Wandelen in de winter, wij vinden het heerlijk! Voor vertrek doemt echter altijd de vraag op: wat is geschikte wandelkleding voor de winter? Je wilt voorkomen dat je het onderweg koud krijgt. Tegelijkertijd is het eveneens onplezierig, wanneer het onderweg te warm wordt! In dit artikel delen we een aantal handige tips, die jou helpen bij het vinden van de juiste wandelkleding voor de winter.

Wees goed voorbereid in de winter

Tijdens outdoor activiteiten in de winter of tijdens het winter kamperen is een goede voorbereiding essentieel. Niet alleen op het gebied van wandelkleding, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van voeding. Ook tijdens een koude winterdag zweet je namelijk tijdens een wandeling. Het is daarom belangrijk je vocht regelmatig aan te vullen! Een klassiek plastic flesje zal mogelijk bevriezen, waardoor een thermosfles een slimmere keuze is. Zorg daarbij voor een hapje onderweg. Een korte snack of een lichte maaltijd.

Weet wat je kunt verwachten onderweg

Wandelen in Nederland is anders dan wandelen in het buitenland. In het buitenland ken je de route nog niet, ben je mogelijk nog niet bekend met de omgeving en het klimaat wat er heerst, enzovoorts. Zorg er daarom voor, dat je vooraf uitzoekt wat je onderweg kunt verwachten. Welke obstakels kom je onderweg tegen? Met welke weersomstandigheden krijg je te maken? Hoe laat wordt het donker en op welk moment begint het in de ochtend licht te worden? Het kan tijdens een wandeling in de winter plotseling snel donker worden. Om te voorkomen dat je verdwaald is het belangrijk om voor dat moment op je overnachtingsplek te arriveren.

Overschat jezelf niet in de winter

Tijdens een winterwandeling vraag je veel van je lichaam! Niet alleen verbruikt je lichaam energie om je warm te houden. Ook ben je op gladde paden continu geconcentreerd op de ondergrond. Je wilt immers voorkomen dat je onderweg uitglijdt en je hierbij bezeert. Het continu concentreren op de ondergrond vergt energie. Dit betekent dat je mogelijk sneller vermoeid raakt, dan in de zomer het geval is. Overschat jezelf niet en start met een korte wandeling! Dat geldt zowel bij wandelen in Nederland, als bij wandelen in het buitenland.

Wandelkleren in de winter

Onderdeel van een goede voorbereiding bij een winterwandeling is het uitzoeken van de juiste wandelkleding voor de winter. Het is gebruikelijk om te werken met een lagensysteem, bestaande uit drie verschillende lagen. Dit geldt overigens niet alleen voor wandelen in de winter! Ook tijdens het hardlopen of bijvoorbeeld fietsen in de koude wintermaanden is het raadzaam om met twee of drie lagen te werken. Het helpt je lichaam warm te blijven, zonder dat dit onnodig veel energie kost.

Eerste laag wandelkleding in de winter

De eerste laag van je outfit voor wandelen in de winter is wellicht de belangrijkste! Deze laag, ook wel de basislaag genoemd, zorgt namelijk voor het afvoeren van je zweet. Kies voor een ondershirt met lange mouwen en combineer deze met een lange, warme onderbroek of thermo ondergoed. Je kunt deze onderbroek ook over je reguliere ondergoed aantrekken (een vierde laag). Het afvoeren van het zweet is belangrijk om te voorkomen dat je het onderweg koud krijgt. Tevens zou het zweet voor irritaties aan je huid kunnen zorgen.

Het lijkt vaak aantrekkelijk om voor een basislaag van katoen te kiezen. Dit is echter niet het geval! Katoen houdt het vocht vast, terwijl polyester en bijvoorbeeld polypropyleen het vocht afvoeren. Naast polyester wordt ook kleding van wol vaak gebruikt als eerste laag.

Tweede laag voor wandelen in de winter

Nu we de eerste laag van je wandelkleding voor de winter hebben samengesteld, kunnen we beginnen aan de tweede laag. Deze tweede laag moet een isolerende werking hebben. Het houdt de lucht tussen de verschillende lagen vast, om zo ook de warmte die door je lichaam wordt opgewekt vast te houden. Tegelijkertijd draagt deze tweede laag ook bij aan het afvoeren van vocht. Zoals reeds beschreven werd, hebben polyester en wol een vochtdoorlatende werking. Het betekent dat het zweet op je lichaam door de eerste laag naar de tweede laag afgevoerd wordt.

Voorkom dat deze tweede laag het vocht alsnog vasthoudt. Dit doe je door opnieuw te kiezen voor een laag van polyester fleece of polypropyleen. Deze tweede laag, de tussenlaag, mag best een tikkeltje ruim vallen. Op deze manier kan er immers meer lucht tussen de eerste en tweede laag worden vastgehouden. Iets wat het behoud van warmte ten goede komt! Te wijd is vanzelfsprekend niet prettig tijdens het wandelen.

Derde laag om je outfit compleet te maken

We zijn er bijna! Nu kunnen we de outfit compleet maken met de derde laag, ook wel de buitenlaag genoemd. Deze laag heeft als voornaamste taak om de wind en daarmee de kou tegen te houden. Zorg er daarom voor dat de buitenlaag winddicht is. Zou deze derde laag van je wandelkleding voor de winter niet winddicht zijn, dan zou de lucht tussen de eerste en tweede laag gekoeld kunnen worden. Iets wat betekent dat je het al snel koud zal krijgen tijdens een wandeling!

