Bij het vergelijken van verschillende modellen wandelschoenen tref je regelmatig de afkorting GTX. Heb jij een idee waar deze drie letters voor staan? Het zegt iets over de waterdichtheid en ademende werking van wandelschoenen. Voldoende reden om je er verder in te verdiepen bij het vergelijken hiervan! GTX is een afkorting van GORE-TEX, wat een merk is. In dit artikel lees je meer over hetgeen men onder GORE-TEX verstaat en wat dit zegt over een model wandelschoen. 

Wat is GORE-TEX? 

Zoals reeds genoemd is GORE-TEX feitelijk niets meer dan een merk. Het verwijst naar de membraan die de producent achter dit merk produceert. De hoogwaardige membranen van GORE-TEX maken de wandelschoen waterdicht en geven deze een ademende werking. Beiden zijn belangrijk, wanneer je regelmatig lange stukken op de wandelschoenen verwacht te lopen. Je wilt dat transpiratie snel kan worden afgevoerd, om irritaties en infecties aan de huid te voorkomen. Overigens wordt dit niet slechts bepaald door het GORE-TEX membraan in een wandelschoen. Ook het type sok wat je gebruikt in de schoen speelt hier bijvoorbeeld in mee. 

Je vindt de membranen van GORE-TEX in de voering van de wandelschoenen. Van de buitenkant van de schoen is deze membraan logischerwijs niet te zien. Overigens wordt GORE-TEX niet alleen gebruikt voor wandelschoenen. Ook regenjassen zijn er vaak van gemaakt.  

Hoe waterdicht is GORE-TEX? 

GORE-TEX is volledig waterdicht, wat betekent dat het wel vocht af kan voeren maar geen vocht opneemt. Bij veel andere technologieën maakt men kleding slechts waterafstotend en niet waterdicht. Het verschil zit hierbij in de hoeveelheid water die op het materiaal mag vallen, voordat dit door het materiaal heen lekt. Bij een waterdicht materiaal is die hoeveelheid groter, dan bij een waterafstotend materiaal. 

Naast het feit dat GORE-TEX volledig waterdicht is, heeft het ook een isolerende en ademende werking. Het houdt je lichaam en voeten warm bij een harde wind, of bijvoorbeeld bij lage temperaturen. In de zomer maakt de ademende werking dat je voeten niet te warm worden. Pas op, wanneer je voeten al snel erg warm zijn is GORE-TEX minder geschikt. De isolerende werking kan in zo’n geval sterker zijn dan de ademende werking van de schoen. 

Hoe behandel je GORE-TEX? 

Door GORE-TEX wandelschoenen goed te onderhouden, gaan deze lang mee. Begin met het schoonmaken van de wandelschoen, waarbij het gebruik van een stevige borstel aangeraden wordt. Hiermee verwijder je opgedroogd vuil eenvoudig van de schoen. Haal vervolgens de veters uit de schoen en trek de tong goed naar voren. Maak vervolgens gebruik van een waterafstotende spray, waarvan er verschillende worden aangeboden. Een bekende spray is Nikwax TX-Direct Spray.

Het is na het gebruik van deze spray belangrijk om de GORE-TEX wandelschoenen op een rustig tempo te laten drogen. Zet ze bij voorkeur niet in de zon en zeker niet in de buurt van een radiator. Het gebruik van de onderhoudsspray zou in dat geval weinig nut hebben. 

Tip: zorg dat de zool van de GORE-TEX wandelschoenen tijdig vervangen wordt. Dit helpt de schoen niet alleen in goede conditie te houden, maar vergroot ook het comfort hiervan bij wandelingen. Een nieuwe zool helpt de schoen de klappen tijdens een wandeling te absorberen, waardoor je gewrichten minder zwaar belast worden. De kans op blessures neemt hiermee af. 

Nut van GORE-TEX impregneren 

Om de levensduur van GORE-TEX wandelschoenen te verlengen, kan het verstandig zijn om het materiaal periodiek te impregneren. Hoewel GORE-TEX van zichzelf al waterdicht zijn, houdt het impregneermiddel de schoenen makkelijker vrij van vuil. Het slijten van de GORE-TEX wandelschoenen wordt zo tegengegaan. Naarmate de schoenen ouder worden, kunnen er kleine gaatjes in de wandelschoenen ontstaan. Het impregneren van GORE-TEX wandelschoenen voorkomt dat je hier hinder van ondervindt. Er zijn verschillende sprays verkrijgbaar die je helpen de schoen te impregneren. 

Hoe lang gaat GORE-TEX mee? 

GORE-TEX gaat in de basis net zo lang mee als de wandelschoenen zelf. Het is afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal wat gebruikt is bij de productie van de wandelschoenen, hoe lang dit exact is. Bij de meeste schoenen waarin voor een GORE-TEX membraan gekozen is, zal gebruik gemaakt zijn van een kwaliteitsmateriaal. Het maakt dat GORE-TEX vaak zeer lang meegaat. 

Niet alleen de kwaliteit van de gebruikte materialen speelt mee. Denk ook aan de mate waarin je schoenen gebruikt. Des te vaker en langer je deze draagt, des te sneller zal de schoen vervangen moeten worden. Door GORE-TEX wandelschoenen regelmatig te onderhouden, heb je er vele jaren plezier van zonder dat dit ten koste gaat van de waterdichtheid en ademende werking. 

Hoe werkt GORE-TEX? 

Eerder las je al dat het GORE-TEX membraan zich in de voering van de wandelschoenen bevindt en daardoor niet te zien is. Feitelijk is GORE-TEX is een speciaal soort kunststof. Het membraan wordt gevormd door een dun laagje van dit materiaal, waarlangs vocht in gasvorm kan ontsnappen. Op deze manier blijven je voeten droog en op temperatuur tijdens wandelingen. Andersom helpt het membraan te voorkomen dat er vocht in een vloeibare vorm vanaf buiten in de schoen loopt. Ook wind houdt een membraan van GORE-TEX uit je schoen. De combinatie van transpiratie en wind zou je voeten al snel erg koud kunnen maken, zeker in de winter. 

Tip: er zijn GORE-TEX membranen specifiek bedoeld voor wandelschoenen die men in de winter draagt. Deze membranen voeren vocht niet alleen af, maar hebben ook een isolerende werking. Zo blijven je voeten warm tijdens een winterse wandeling! 

Wandelschoenen met GORE-TEX 

Vaak vind je in de omschrijving van wandelschoenen dat deze uitgevoerd zijn met een GORE-TEX membraan. Zeker wandelschoenen van een hoge kwaliteit beschikken over zo’n membraan om het comfort bij het gebruik van de wandelschoenen te optimaliseren. Soms staat de term ook in de productnaam. 

Zoals reeds genoemd worden er membranen aangeboden met een isolerende werking. Zoek je naar wandelschoenen voor het gebruik in de zomermaanden? Let er in dat geval op dat de membranen de schoen niet te sterk isoleren. Dit zou een averechts effect kunnen hebben. Vaak lees je er meer over in de productomschrijving van wandelschoenen.