Wandelstokjes

Heb jij ook last van dikke, vaak stijve vingers tijdens het wandelen? Het kan bijzonder vervelend zijn! Stijve, dikke vingers zorgen voor een zeurende pijn en kunnen blessures veroorzaken aan gewrichten. Om de kans op stijve, dikke vingers tijdens het lopen te verkleinen, kan het gebruik van wandelstokjes wenselijk zijn. Mocht je met wandelstokken lopen, dan is het gebruik daarvan vaak al voldoende om dikke vingers tegen te gaan. Het combineren van deze wandelstokken en losse wandelstokjes is lastig.

Wandelstokjes tegen dikke handen

De wandelstokjes tegen dikke handen tijdens het lopen zijn eigenlijk niets meer dan losse houten stokjes van beukenhout. Aan het uiteinde van deze stokjes bevindt zich doorgaans een handig bandje, welke je om de pols kunt schuiven. Het voorkomt dat de stokjes uit je hand glippen, als je snel even wat wilt drinken of eten onderweg. Je zou de wandelstokjes in theorie zelf kunnen maken! Belangrijk hierbij is het schuren van de wandelstokjes. De wandelstokjes die je online bestelt zijn vaak heel goed geschuurd en soms met lak afgewerkt. Het voorkomt splinters in je hand tijdens het wandelen.

Soms wordt gesteld dat ook een pvc buis uitkomst kan bieden wanneer je snel last hebt van dikke en stijve handen. De houten stokjes zijn vaak iets dikker, waardoor ze prettiger in de hand liggen. Daarbij wil het oog ook wat! Ook stressballetjes worden vaak als alternatief gezien voor de wandelstokjes van beukenhout. Het nadeel hiervan is dat met name de handpalm gemasseerd wordt, wat een ontspannende werking heeft. Iets wat tegen de inspanning van het wandelen ingaat en dus minder effectief zal zijn.

Oorzaak van dikke, stijve handen

Er is nooit wetenschappelijk vastgesteld wat de oorzaak is van dikke, stijve handen. Een aannemelijke theorie is de gedachte dat het wandelen de hartslag van een sporter verhoogt, waardoor de bloedcirculatie versneld wordt. Een versnelde bloedcirculatie zorgt er vervolgens voor dat je vingers en handen opzwellen. Het bloed hoopt zich immers op in de vingers. Wetenschappelijk bewijs is er niet voor deze theorie.

Wandelstokjes kopen op internet

Op wandelstokjes.nl zijn natuurlijk wandelstokjes te koop. De wandelstokjes kosten net iets meer dan tien euro, waarbij de wandelstokjes standaard van een stevig bandje aan het uiteinde zijn voorzien. Een schuifje op dit bandje maakt het mogelijk om de bandjes wat strakker te zetten, om te voorkomen dat deze van je pols glijden tijdens het wandelen of op andere wijze irriteren.

Nu 15% Korting

Je krijgt via outdooronly 15% korting op je wandelstokjes als je deze besteld bij wandelstokjes.nl met de code: Outdooronlydiscount
Deze aanbieding is tot eind 2021 geldig!

Tip: kijk bij het bestellen van wandelstokjes goed naar het aantal waarin ze verkocht worden. Het is vanzelfsprekend wenselijk om direct twee wandelstokjes te hebben. Je draagt ze tijdens het wandelen in beide handen.

vasthouden wandelstokje

Afmetingen van wandelstokjes

Het is vanzelfsprekend afhankelijk van het formaat van je hand, welke afmetingen geschikt zijn voor de wandelstokjes. Online worden de wandelstokjes van hout aangeboden in twee maten, namelijk: medium en large. Kies voor een medium wandelstokje, wanneer je relatief kleine handpalmen hebt. Een large wandelstokje is wenselijk voor mensen met grote handen. Een medium wandelstok zou in dit geval onvoldoende effect hebben. Over het algemeen wordt aangeraden om als vrouw een medium wandelstokje te gebruiken en als man een large wandelstokje.

Het verschil zit overigens niet in de lengte van het wandelstokje, maar in de dikte hiervan. Een medium wandelstokje heeft een dikte van 23 tot 25 millimeter en een large variant van 28 tot 30 millimeter. De lengte van deze stokjes ligt over het algemeen tussen de 125 en 150 millimeter. Het maakt ze handzaam en eenvoudig mee te nemen tijdens een wandeling!

Wandelstokjes zelf maken

Eerder in dit artikel noemden we al, dat je wandelstokjes zelf kunt maken. In de basis heb je hier niets meer voor nodig dan een beukenhouten staaf. Het is belangrijk dat deze staaf volledig afgerond is, om te voorkomen dat je onderweg hinder ondervindt van de wandelstokjes. Een vierkante balk of lat is logischerwijs niet geschikt. Zelf een balk rond afschuren blijkt vaak lastig te zijn en is dus af te raden.

Kijk goed naar de afmeting van een beukenhouten staaf die je koopt. Het is belangrijk dat de dikte van deze staaf overeenkomt met de dikte van houten wandelstokjes die online worden aangeboden. Op het moment dat je de stokjes in de juiste lengte hebt gezaagd, is het belangrijk het uiteinde hiervan goed op te schuren. Zo heb je geen last van splinters tijdens het wandelen. Vervolgens kun je de wandelstokjes aan het uiteinde van een klein gaatje voorzien. Aan dit gaatje monteer je het polsbandje. 

Vind je deze wandelsokjes maar niets, dan kun je altijd kijken naar bijvoorbeeld nordic walking stokken. Deze zijn niet alleen langer, maar bieden je ook extra ondersteuning tijdens het wandelen.