Wandelschoenen waterdicht maken

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Ben je lekker aan het wandelen gaat het keihard regenen, of je moet net dat riviertje oversteken in het buitenland, en natuurlijk op dat moment worden je sokken toch nat! Je dacht nog dat je waterdichte wandelschoenen had dan waren je voeten droog gebleven!

Hoe vervelend is dat. En dan moet je nog verder wandelen. Vandaar dat ook het onderhoud van je wandelschoenen ontzettend belangrijk is. Bij het aanschaffen van wandelschoenen let je hier waarschijnlijk niet echt op. Natuurlijk ga je ervan uit dat je voeten droog blijven als je in de plassen of regen loopt.

Nieuwe wandelschoenen zijn namelijk al redelijk waterdicht. En geef toe bij het kopen van wandelschoenen let je daar niet echt op. Maar na verloop van tijd verliest een wandelschoen zijn waterdichtheid. Wat is nu de beste manier om wandelschoenen waterdicht te maken? Ik leg je uit wat ik altijd doe.

Wandelschoenen laten drogen

Als eerste tip wil ik graag aangeven voordat je ook maar wat gaat doen; Je natte wandelschoenen schoonmaken met lauw water.

Laat je schoenen daarna goed drogen. Haal de binnenzool eruit, stop er kranten en haal de veters eruit. Op deze manier kunnen de kranten het vocht goed opnemen.

Laat je schoenen wel altijd op kamertemperatuur drogen. Zet ze zeker niet bij de verwarming, in de volle zon of bij het kampvuur. Zorg voor een goed geventileerde ruimte zodat je schoenen natuurlijk kunnen drogen.

Als je schoenen te snel drogen dan gaat het leer barsten en in het ergste geval verandert te snel drogen de pasvorm van je schoen.

Wandelschoenen Waterdicht Maken

Wandelschoenen schoonmaken aan de buitenkant

Zijn je schoenen goed droog dan borstel je het grove vuil er vanaf. Ook dit kun je weer doen met lauw water. Gebruik in geen enkel geval een schoonmaakmiddel.

Maak je veters ook schoon, doe dit met de hand. Laat je veters ook goed drogen door ze bijvoorbeeld een een wasrek of iets dergelijks te hangen.

Wandelschoenen schoonmaken aan de binnenkant

Heb je de buitenkant goed schoongemaakt, dan is het tijd voor de binnenkant van je schoenen. Als het goed is heb je de zolen er al uitgehaald.
De binnenkant kun je schoonmaken met een spons en lauw water. Zorg ervoor dat de binnen en buitenkant van je schoenen echt droog zijn voordat je verder gaat.

Gore-tex

De meeste wandelschoenen hebben tegenwoordig een gore-tex laag. Deze voering zorgt voor het waterdicht en ademend vermogen van de schoen. De poriën van GTX laag kunnen door vuil verstopt raken, waardoor je sneller klamme voeten kan krijgen. Bij goed onderhoud van je schoenen hou je je voeten ook droog.

Mijn tip: Bestel de footwear Care Kit van Grangers. In deze kit zit alles wat je nodig hebt om je wandelschoenen in topconditie te houden. Voor relatief weinig geld heb je dan een borstel, schoonmaak spray, conditioner en de repel spray om je waterdichte schoenen weer water en vuilafstotend te maken.

Het sprayen van de schoenen doe ik maar een paar keer per jaar. Dit hoeft echt niet iedere keer te gebeuren na het wandelen. Doe dit alleen als je je schoenen erg vaak gebruikt hebt in een korte periode of als de waterafstotendheid te wensen overlaat. Op deze manier heb je waterdichte schoenen zodra je weer gaat wandelen.

Tip: bekijk onze ons artikel over de beste waterafstotende spray voor kleding en schoenen.

De zolen van je wandelschoenen schoonmaken

Behalve het schoonmaken van je rubberen zolen (met water en een sopje) hoef je hier niets aan te doen. Even inspecteren op scheurtjes en gaten zodat je zeker weet dat je ook daar waterdicht bent. Vertonen je zolen toch scheurtjes dan is het helaas tijd om nieuwe waterdichte wandelschoenen te kopen.

Ben je echt gehecht aan je wandelschoenen of zien er nog goed uit? Dan kun je de zool ook laten vervangen. De kosten zijn afhankelijk van het type zool dat je onder je wandelschoenen hebt.

Houd ongeveer rekening met een prijskaartje van ongeveer 135 euro. Vraag altijd bij de schoenmaker of het mogelijk is om je zolen te laten vervangen.

Neerzetten van je wandelschoenen

Zijn je wandelschoenen weer als nieuw? Zet ze dan op een droge plek neer waar het niet te warm is. Het liefst gewoon in huis.

In je garage of tuinhuis is niet zo verstandig. Op deze plekken is het meestal vochtig en kan er schimmel in je schoenen komen.

Waterdichte schoenen is iets wat we allemaal wel willen en door verloop van tijd heb ik wel geleerd wat wel en niet werkt en zo hou ik mijn voeten lekker droog.

Heb jij nog tips voor het onderhouden van je waterdichte wandelschoenen? Laat het dan hieronder in de reacties weten, ik ben benieuwd waar je mee komt.

ps. als je dan toch bezig bent, volg dan ook meteen even onze winterklusjes om je outdoor gear in topconditie te houden

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *