Wandelsokken kiezn

De gemiddelde persoon neemt 2.000 stappen om een 1,5 kilometer te lopen. Houd rekening met het op en neer gaan van een wandelpad en de wortels en rotsen die je onderweg tegenkomt, en dat aantal wordt alleen maar hoger. Bij elke stap spelen de juiste sokken een cruciale rol om je voeten comfortabel en blaarvrij te houden tijdens het wandelen.

Om de beste wandelsokken voor het wandelen te kiezen, is het belangrijk om de volgende vier punten te overwegen:

Sokhoogte: de juiste sokhoogte beschermt tegen slijtage.
Demping: de hoeveelheid demping beïnvloedt het comfort en de warmte.
Stof: de meeste wandelsokken bevatten merinowol als het primaire ingrediënt, maar sommige zijn gemaakt van polyester of nylon.
Pasvorm: zorg ervoor dat je sokken goed passen om blaren te voorkomen.

Wandelsokhoogte

Wandelsokken hebben verschillende hoogtes, van zo kort dat ze zelfs niet boven je schoenen uitkomen tot lang genoeg om bijna je knieën te raken. Bekijk je schoenen om de juiste hoogte te kiezen. Hoe hoger je schoenen, hoe hoger je wilt dat je sokken zijn, zodat ze je huid kunnen beschermen tegen direct wrijven van je schoenen.

Er zijn vier sokhoogtes die je in de meeste winkels kunt vinden:

 • No-show sokken: deze korte sokken bieden zeer weinig bescherming tegen schuren van de huid tegen de wandelschoenen, dus ze moeten alleen worden gedragen met laag gesneden schoeisel, zoals trailrunning schoenen of lichte wandelschoenen.
 • Enkelsokken: Iets hoger dan de no-show sokken, deze bedekken meestal je enkelbot voor een beetje meer bescherming. Ze zijn goed voor laag tot halfhoge schoenen.
 • Crew sokken: Dit is de klassieke hoogte voor een wandelsok. Crew sokken zitten meestal een paar centimeter onder de kuit.
 • Kniekous: Je vindt slechts enkele opties in de kniekous categorie, en ze zijn waarschijnlijk alleen geschikt voor alpinisme.

De hoogte van je sokken moet altijd hoger zijn dan je schoenen, hiermee voorkom je dat de huid tegen je van de schoen schuurt.

Schokdemping

De hoeveelheid demping die een sok heeft, geeft je een idee van hoe dik de sok is en hoe warm deze zal zijn.
De juiste hoeveelheid demping hangt vooral af van de wandeling die je gaat maken en het weer dat je verwacht., maar houd er rekening mee dat dikkere sokken warmer zijn en je voeten kunnen laten zweten. Mogelijk moet je experimenteren om de juiste balans tussen demping en warmte te vinden die het beste voor jou werkt.

De vier soorten demping die je in de meeste winkels kunt vinden:

 • Geen demping: deze ultralichte sokken zijn ontworpen voor gebruik bij warm weer. Ze zijn zeer ademend en hebben weinig vulling. Een handvol sokken in deze categorie zijn voeringssokken, die sommige wandelaars graag onder hun normale wandelsokken dragen. Voeringssokken waren ooit erg populair vanwege hun vermogen om vocht af te voeren en je voeten droog te houden, maar tegenwoordig presteren veel wandelsokken goed genoeg en is dit niet meer nodig.
 • Lichte demping: ideaal voor warme omstandigheden, sokken met lichte demping geven prioriteit aan vochtafvoer en comfort boven warmte. Ze zijn relatief dun, maar hebben wat lichte demping op belangrijke plaatsen, zoals de hiel en de bal van de voet.
 • Medium demping: deze sokken bieden een goede hoeveelheid demping in de hiel en bal van de voet voor wandelen en backpacken en geven voldoende warmte voor gebruik in matige tot koude omstandigheden.
 • Zware demping: dit zijn over het algemeen de dikste, warmste en meest gedempte sokken die beschikbaar zijn. Ze zijn gemaakt voor lange wandelingen in zwaar terrein en met koude temperaturen. Ze zijn vaak te dik en warm voor backpacken bij warm weer, en worden aanbevolen voor bergbeklimmen of voor backpacken met koud weer.

