Onderhoud Wandelschoenen Tips

Onderhoud wandelschoenen

Wandelschoenen zijn gebouwd om op zanderige of modderige paden te lopen. Maar dat betekent niet dat je na een wandeling je schoenen in de hoek kunt gooien en vergeten. Wanneer je je wandelschoenen trouw iedere keer schoon maakt kun je er vele jaren mee op pad gaan. Als je direct na een wandeling te moe bent, maak ze dan de volgende dag schoon.

Hoe wandelschoenen schoon maken

Als je het schoonmaken negeert, kunnen je wandelschoenen sneller gaan slijten. Denk maar eens aan het volgende:

Telkens als je wandelschoenen buigen, kruipen er vuildeeltjes, gruis of zand dieper in het leer en stof en dit werkt als schuurpapier.
Modder zuigt vocht uit het leer terwijl je schoen droogt, waardoor het leer van je schoenen minder soepel wordt en het verouderingsproces wordt versneld.

WAT HEB JE NODIG OM JE WANDELSCHOENEN SCHOON TE MAKEN:

 • Een speciale schoenborstel, een oude groenteborstel of tandenborstel
 • Gespecialiseerde schoenreiniger, zadelzeep of een milde oplossing van afwasmiddel en water.

SCHOONMAKEN WANDELSCHOEN; DE BOVENKANT

Verwijder de veters vóór het reinigen. Gebruik een borstel om stof en vuil voorzichtig te verwijderen. Voor een grondiger reiniging, Houd de schoenen onder stromend water en maak de schoen verder schoon met de schoenenreiniger die je gekozen hebt.

ENKELE EXTRA TIPS VOOR HET SCHOONMAKEN VAN JE WANDELSCHOEN:

 • Hoewel de meeste schoenreinigers op verschillende materialen kunnen worden gebruikt, dien je altijd te controleren of het middel goed is voor gebruik op je wandelschoenen en zorg ervoor dat je de aanwijzingen leest en opvolgt.
 • Gebruik geen zeep of andere schoonmaakmiddelen; veel bevatten additieven die schadelijk kunnen zijn voor lederen of waterdichte membranen.
 • Gebruik een mengsel van 80 procent water en 20 procent azijn om schimmels te reinigen.Spoel je wandelschoenen daarna altijd grondig met schoon water.
 • Maak je wandelschoenen nooit schoon in een wasmachine omdat dit je schoenen erg kan beschadigen.
 • Als je van plan bent je wandelschoenen waterdicht te maken, doe het dan terwijl ze nog nat zijn. De meeste wandelschoenen zijn waterbestendig wanneer je ze voor het eerst koopt, dus je hoeft ze niet waterdicht te maken totdat je merkt dat waterdruppels niet langer op het oppervlak blijven zitten.

SCHOONMAKEN WANDELSCHOEN; DE ZOLEN

Hoewel aangekoekte modder je wandelschoenen niet zal beschadigen, zal het verwijderen ervan je weer de volledige grip geven. Ook voorkomt het hebben van schone zolen dat je invasieve soorten van het ene wandelgebied naar het andere kunt vervoeren.

Borstel de zolen krachtig en verder eventuele steentjes. Voor hardnekkig aangekoekt vuil, week alleen de buitenzolen en gebruik vervolgens een slang om de smurrie weg te wassen.

TIPS VOOR HET DROGEN EN BEWAREN VAN WANDELSCHOENEN

 • Verwijder de inlegzolen en laat ze afzonderlijk van je schoenen drogen.
 • Droog je schoenen op normale temperatuur en op een plaats met een lage luchtvochtigheid.
 • Gebruik geen externe warmtebron (open haard, kampvuur, houtkachel, radiator, camping kachel, enz.). De hitte verzwakt de lijmen in je schoenen en verouderd het leer sneller.
 • Gebruik desnoods een ventilator om je wandelschoenen sneller te laten drogen.
 • Je kunt ook kranten in je schoenen stoppen om het drogen te versnellen; vervang het papier regelmatig (wanneer het vochtig is).
 • Berg je wandelschoenen op waar de temperaturen stabiel en normaal zijn. Bewaar je schoenen niet op zolders, garages, autokoffers of op een andere vochtige, warme of niet geventileerde plaats.

JE WANDELSCHOENEN CONDITIONEREN

Gebruik een conditioner wanneer het volnerfleer van je schoenen (leer dat er aan de buitenkant glad uitziet in plaats van ruw) droog of gebarsten lijkt. Andere soorten leer – suède en nubuck – vereisen geen conditionering. Conditioner kan ook worden gebruikt als je nieuwe volnerf lederen schoenen snel moeten worden ingelopen.

Ga voorzichtig om met de conditioner. Gezond leer werkt het beste als het gehydrateerd is. Te veel conditioner maakt je schoenen echter te zacht, waardoor de ondersteuning die ze bieden vermindert.

Gebruik geen nertsolie of soortgelijke oliën die zijn ontworpen voor industriële schoenen; het verzacht het type droog gelooid leer dat wordt gebruikt in wandelschoenen.

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