Het voorkomen van blaren en andere irritaties aan je voeten is haast onmogelijk, tijdens een lange wandeling. In het bijzonder, wanneer je niet gewend bent om lange stukken achter elkaar te lopen. Er zijn verschillende manieren waarop je de kans op blaren kunt verkleinen. Het preventief gebruiken van blarenpleisters is daar een voorbeeld van. Alleen is dat niet heel duurzaam.
Naast deze blarenpleisters kan ook voetwol een uitkomst bieden. Heb jij al eens van voetwol, pelgrim wol, of loperswol gehoord? Je kunt het materiaal ook tegenkomen onder de noemer voetwol of pelgrim wol. Beide namen verwijzen naar de toepassing van het materiaal; het bieden van bescherming aan de voet tijdens lange wandelingen. In dit artikel vertel ik je meer over het gebruik en de voordelen hiervan bij outdoor activiteiten.
Voetwol, wat is dat nu precies?
Een van de fijne eigenschappen van voetwol is het feit, dat het materiaal transpiratievocht absorbeert. Veel andere materialen doen dit niet. Draag je sokken die vocht slecht afvoeren, dan zullen deze al snel erg nat worden zonder het gebruik van wandel wol. Het leidt tot het ontstaan van wrijving. Deze wrijving leidt vervolgens tot irritaties aan de huid.
Overigens hangt de mate van transpireren en het nat worden van voeten niet alleen af van de sokken die je tijdens outdoor activiteiten gebruikt. Ook je schoenen hebben hier invloed op. Sommige schoenen hebben een membraan, die zorgt voor het afvoeren van vocht. Het verkleint het risico op irritaties aan je voeten.
Doordat het vocht geabsorbeerd wordt door voetwol worden niet alleen irritaties aan voeten voorkomen. Ook houdt het materiaal je voeten met name in de herfst en winter lekker warm. Koude voeten maken outdoor activiteiten minder aangenaam.
Herstel van beginnende blaren
Wanneer je last hebt van beginnende blaren is het gebruik van antidruk wol niet alleen aan te raden om een verergering van deze klachten te voorkomen. Voetwol heeft namelijk ook een herstellend effect op de beschadigde huid. In plaats van dat deze beginnende blaren groeien, nemen ze door het gebruik van antidruk-wol juist af. Tot slot werkt het druk ontlastend. Iets wat, net als de absorberende werking van het materiaal, zorgt voor een verminderd risico op blaren tijdens outdoor activiteiten.
Tip: De manier waarop je je wandelschoenen strikt kan ook veel uitmaken. Bekijk hier de 5 manieren om je wandelschoenen te strikken
Voor wie is voetwol geschikt?
Voetwol kent verschillende toepassingen. In algemene zin helpt het ongemakken aan je voeten tegen te gaan bij bijvoorbeeld wandelingen, zoals reeds beschreven werd. Het hulpmiddel wordt echter niet uitsluitend gebruikt tijdens wandelingen. Ook tijdens fietstochten kan wonder wol een uitkomst bieden, als je bijvoorbeeld regelmatig last hebt van branderige voeten. Het gebruik van ervan helpt naast blaren en branderige voeten ook tegen elkaar wrijvende tenen te voorkomen. Ga voor jezelf na of je regelmatig last hebt van deze irritaties, om te bepalen of het gebruik hiervan ook voor jou interessant kan zijn.
Voetwol of pelgrim wol verkooppunten
Er zijn verschillende webwinkels die 100% natuurlijke voetenwol verkopen. Het voordeel van een 100% natuurlijk product zit in het feit, dat het materiaal volledig afbreekbaar is. Dat geldt over het algemeen niet voor producten, waarbij gebruik gemaakt is van chemische toevoegingen. Wandel wol wordt online in verschillende porties verkocht. Kies bijvoorbeeld tussen een zakje met 10, 20 of 40 gram antidruk-wol.
Aan de slag met het gebruik
Het nut wordt grotendeels bepaald door de wijze waarop je dit gebruikt. Een verkeerde toepassing maakt dat je alsnog een groot risico op blaren loopt. Houd er daarbij rekening mee, dat antidrukwol bedoeld is voor een tijdelijk gebruik; tijdens losse outdoor activiteiten. Heb je last van een aanhoudende pijn aan je voeten? In dat geval kan een behandeling door een fysiotherapeut noodzakelijk zijn om de pijn te verlichten.
Toepassingen van voetwol:
- Voorkomen van het verergeren van pijnlijke blaren op voeten
- Verlichten van de pijn als gevolg van likdoorns
- Tegengaan van pijnlijke drukplekken aan de voet
- Verminderen van klachten aan de hiel of hak
- Inpakken en isoleren van wintertenen
Zitten er kleine stukjes gedroogd gras in? Je hoeft ze er niet allemaal uit te plukken; wonder wol is een natuurlijk product. Ook met wat stukjes gedroogd gras zal de wandel wol z’n werk doen.
Het voordeel van het wolvet in Loperswol vormt daarmee een klein nadeel want het betekent dat het als natuurproduct nooit helemaal vrij is van bacteriën. Denk aan het eten van bijvoorbeeld rauwmelkse kaas, wat ook zowel voor- als nadelen heeft. Daarom dat we altijd heel duidelijk benadrukken (ook op de verpakking) dat je Loperswol vanwege infectiegevaar NOOIT op een open blaar mag doen.
Wie zich zorgen maakt over de wol kan ervoor kiezen om het zakje wol 24 uur in de vriezer of het vriesvak van de koelkast te leggen. Het doodt de bacteriën en het wolvet blijft behouden.
Zelf voetwol gebruiken
Volg onderstaande stappen wanneer je voetwol gebruikt. Zo is de kans op een effectieve werking van het materiaal maximaal.
- Stap 1: trek je schoenen en sokken uit. Je brengt voetwol altijd direct op de huid aan en alleen op de plek waar je pijn voelt. Gebruik het tussen je tenen, over je wreef of bijvoorbeeld rond je hak.
- Stap 2: er is geen richtlijn voor de hoeveelheid die je aanbrengt op de huid, doe dit op gevoel. Zorg er bovenal voor dat je voldoende gebruikt, om de druk op de pijnlijke plek te kunnen verlichten. Het is niet erg als je de voetwol in het begin voelt, als het maar niet irriteert tijdens een wandeling of fietstocht.
- Stap 3: trek je sok voorzichtig aan over de antidruk wol. Pas op, dat deze niet verschuift bij het aantrekken van je sokken. Zodra je de sok aan hebt, zal de voetwol zich aan de sok hechten. Het voorkomt dat dit tijdens outdoor activiteiten verschuift.
- Stap 4: je kunt je schoenen weer aantrekken. Zorg dat de veters stevig aangetrokken worden, zodat deze niet verschuift.
Op onderstaande infographic hebben we de verschillende mogelijkheden voor je neergezet. Op deze manier kun je zien hoe je voetwol kunt toepassen.

Meest gestelde vragen over voetwol
Regelmatig stellen bezoekers vragen over het gebruik en de toepassing van voetwol. Hieronder vind je de vragen die het meest gesteld zijn. Heb je zelf nog een vraag? Laat deze achter in de reacties.
Geeft voetwol bijwerkingen?
Bij een correct gebruik zal dit geen bijwerkingen geven. Op deze pagina vind je instructies voor de wijze waarop je voetwol aanbrengt. Zorg dat je voldoende gebruikt om de druk op de pijnlijke plekken aan de voet te verlichten.
Kun je voetwol wassen?
Je kunt voetwol niet wassen, het is bedoeld voor eenmalig gebruik. Tijdens het gebruik neemt de huid lanoline op uit het materiaal, wat een druk verlagend effect heeft. Na het gebruik is de hoeveelheid lanoline sterk verminderd, waardoor het schapenwol een volgende keer minder goed werkt.
Hoe vaak kun je voetwol gebruiken?
Voetwol is in principe bedoeld voor eenmalig gebruik. Vaak verbruik je niet alles in een keer tijdens outdoor activiteiten. Je doet zodoende langere tijd met een verpakking. Zou je voetwol meerdere keren gebruiken, dan verlicht het materiaal de druk op de pijnlijke plekken aan de voet steeds minder. Dit komt doordat de lanoline uit de wol door de huid wordt opgenomen.
Hoeveel voetwol heb je nodig?
Er is geen richtlijn voor de hoeveelheid die je zou moeten gebruiken. Gebruik niet te weinig; het druk verlagende effect van voetwol zou hierbij te beperkt zijn. Andersom wil je voorkomen dat het materiaal irriteert tijdens een wandeling. Probeer het eens uit en kijk wat voor jou goed werkt.
In het artikel over wandelwol mis ik: HOE wordt wandelwol toegepast, ofwel: de gebruiksaanwijzing!
Hallo Karin, bedankt. Dit is inderdaad een goede toevoegen. We gaan dit schrijven en toevoegen aan de pagina.