Je hebt er vast al eens mee te maken gehad, een blaar of likdoorn op je voet na een lange wandeling. Zeker op warme zomerdagen is het risico op blaren groot, daar je voeten meer zullen transpireren dan in het voor- of najaar. Wat zijn de meest voorkomende voetproblemen bij wandelaars? Nog belangrijker: hoe voorkom je dat je hiermee te maken krijgt onderweg of na de wandeling? In dit artikel vertel ik je er meer over.
Inhoud
Veel voorkomende klachten tijdens en na het wandelen
Voordat ik je meer vertel over het voorkomen van voetproblemen tijdens en na het wandelen, is het zaak om te bekijken welke klachten het meest voorkomen onder wandelaars. Hieronder licht ik ze verder toe.
Blaren aan de voeten
Het meest voorkomende voetprobleem tijdens het wandelen zijn blaren. Blaren komen voor rond je hiel, rond je tenen en aan de zijkanten van je voeten. Vaak zijn ze het gevolg van wrijving tussen je voet en de schoen. Transpiratie kan het risico op blaren tijdens en na het wandelen vergroten. Er zijn gelukkig verschillende manieren waarop je blaren aan de voeten voorkomt. Bekijk onze pagina: blaar doorprikken voor meer informatie of je blaren wel of niet moet doorprikken. Daarnaast hebben we ook een pagina over wandelwol, waarbij we je uitleggen hoe wandelwol je kan helpen om blaren te voorkomen.
Tip: Je kan ook speciale teensokken kopen, die helpen ook goed tegen de blaren
Pijnlijke voeten na het wandelen
Vaak is niet direct duidelijk wat pijnlijke voeten na het wandelen veroorzaakt. Mogelijk zijn de inlegzolen in de wandelschoenen versleten, waardoor deze onvoldoende demping en ondersteuning bieden. De voeten worden hierdoor zwaarder belast. Vervelender is een serieuze blessure, die pijnlijke voeten veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een hielspoor, wat een veel voorkomende blessure is bij wandelaars. Het is het gevolg van een overbelasting. De pijn is bij een hielspoor voornamelijk merkbaar aan de binnenkant van de hiel.
Brandende voeten na het wandelen
Bij brandende voeten voel je vaak voornamelijk aan de onderzijde van de voet een brandend, vervelend gevoel. Net als blaren en likdoorns wordt dit gevoel veroorzaakt door een langdurige wrijving tussen de onderzijde van de voet en de schoen. Inlegzooltjes kunnen het brandende gevoel wegnemen, doordat deze wrijving tussen de voet en wandelschoen tegengaan. Daarbij is het verstandig om aandacht te besteden aan de ventilerende werking van de schoen en het type wandelsokken wat je gebruikt, om de temperatuur van je voeten te reguleren bij wandelingen. Denk bijvoorbeeld aan verkoelende wandelsokken.
Pijnlijke enkels na het wandelen
Een pijnlijke enkel kan veroorzaakt worden door het verzwikken hiervan. Mogelijk heb je onderweg een onverwachte beweging gemaakt, of ben je verkeerd terechtgekomen. Niet altijd hoeft een pijnlijke enkel veroorzaakt te worden door het verzwikken hiervan. Er kan ook sprake zijn van een overbelasting van de enkel of inlegzolen die klappen tijdens het wandelen onvoldoende absorberen.
Pijn in de tenen na het wandelen
Een zeurende pijn in je tenen na het wandelen kan veroorzaakt worden door het feit, dat je te kleine wandelschoenen draagt. Loop je er te lang mee door, dan ontstaan er blauwe nagels. Bij blauwe nagels is er sprake van een bloeduitstorting onder de nagel, wat de blauwe kleur verklaart. De bloeduitstorting wordt veroorzaakt door het voortdurend stoten van de teen tegen de voorzijde van de schoen. Ook te lange nagels kunnen pijnlijke tenen veroorzaken.