Niet alleen moet deze buitenste laag winddicht zijn. Ook is het belangrijk dat deze laag enigszins ademt. In die zin dat waterdamp wel van binnen naar buiten kan stromen, maar regen of sneeuw niet van buiten naar binnen. Zo wordt voorkomen dat je het koud krijgt, maar kan zweet vanuit de onderste laag wel naar buiten worden afgevoerd.

Sneeuw Wandeling

Extra’s voor de koudste winterdagen

Inmiddels kunnen we bijna op pad! Tijd om nog wat extra’s aan onze outfit toe te voegen voor de koudste winterdagen. Zorg er bijvoorbeeld met een muts en sjaal voor dat je hoofd warm blijft. Ook een bril kan interessant zijn! Zeker tijdens een harde, koude wind is de kans groot dat je traanogen krijgt. Vervelend, wanneer je jezelf moet concentreren op de gladde ondergrond.

Naast een warm hoofd zijn ook warme handen cruciaal. Neem handschoenen mee tijdens de wandeling! De handschoenen met vingers bieden het voordeel, dat je jezelf vast kunt houden aan een tak of boomstronk. Bij wanten is dit vaak iets lastiger. Niet iedereen vindt het echter even plezierig om een handschoen met vingers te dragen.

Niet onbelangrijk: zorg voor stevige wandelschoenen in de winter en combineer ze met bijpassende sokken. De wandelschoenen moeten voldoende grip bieden tijdens de dagen waarop er sneeuw ligt of de ondergrond glad is.

Schijnt de zon tijdens de wandeling? Verkijk je dan niet op de kans dat je verbrandt onderweg! Neem voldoende zonnebrandcrème en bijvoorbeeld een pet mee. Zo bescherm je jezelf ook bij een winterwandeling tegen de zon.

Ook handig voor in je rugzak

Eerder in dit artikel las je al dat een goede voorbereiding op wandelen in de winter niet stopt bij het uitzoeken van een passende outfit. Naast wandelkleding is het bijvoorbeeld erg belangrijk om voldoende eten en drinken mee te nemen onderweg. Kies bij voorkeur voor een thermosfles, welke je kunt vullen met een warme drank. Onder meer thee is zeer geschikt voor een wandeling in de winter!

Naast een thermosfles is het verstandig om een EHBO-setje mee te nemen. De kans dat je uitglijdt is zelfs bij het gebruik van stevige wandelschoenen best groot! Mocht je jezelf bezeren, dan wil je wondjes direct kunnen behandelen om infecties en ontstekingen tegen te gaan. Er zijn handige, kleine EHBO-setjes verkrijgbaar voor wandelaars. Je neemt ze eenvoudig mee in je wandel rugtas.

Wandelstokken en speciale anti-slip zooltjes

Om je grip op de ondergrond te vergroten, kan het gebruik van wandelstokken en bijvoorbeeld anti-slip zooltjes verstandig zijn. De zooltjes zijn eenvoudig aan te brengen en kun je weer verwijderen als de ondergrond minder glas is! De stokken bieden niet alleen ondersteuning, maar bieden je ook de mogelijkheid om uit te testen hoe diep de sneeuw op verschillende plekken is. Vaak is het best een tikkeltje verraderlijk om op een besneeuwde ondergrond te wandelen.

Schoenen In De Winter

Tips voor wandelen in de winter

Heb je inmiddels een goed beeld van de wandelkleding voor de winter en de diverse extra’s die je tijdens een wandeling mee zou moeten nemen? In dat geval ben je nagenoeg klaar om op pad te gaan! Onderstaand vind je een aantal handige tips, die helpen bij de laatste voorbereidingen.

Conclusie: de juiste wandelkleding voor de winter kiezen op basis van drie lagen

In dit artikel gaven we je tips en instructies voor het samenstellen van je wandelkleding voor de winter. Het meest belangrijke hierbij is dat je jezelf goed voorbereid! Enerzijds door de juiste kleding in huis te halen. Anderzijds door de juiste gadgets en accessoires mee te nemen onderweg. Werk altijd op basis van een systeem met in ieder geval drie lagen en vul dit aan met een muts en bijvoorbeeld handschoenen. Zorg er daarbij voor dat je de juiste materialen kleding kiest. Polyester (fleece) en wol zijn het meest geschikt voor een wandeling in de winter. Deze materialen werken isolerend en voeren vocht af. Waar ga jij deze winter wandelen?

2 reacties op "Wandelkleding in de winter"

  1. Danielle Roof schreef:

    Dank je wel voor de tips. Ik verheug mij nu al op de sneeuw van aankomend weekend. Met jullie tips ga ik zeker een goede sneeuwwandeling maken.
    Heb je nog een goede tip hoe ik mijn natte schoenen het best/snelst kan drogen?

    1. Avatar foto Patrick schreef:

      Hallo Danielle, bedankt voor je reactie.
      We hebben zeker een goede tip, we hebben hier zelfs een hele pagina over geschreven. Type in de zoekfunctie: onderhoud wandelschoenen
      Op de eerste pagina vind je alle info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *