Wandelknooppunten

In Nederland waren de fietsroutes natuurlijk al bekend. Nu zijn daar de wandelroutes bijgekomen. Met de zogenaamde bkun je eenvoudig zelf een wandelroute uitstippelen en heb je daar bijna geen kaart of beschrijving bij nodig om te gaan wandelen. Op deze manier kun je als wandelaar heerlijk genieten van de omgeving. Elke provincie ontwikkelt zijn eigen wandelnetwerk en zorgt er ook voor dat deze zoveel mogelijk aansluit op de naburige wandelnetwerken van de andere provincies.

De manier waarop de wandelknooppunten worden ingedeeld en langs welke wandelroutes deze worden geplaatst wordt door iedere provincie zelf bepaald. Meestal wordt er een groep wandelaars aangewezen welke samen de omgeving goed kennen. Deze groep kan dan ook verantwoordelijk worden voor de plaatsing en het onderhoud van het wandelnetwerk en de bordjes en paaltjes.

Wat is een wandelknooppunt?

Een wandelknooppunt is een regionaal netwerk van wandelpaden die aan elkaar zijn gekoppeld, een soort wandelnetwerk. Via dit complete wandelnetwerk kun je zelf routes samenstellen en dus ook de lengte uitkiezen. Van een middag wandeling tot een meerdaagse trektocht. Alles is mogelijk.

Waar vind ik deze wandelknooppunten?

Op dit moment zijn er nog maar een beperkt aantal wandelnetwerken in Nederland. Echter komen er gelukkig steeds meer bij. Helaas ben ik er achter gekomen dat veel van deze informatie onduidelijk of onvolledig is. Zo dien je bij sommige provincies bij de VVV een wandelroute kaart te komen, of kun je bij andere weer alleen via de website een kaart downloaden, op visit Brabant bijvoorbeeld. Op dit moment is er nog geen centrale plaats waar alle knooppunten en routes bij elkaar staan. We houden je uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen.

Hoe herken ik een wandelknooppunt?

Een wandelnetwerk bestaat wandelvriendelijke paden die aan elkaar gekoppeld zijn.
Deze paden variëren van zandpaadjes tot geasfalteerde paden. Bij iedere splitsing of verandering van richting staat er een paaltje (of meerdere) met daarop pijltjes en een knooppunt nummer. Bij sommige van deze knooppunten staan overzichtsborden om je te helpen oriënteren.
Ik vind het wel jammer dat er in elke provincie weer andere paaltjes of bewegwijzering is. Van mij hadden ze dit met elkaar mogen afstemmen om het zo eenduidig mogelijk te maken voor de wandelaar.

Wegwijzers en markeringen

Ieder land heeft zijn eigen manier voor het aanduiden van wandelpaden en /of routes. Dit natuurlijk naast de internationale manier om wandelpaden aan te duiden. En dan zijn er nog diverse lokale verenigingen die hun wandelingen uitzetten met soms wel heel bijzondere markeringen. En dat zijn alleen nog maar de gemarkeerde wandelroutes. De ‘niet gemarkeerde’ wandeltochten kun je alleen lopen met een routebeschrijving en/of wandelkaart of natuurlijk een GPS. Gelukkig zijn de meeste wandelknooppunten duidelijk en kun je hier dan ook naar hartenlust wandelen.

Wandelnetwerken in Nederland

Er zijn zoals gezegd verschillende wandelnetwerken in Nederland. We hebben de meeste voor je hieronder neer gezet. Mis je er nog een, laat het ons dan weten en we zullen deze erbij plaatsen. De netwerken  staan op alfabetische volgorde.

Wandelnetwerk Achterhoek (Gelderland)
Wandelroutenetwerk Brabant
Wandelnetwerk Drenthe
Wandelnetwerk Groene Hart (Utrecht)
Wandelnetwerk Noord- en Midden-Limburg
Wandelnetwerk Noord-Holland
Wandelnetwerk Noordoost-Friesland
Wandelnetwerk Ooijpolder (Gelderland)
Wandelnetwerk Twente
Wandelnetwerk Vechtdal (Overijssel)
Wandelnetwerk Waddenwandelen
Wandelnetwerk West-Friesland
Wandelnetwerk IJsseldelta (Overijssel)
Wandelnetwerk Zeeland
Wandelroutenetwerk Zuid-Holland
Wandelnetwerk Zuid-Limburg

Conclusie

In elke provincie is wel een wandelknooppunt te vinden. Maar voordat je daadwerkelijk op pad gaat is het verstanding om je in te lezen en te verdiepen in de route. Zo kun je denken aan wat de markeringen zijn en wat je start en eindpunt is. Eventueel kun je deze punten in je GPS zetten zodat je altijd je weg terug kan vinden. Ben je goed voorbereid voor je wandeling, ga dan vooral genieten van je wandeling en de omgeving. En vergeet vooral niet om foto’s te maken.