Pijn aan bovenkant voet na het wandelen
Bij een pijnlijke bovenkant van de voet na het wandelen is het verstandig om te controleren of je de schoenveters niet te strak hebt aangetrokken. Ook kan pijn aan de bovenkant van de voet het gevolg zijn van overbelaste of geïrriteerde pezen van de teenstrekkers. Een derde mogelijke oorzaak van een pijnlijke bovenzijde van de voet is een holvoetstand. In dat laatste geval kan het gebruik van inlegzolen helpen om de pijn na het wandelen te verlichten.
Tips om voetproblemen na het wandelen tegen te gaan
Bij het beschrijven van de meest voorkomende voetproblemen onder wandelaars noemde ik al een aantal mogelijke oplossingen, om de pijn te verlichten of zelfs volledig te voorkomen. Start altijd met het beoordelen van je wandeluitrusting. Zijn je wandelschoenen van voldoende kwaliteit? Gebruik je de juiste wandelsokken, bij voorkeur zonder naden? Besteed je voldoende aandacht aan het verzorgen van je voeten na het wandelen? Enzovoorts. Onderstaande tips helpen je nieuwe voetproblemen in de toekomst te verminderen of te voorkomen.
Tip 1: zorg voor een goede basis met kwalitatieve wandelschoenen
Aan de basis van het voorkomen van voetproblemen ligt een kwalitatief goede wandelschoen. Wandelschoenen worden in verschillende modellen (hoog en laag) en binnen diverse categorieën (gradatie A tot en met D) aangeboden. Het ene model beschikt over een GORE-TEX membraan, het andere niet. Ook zit er een verschil in het comfort en de stabiliteit die een wandelschoen van leer biedt en een model van kunststof. Verdiep je goed in de verschillende soorten wandelschoenen en probeer hier zo min mogelijk op te besparen. Goedkoop is duurkoop gaat zeker op voor wandelschoenen!
Tip 2: zorg voor een goede wandeltechniek
Probeer voortdurend naar mogelijkheden te zoeken om je wandeltechniek te verbeteren en daarmee het risico op blessures en voetproblemen te verminderen. Belangrijk is bijvoorbeeld dat je de juiste lichaamshouding aanneemt; loop recht, zonder naar voren of naar achter te leunen. Beeld je in dat er een touwtje aan je kruin vast zit, die je lichaam voortdurend omhoog probeert te trekken.
Ook de afwikkeling van je voeten is belangrijk. Land op de hiel van je voet en wikkel deze vervolgens af naar voren toe, zodat je af kunt zetten met je voorvoet. Laat je adviseren door een podoloog of podotherapeut, wanneer je op zoek bent naar mogelijkheden om je wandeltechniek te verbeteren.
Tip 3: zorg voor een goede verzorging van je voeten
Een goede verzorging van de voeten na een intensieve wandeling helpt je klachten te verminderen. Was de voeten goed en verwijder waar nodig tape, wat je mogelijk voorafgaand aan de wandeling om je voeten geplakt hebt. Door je voeten een tijdje omhoog te leggen stimuleer je de afvoer van afvalstoffen. Ook kan het helpen je voet over een massagebal te rollen na de wandeling, zodat de bloedsomloop in je voeten gestimuleerd wordt. Het heeft een positief effect op het herstel van je spieren.
Tip 4: pas op met te veel of te weinig sporten
Veel klachten waarmee wandelaars te maken hebben, worden veroorzaakt door een overbelasting van de voeten, spieren en gewrichten. Zorg dat je de afstanden die je wandelt op een rustig tempo opbouwt. Op internet vind je trainingsschema’s, die je helpen een steeds grotere afstand te wandelen. Probeer om de dag te wandelen, zodat je lichaam de kans heeft te herstellen van de voorgaande wandeling. Het belangrijkste hierbij: luister naar de signalen die je lichaam je geeft!
Tip 5: raadpleeg een specialist bij aanhoudende klachten
Wanneer de tips uit dit artikel onvoldoende geholpen hebben om voetproblemen te verminderen of te voorkomen, dan is het verstandig een specialist te raadplegen. Een specialist kan onderzoek doen naar de klachten die je ervaart, een blauwdruk van je voet maken en analyseren op welke manier je de voet tijdens het wandelen afwikkelt. Mogelijk is er sprake van een afwijking in deze afwikkeling, wat het verstandig maakt om voor corrigerende inlegzolen te kiezen.