Wandelsokken materialen

Wandelsokken zijn zelden gemaakt van een enkele stof, maar eerder een mix die de juiste balans tussen comfort, warmte, duurzaamheid en sneldrogend creëert. Dit zijn de meest voorkomende materialen die je in wandelsokken tegenkomt:

 • (Merino)Wol: Wol is het meest populaire wandelsok materiaal en het materiaal dat onze schoenspecialisten boven alle anderen aanbevelen. Het regelt de temperatuur goed om te voorkomen dat je voeten zweten en het zorgt voor demping. Een ander pluspunt is dat wol van nature antimicrobieel is, waardoor het minder geurtjes vasthoudt dan synthetische stoffen. Tegenwoordig zijn de meeste sokken gemaakt van merinowol, wat in wezen jeukvrij is in vergelijking met oudere soorten wollen sokken. En de meeste wollen sokken gebruiken mengsels van wol en synthetische materialen voor een betere duurzaamheid en sneller drogen.
 • Polyester: polyester is een synthetisch materiaal dat isoleert, vocht absorbeert en snel droogt. Het wordt soms gemengd met wol en / of nylon om een ​​goede combinatie van warmte, comfort, duurzaamheid en sneldrogend te creëren.
 • Nylon: dit is een andere synthetische optie die af en toe als het primaire materiaal wordt gebruikt. Het voegt duurzaamheid toe en kan de droogtijden helpen verbeteren.
 • Zijde: een natuurlijke isolator, zijde is comfortabel en licht, maar niet zo duurzaam als de andere opties. Het wordt af en toe gebruikt in inlegzolen voor een betere vochtafvoer.
 • Spandex: veel wandelsokken bevatten een klein percentage spandex. Dit elastische materiaal helpt sokken hun vorm te houden en het oprollen en kreuken tot een minimum te beperken.

Wandelsokken passen

Door sokken te kopen die goed passen, blijven je voeten comfortabel tijdens wandeltochten. Als je sokken te groot zijn, kunnen ze vouwen hebben die wrijven en een blaar kunnen veroorzaken. Te klein en ze kunnen pijnpunten creëren.
Om de juiste maat te vinden, is het handig om de maat van je werkelijke voet te weten in plaats van je schoenmaat, omdat mensen soms schoenen nemen die groter zijn, wat kan leiden tot het kopen van te grote sokken. Als je je voetmaat niet weet, stop dan bij je lokale outdoorwinkel en laat dit opmeten.

Zodra je je voetmaat weet, kun je deze in de winkel vinden. Zit je tussen twee maten in, neem dan een maat kleiner om zo een te grote sok te voorkomen dat kan ophopen en blaren kan veroorzaken.

Hoe sokken moeten passen: wanneer je sokken probeert, kijk dan voor een goede, maar niet te strakke pasvorm. Een sok past goed als de hielkom op één lijn ligt met de hiel van je voet.

Wandelsokken merken

Wandel je al jaren met relatief goedkope sokken dan moet je ook na het lezen van dit artikel dat niet gaan veranderen. Wil je niet teveel geld uitgeven aan wandelsokken dan kun je het beste even kijken bij de Hema of Decathlon daar hebben ze meestal een goede prijs kwaliteitsverhouding. Let wel even op of er geen katoen in de sokken zit. Ik loop persoonlijk ook al jaren met wandelsokken van de Hema.
Merken zoals Smartwool, Falke & Bridgedale kun je in de betere outdoorwinkels vinden. Het nadeel is wel dat de prijs wat aan de hoge kant is. Echter als je snel blaren hebt dan doe je er misschien verstandig aan om toch eens een paar van deze sokken te proberen.

Heb jij ook een goede tip?

Heb jij ook een tip of een ervaring met wandelsokken die je met andere wandelaars wilt delen? Laat het hieronder in de reacties weten.