Heb je een wandeling naar Santiago de Compostela gemaakt, liep je eerder al eens de Heuvelrughike of leerde je de provincie Limburg al wandelend kennen? Het zijn voorbeelden van wandelactiviteiten om trots op te zijn. Die trots deel je met een wandelpin. Feitelijk is een wandelpin een speldje dat je op je tas of bijvoorbeeld jas kunt pinnen, wij hebben deze op onze hoed zitten. Zo deel je jouw ervaringen met anderen die je onderweg tegenkomt.
Unieke pins voor de wandelliefhebber
De wandelpins zijn er in tal van verschillende uitvoeringen, waarbij moet worden opgemerkt dat de meeste wandelspeldjes gerelateerd zijn aan specifieke wandelingen of streken. Het Noord-Hollandpad (geel en blauw), de Via Belgica, de Oude Bondswandelweg, het Maaspad en bijvoorbeeld de Dutch Mountain Trail zijn naast de wandelingen uit de inleiding van dit artikel voorbeelden van trajecten waarvoor je een wandelpin kunt kopen.
Naast de genoemde specifieke wandelpins, kun je ook voor een algemene wandelpin kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wandelpin met een spreuk, een wandelpin met daarop de afbeelding van een wandelaar met zijn hond, een wandelpin met pelgrims, enzovoorts.
Bij het geocachen kun je ook pins verdienen, zo hebben wij pins voor iedere X aantal caches die we vinden. Als je ons tegenkomt, kijk maar eens op onze hoed.

Je kunt wandelpins online kopen
Een wandelpin kun je online kopen, er zijn verschillende webshops die deze aanbieden. In Nederland zijn er niet zoveel hoor, maar in het buitenland des te meer. Naast het online kopen van wandelpins is het natuurlijk ook nog steeds mogelijk om op de locatie zelf pins te kopen. Zo hebben wij op de Grossglockner een pin gekocht en tijdens onze hike bij de Rappenlochschlucht in Oostenrijk.
Digitale wandelpins verzamelen in een app
Naast de mogelijkheid om fysieke wandelpins te bestellen, kun je tegenwoordig ook digitale wandelpins verzamelen. Dit doe je met de app SymmitLynx. Deze app is gratis te downloaden op toestellen met Android of iOS.
Wanneer je een trail gewandeld hebt, vink je deze af in de app. Dat afvinken doe je niet aan het eind van het traject, maar tussendoor. Afhankelijk van de afstand van een traject verzamel je drie tot vijf pins. Dit gebeurt automatisch, op basis van de GPS van je telefoon. Deze registreert dat je de verschillende controlepunten gepasseerd bent. Deze pins ontvang je niet alleen digitaal, maar je kunt ze ook kopen (of krijgen) als je de app laat zien met de daarbij behorende pin, ontvang je deze ook nog voor je verzameling.
Hieronder een kleine selectie uit deze (digitale) pins.

Leuk aan de app is de mogelijkheid om verschillende rangen te bemachtigen. Zo ontvang je het Explorer-certificaat wanneer je twee etappe van tenminste drie verschillende Top Trails gewandeld hebt. Lukt het je om twee etappes van zes wandelpaden met een langere afstand te lopen, dan ontvang je het Adventurer-certificaat.
Ik ben benieuwd of jij ook al pins hebt verzameld, laat het vooral weten in de reacties hieronder.