Er liggen niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen, ontelbare kilometers prachtige wandelroutes. Of je nu wilt wandelen in zuid limburg of op de oostvaardersplassen er zijn meer dan voldoende wandelroutes in Nederland. Het is een mooie tijdsbesteding om even weg te zijn uit de dagelijkse hectiek. In Nederland kun je deze wandelroutes onderverdelen in diverse types. Ik benoem ze hieronder.
Lange afstand wandelpad (law)
Een LAW (Lange-Afstand-Wandelpad) is een wandelroute van minimaal 150 kilometer. Alle routes zijn beide kanten op gemarkeerd met een wit-rode markering. In Nederland zijn er in totaal 23 van deze wandelpaden en zijn in totaal ongeveer 7500 kilometer lang. Een paar bekende lange afstand wandelpaden zijn; het pieterpad en het pelgrimspad.
Streekpad
Bij een streekpad heb je een route die binnen de regio blijft. De lengte van een wandeling varieert tussen de 80 en 350 kilometer. Alle routes zijn beide kanten op gemarkeerd met een geel-rode markering. In Nederland zijn er in totaal 18 van deze streekpaden en zijn in totaal ongeveer 4000 kilometer lang.
Natuurwandeling
Lekker buiten in de natuur wandelen. Staatsbosbeheer heeft hiervoor speciale boswachterspaden routes uitgezet. Deze route loopt in een rondje en zijn tenminste 5 kilometer lang. Voor elk seizoen is er een andere route. Je kunt dus het hele jaar door volop genieten.
Zo zie je maar weer dat er voor iedereen wel een route is die je kunt gaan lopen. Hier in Nederland hebben we het gelukt, of de pech, dat we een vlak landschap hebben waardoor het relatief makkelijk wandelen is. Ga je echter naar het buitenland toe dan dien je zeker wel rekening te houden met hoogteverschillen en stijging of daling van een route. Wandel je bijvoorbeeld in de bergen dan kan een route van 15 kilometer zo maar een paar uur meer kosten.

Wandelroutes apps
Via je telefoon kun je diverse wandel-apps downloaden. De meeste apps laten een kaart van het wandelgebied zien. Samen met de route en jouw positie kun je gaan wandelen. Op deze kaarten kunnen ook bezienswaardigheden, parkeerplaatsen, horeca en OV haltes staan.
Voordat je op pad gaat kun je thuis alles al downloaden op je telefoon. Heb je daarnaast ook een databundel dan kun je onderweg alles nog updaten.
Er zijn tientallen apps die je kunnen ondersteunen bij het wandelen, dit hoeven niet altijd kaarten te zijn. Denk ook maar eens aan de buienradar app, om je te waarschuwen voor regen. Of strava, waarmee tot in detail je activiteiten bij kunt houden. Belangrijk is wel dat je rekening houd met de levensduur van je batterij. Door het gebruik van de verschillende apps kan je batterij sneller leeg gaan. Neem daarom altijd een powerbank mee zodat je nooit verlegen zit om stroom.
Wandelen met een gps
Een GPS is een apparaat dat signalen van satellieten ontvangt die om de aarde draaien. Aan de hand hiervan kan de GPS vrij nauwkeurig je positie bepalen.
In een GPS kun je diverse routes en waypoints zetten. Daarna is het simpel de pijl van de GPS volgen of de route op de kaart van de GPS. Je kan ook je routes bewaren en later uitlezen via de computer. Er zijn talloze routes te downloaden die je zo naar je GPS kan sturen. Een GPS is altijd beter als met de smartphone wandelen. Vooral als je op minder goed begaanbare paden loopt. Een GPS is steviger en je kunt de batterijen verwisselen.
Wandelknooppunten
In Nederland vind je ook een compleet wandelnetwerk. Dit is een makkelijke manier om zelf een route uit te stippelen zonder al te veel moeite. Zo’n wandelknooppunt is een genummerde kruising of splitsing. Bij iedere wegverandering vind je dan ook een paaltje met de richting en het nummer van een volgend knooppunt. Aan de hand van deze verschillende wandelknooppunten die makkelijk te herkennen zijn kun je de route samenstellen. Onderweg zijn er voldoende kaarten aanwezig waarop je je route kan bepalen.
De routes van de knooppunten lopen zoveel mogelijk over wandelpaden. Die variëren van bospaadjes tot gravelpaden. Soms moet je een stukje over een fietspad of via de berm als het echt niet anders kan.
Op dit moment zijn er beperkte routes in het wandelnetwerk. Ook sluiten niet alle netwerken op elkaar aan zodat je niet van provincie naar provincie kan lopen bijvoorbeeld.
Wandelkaarten
Er zijn voldoende website die gratis wandelkaarten ter beschikking stellen.
Ook voor je GPS kan het makkelijk zijn om een topografische kaart te downloaden. Via deze kaarten kun je bijna alle wandelpaden zien en weet je ook of je het juiste pad kiest. Je kunt deze topografische kaarten kopen, of gratis downloaden via OpenStreetMap.