Standaard zit er een inlegzool in je wandelschoen. Een inlegzool helpt de schokken die je gewrichten tijdens het wandelen te verduren krijgen te absorberen. Op deze manier worden gewrichten minder zwaar belast, wat het risico op blessures en andere lichamelijke ongemakken verkleint.

Naast deze inlegzolen die bij de wandelschoen geleverd worden, kun je voor losse inlegzolen kiezen met een specifieke functie naast het absorberen van de klappen. In dit artikel vertel ik je meer over de diverse soorten inlegzolen die je in een wandelschoen kunt gebruiken. 

Inlegzolen worden van verschillende materialen gemaakt 

De meeste inlegzolen in schoenen zijn gemaakt van schuim, ook wel foam genoemd. Je kunt ervoor kiezen deze inlegzolen te vervangen voor een inlegzool van een ander materiaal. Het is afhankelijk van het doel waarmee je de inlegzolen aanschaft, welk materiaal het meest geschikt is.

Gebruik je de inlegzolen tijdens lange wandelingen in winterse omstandigheden, dan is het verstandig om voor inlegzolen van wol te kiezen. Met name merinowol is een geliefd materiaal bij wandelaars, daar het een isolerende en tegelijkertijd vochtregulerende werking heeft.

Die isolerende werking wordt ook geboden door inlegzolen met een onderzijde van aluminium. Aluminium helpt te voorkomen dat warmte uit de schoen stroomt. 

Cederhouten inlegzolen worden aangeraden aan wandelaars die relatief snel last hebben van zwetende voeten. Dit materiaal absorbeert het vocht, wat de kans op blaren verkleint. Daarbij zorgt cederhout voor het doden van micro-organismen, waardoor de nare geurtjes in je schoen enigszins wegblijven.

Inlegzolen Wandelschoenen

Wat voegen inlegzolen toe? 

Inlegzolen kunnen verschillende functies hebben. Zo dragen inlegzolen bij aan het comfort wat een wandelschoen je tijdens wandelingen biedt. Daarbij ondersteunt een inlegzool de voet en biedt deze een dempende werking. Zoals eerder genoemd, zorgt de demping voor het absorberen van klappen die je gewrichten verwerken bij het wandelen. Het helpt een pijnlijke knie of bijvoorbeeld enkel tegen te gaan.

Ook kunnen inlegzolen gebruikt worden voor het absorberen van vocht. Tijdens het wandelen transpireren je voeten, zeker op warme dagen. Wordt het vocht wat hierbij vrijkomt niet afgevoerd, dan is de kans op blaren aan je voeten groot. Verschillende wandelschoenen zijn van een membraan in de voering voorzien, welke bijdraagt aan een snelle afvoer van transpiratie tijdens een wandeling. 

Mocht je hele smalle voeten hebben, dan kan een inlegzool dienen ter opvulling van de schoen. Dit komt de pasvorm van de schoen ten goede en voorkomt wrijving tussen de schoen en je voet. 

Corrigerende inlegzolen gebruiken 

De inlegzolen die je standaard in een wandelschoen vindt bij de aankoop hiervan vergroten het comfort en bieden extra demping, naast de (rubberen) zool van de schoen zelf. Deze inlegzolen hebben echter geen corrigerende functie; ze bieden geen extra ondersteuning aan de voet.

Corrigerende inlegzolen bieden die ondersteuning wel en worden onder meer aangeraden aan wandelaars met een afwijkende afwikkeling van de voet. Ook hardlopers hebben baat bij een hardloopschoen met corrigerende functie, wanneer zij hun voeten op afwijkende wijze afwikkelen. Het voorkomt blessures. 

Bij het op afwijkende wijze afwikkelen van een voet spreekt men van overpronatie en -supinatie. Het verschil zit hierbij in het feit, dat de schoen bij overpronatie na de landing te veel naar binnen toe zakt. In het geval van oversupinatie gebeurt datzelfde, maar dan naar buiten toe.

In een speciaalzaak zoals podobrace.nl (tip) kun je een analyse laten uitvoeren van de wijze waarop je jouw voeten afwikkelt tijdens het wandelen. Vaak valt dit ook op te maken uit de wijze waarop de inlegzolen in je huidige wandelschoenen slijten. Het slijten gebeurt niet gelijkmatig; aan de binnen- of buitenzijde van de inlegzool slijt deze harder. 

Laat je bij de keuze voor corrigerende inlegzolen adviseren door een podoloog of podotherapeut. Deze kan je adviseren over het type inlegzool wat voor jou het meest geschikt is. Het is zelfs mogelijk om inlegzolen op maat te laten maken, passend bij de wijze waarop jij je voet afwikkelt. 

Welk type voeten heb ik? 

De wijze waarop je de voet afwikkelt zegt iets over het type voet wat je hebt. Onderscheid wordt gemaakt tussen een neutrale of normale voet, een platvoet en een holvoet. Aan de hand van een blauwdruk valt door een specialist, zoals een podoloog of podotherapeut, op te maken welk type voet je hebt. Zowel voor de plat- als de holvoet geldt dat je hier in verschillende gradaties last van kunt hebben. Bij de één valt de plat- of holvoet veel meer op, dan bij een ander. 

Bij een platvoet staat de achtervoet iets naar binnen gericht en heeft de middenvoet een doorgezakt gewelf. De voorvoet staat bij mensen met een platvoet iets naar buiten toe gedraaid. Vaak is er sprake van een lichte vorm van X-knieën bij mensen met een platvoet. 

In het geval van een holvoet, staan de knieën iets naar buiten en spreekt men van O-knieën. Hierbij staat de achtervoet naar buiten, heeft de middenvoet een verhoogd gewelf en is de voorvoet iets naar binnen gedraaid. 

Inlegzolen

Tips bij de aanschaf van inlegzolen voor wandelschoenen 

Wanneer je de aanschaf van corrigerende inlegzolen overweegt is het sterk aan te raden eerst advies in te winnen bij een podoloog of podotherapeut. Vaak is het lastig zelf te bepalen in welke mate je last hebt van een afwijkende afwikkeling van je voeten tijdens het wandelen. Zou je de verkeerde corrigerende inlegzolen gebruiken, dan kan dit een averechts effect hebben en de kans op lichamelijke ongemakken juist vergroten. 

Laat je ook bij de aanschaf van andere soorten inlegzolen, bijvoorbeeld om de demping van de schoen te verbeteren, adviseren door een verkoper in een speciaalzaak. Deze kan de verschillen tussen de aangeboden inlegzolen toelichten. Het helpt je de juiste keuze te maken. 

Hoe kies je de beste inlegzolen? 

De beste inlegzolen voor jouw wandelschoenen zijn voornamelijk afhankelijk van het type voet wat je hebt en de wijze waarop je de voet afwikkelt tijdens het wandelen. Om de beste inlegzolen te vinden, is het verstandig een analyse uit te laten voeren. In verschillende speciaalzaken, onder meer in hardloopwinkels, biedt men een korte baan aan voorzien van een camera. Deze camera legt vast hoe de voet wordt afgewikkeld. Ook kun je hier een blauwdruk van je voet laten maken. De combinatie stelt de verkoper in staat om je te adviseren over de beste inlegzolen voor jouw wandelschoenen. 

Tip: kijk ook nog eens naar de informatie over de verschillende materialen inlegzolen. Je kunt inlegzolen voor de zomerse wandelingen combineren met inlegzolen voor een winterse wandeling. 

Hoe kies je je maat inlegzolen? 

Je wilt voorkomen dat de inlegzolen door de wandelschoenen schuiven tijdens een wandeling. Niet alleen vermindert dit het comfort van de schoen, ook vergroot het de kans op blaren en likdoorns aan je voeten. Beide ongemakken zijn het gevolg van wrijving tussen je voet en de schoen. De makkelijkste manier om de juiste maat inlegzolen te vinden, is het opmeten van de lengte en breedte van de inlegzolen die standaard bij je wandelschoenen zaten. 

Let op: een corrigerende inlegzool kan hoger zijn dan de inlegzolen die standaard in de wandelschoen zitten. Neem je wandelschoen daarom mee naar de winkel, wanneer je inlegzolen koopt.

Inlegzolen in wandelschoenen – FAQ

Bezoekers stellen regelmatig vragen over de nut en noodzaak van het gebruik van inlegzolen in wandelschoenen. Bekijk hieronder de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn.

Wat zijn de beste inlegzolen?

Wat voor jou de beste inlegzolen zijn hangt af van het type voet wat je hebt en de wijze waarop je deze afwikkelt. Wanneer er sprake is van een afwijkende afwikkeling van de voet, kan het verstandig zijn om voor corrigerende inlegzolen te kiezen.

Waar zijn gelzolen goed voor?

Gelzolen helpen je geen voetklachten te voorkomen, maar vergroten wel het comfort van de wandelschoen. Pas echter op bij het gebruik van gelzolen. Ze kunnen instabiliteit veroorzaken.

Welke maat inlegzolen?

De makkelijkste manier om de juiste maat inlegzolen te kopen, is het opmeten van de lengte en breedte van de inlegzolen die standaard in de schoen zitten. De maat van een inlegzool komt niet altijd overeen met de maat van de schoen zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *