekbedden van Alpacawol van de Alpaca’s van Zonneveld.
 • Alpaca Top Dutch – Oosterhesselen
  https://www.alpacatopdutch.nl/
  Bij Alpaca Top Dutch kun je op diverse manieren kennis maken met de alpaca’s. Naast veel informatie over deze mooie dieren zijn er verschillende mogelijkheden om samen dingen te ondernemen met de alpaca’s: je mag ze voeren, knuffelen of zelfs bij warm weer met ze onder de douche. Daarnaast kun je ook een yoga sessie met de alpaca’s doen. En natuurlijk niet te vergeten met je favoriete alpaca op de foto of een wedstrijdje ver spugen.
 • Zorgboerderij De Marke
  https://zorgboerderijdemarke.nl/
  Zorgboerderij De Marke is een kleinschalige zorgboerderij aan de rand van het rustige dorp Noord-Sleen. Deze zorgboerderij ligt op ongeveer 8 kilometer van Emmen. Je kunt bij deze boerderij een wandeling maken met 3 alpaca’s. Er kunnen maximaal 6 personen per wandeling mee. Je wordt ontvangen met koffie, thee of fris met wat lekkers, daarna gaan je kennis maken bij de alpaca’s en ben je ongeveer 1 uur aan het wandelen.

Limburg

In de provincie Limburg is er op dit moment 1 locatie waar je met de alpaca’s kan gaan wandelen. Hieronder sommen we deze in het kort op.

Wandelen met alpaca's

Gelderland

In de provincie Gelderland zijn er op dit moment 5 plaatsen waar je met de alpaca’s kan gaan wandelen. Dat is in Wamel en Voorst. Hieronder de 2 locaties.

 • River Forelands – Wamel
  https://www.riverforelands.nl/
  In Wamel, bij River Forelands word je ontvangen met koffie of thee en krijg je een introductie over de alpaca’s en de fokkerij. Daarna ga je op stap. Onderweg zijn er diverse stops om foto’s te maken. In totaal ben je ongeveer 1,5 tot 2 uur kwijt.
 • Alpaca Ranch d’n Achterhoek – Voorst
  https://www.alpacasindeachterhoek.nl/
  Bij Gilbert en Wilma van Alpaca Ranch d’n Achterhoek in Voorst krijg je bij aankomst een kopje koffie of thee met een echte Achterhoekse lekkernij. Deze nuttig je op het verwarmde terras te midden van de alpaca’s. Na een korte uitleg ga je ruim een uur met alpaca’s wandelen op zowel verhard als onverharde wegen.
 • Het Land van Kempers – Borculo
  https://hetlandvankempers.nl/alpaca-meet-and-greet-achterhoek-gelderland/
  Bij het land van Kempers in de Achterhoek zijn er verschillende uitjes mogelijk. Denk aan: Slapen in een luxe Yurt en natuurlijk het Alpaca onderonsje! Na het reserveren kun je met 1 van de zes alpaca’s gaan wandelen. In een afwisselend programma van ongeveer anderhalf uur leer je alles over de Alpaca’s en ga je lekker met ze wandelen.
 • het Alpacabos – Ederveen
  https://www.hetalpacabos.nl/
  Bij het alpacabos kies je eerst je eigen Alpaca. Daarna ga je gezellig met je Alpaca het bos in. Er is altijd een deskundige begeleider aanwezig en er zijn verschillende prachtige wandelroutes door het bos.
 • Mochica Alpacas – Zelhem
  https://www.mochica-alpacas.com/
  Bij Mochica krijgt iedereen een eigen alpaca, zelfs de kleinste wandelaar krijgt een eigen alpaca mee, de dieren zijn dit gewend sinds 2011. De wandeling zelf duurt ongeveer 75 minuten. In totaal duurt het wandelen inclusief de rondleiding ongeveer 2 uur.

Utrecht

In de provincie Utrecht is er op dit moment 1 Alpenboerderij sen waar je met de alpaca’s kan gaan wandelen.

 • Knuffelkoe enzo – Eemdijk
  https://www.knuffelkoe-enzo.com/
  Bij knuffelkoe kun je, zoals de naam al doet vermoeden, knuffelen met koeien. Maar daarnaast hebben ze ook een alpaca wandeling aan hun arrangement toegevoegd. Je kunt gaan wandelen met Charlie en Lola. Dit zijn de 2 alpaca’s die bij knuffel koe ‘ werkzaam’ zijn. Tijdens deze workshop kun je lekker heerlijk wandelen in het natuurgebied van Eemdijk.

Groningen

In de provincie Groningen zijn op dit moment nog geen plaatsen bekend waar je met de alpaca’s kan gaan wandelen.

Overijssel

In de provincie Overijssel is er op dit moment een boerderij waar je met de alpaca’s kan gaan wandelen. Dat is in Lemelerveld. Hieronder deze locatie.

 • Alpacaboerderij – Lemelerveld
  https://alpacaboerderij.nl/
  Deze alpacaboerderij in het Overijsselse Lemelerveld biedt ook wandelingen met alpaca’s aan. Heb je geen zin in een wandeling? Dan kun je genieten van een boerenlunch of een high tea in de alpaca stallen.

Zeeland

In de provincie Zeeland zijn er op dit moment 2 plaatsen waar je met alpaca’s kan gaan wandelen.

 • Alpaca’s Zeelandia – Aagtekerke
  https://www.alpacaszeelandia.nl
  Bij Alpaca Zeelandia kun je zelfs kiezen uit vier verschillende wandelingen: Een strandwandeling waarbij je wandelt over het strand tussen Domburg en Westkapelle. Een landerijen wandeling is lekker wandelen tussen de akkers. Een boswandeling in het bos bij Kasteel Westhove mag dan natuurlijk niet ontbreken. En als laatste is het mogelijk om een stadswandeling te maken door de oude pittoreske straatjes en over de stadswallen van Middelburg.
 • Alpaca worldKoewacht
  https://alpaca-world.nl/
  Terwijl je langs de groene weides loopt, omringd door de rustgevende geluiden van de natuur, zal je gezelschap van wollige alpaca’s je verblijden met hun nieuwsgierige blikken en zachte, knuffelbare vacht. Deze unieke wandeltocht biedt de gelegenheid om in contact te komen met deze zachtaardige dieren, terwijl je geniet van de serene atmosfeer die alleen de natuur kan bieden.
Alpacas In Groep

Wat heb je nodig voor het wandelen met alpaca’s

De gemiddelde wandelingen met alpaca’s duren ongeveer 2 uur. De meeste gaan door bossen of op onverharde paden. Met verkeerde schoenen kun je zo maar vervelende blaren krijgen. Een paar goede wandelschoenen is daarom wel aan te bevelen.

De meest gestelde vragen

Wat voor geluid maakt een alpaca?

Het zoemen is het geluid van een alpaca, een soort van muzikale spinnen

Wat eten alpaca’s?

De alpaca is een herbivoor en eet een mengeling van gras, onkruid, struiken en takjes.

Mag je alpaca’s knuffelen?

Bij diverse alpaca boerderijen is het zeker mogelijk om te knuffelen met alpaca’s

Hoe lang leven alpaca’s?

Alpaca’s hebben een levensverwachting van 20-25 jaar.

Spugen Alpaca’s?

Nee, ze spugen niet vaak en slechts bij elkaar, dit is een signaal van ongenoegen.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

8 reacties op "Wandelen met alpaca’s in Nederland"

 1. harold en nathalie harold en nathalie schreef:

  Alpaca wandelen doe je ook in Zelhem bij Mochica Alpacas, met ieder een eigen alpaca, zelfs de kleinste wandelaar krijgt een eigen alpaca mee, de dieren zijn dit gewend sinds 2011, eerst in Zweden begonnen en nu sinds 2016 in Zelhem! En behalve om te wandelen kun je hier bijvoorbeeld ook terecht voor deskundig advies van een erkende fokker inzake alles wat met alpaca’s te maken heeft. Kijk op mochica-alpacas.com voor meer informatie.

 2. Cindy Cindy schreef:

  Hoi Patrick, sinds kort kan je ook via Wool & Feathers met Alpaca’s wandelen in Numansdorp (net onder Rotterdam) Zuid-Holland.
  Neem maar eens een kijkje op http://www.woolandfeathers.nl of op Instagram of Facebook.
  Groetjes,
  Cindy van Wool & Feathers

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Top, ik heb deze ook aan de lijst toegevoegd.

 3. Hans Hans schreef:

  Nieuw (vanaf zomer 2021) en kleinschalig, met heel veel aandacht voor dier en deelnemer:
  http://www.alpacawandelingdrenthe.nl van Zorgboerderij De Marke in Noord-Sleen (bij Emmen).
  Misschien ook het vermelden waard? 😉

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Bedankt, we gaan deze toevoegen!

 4. Eveline Eveline schreef:

  Brielle ligt in België en Koewacht in Zeeland. Dus Alpaca World – Brielle hoort niet onder kopje Zuid-Holland lijkt me.

 5. Het Land van Kempers Het Land van Kempers schreef:

  En sinds 2019 natuurlijk ook de ‘Alpaca Onderonsjes’ bij Het Land van Kempers, vlakbij Borculo in de Achterhoek, Gelderland. https://hetlandvankempers.nl/alpaca-meet-and-greet-achterhoek-gelderland/

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Bedankt, ik heb deze toegevoegd aan de lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *