Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

De gemiddelde persoon zet 2.000 stappen om een afstand van 1,5 kilometer af te leggen. Maar als je rekening houdt met de heuvels en dalen van het wandelpad en de wortels en rotsen die je tegenkomt, zal dit aantal alleen maar hoger worden. Bij elke stap spelen de juiste sokken namelijk een belangrijke rol om je voeten comfortabel en blaarvrij te houden tijdens het wandelen.

Om de juiste maat wandelsokken te kiezen, moet je rekening houden met de volgende vier punten:

Op deze manier wordt het kiezen van wandelsokken een stuk makkelijker.

Wandelsokhoogte

Wandelsokken hebben verschillende hoogtes, van zo kort dat ze zelfs niet boven je schoenen uitkomen tot lang genoeg om bijna je knieën te raken. Bekijk je schoenen om de juiste hoogte te kiezen. Hoe hoger je schoenen, hoe hoger je wilt dat je sokken zijn, zodat ze je huid kunnen beschermen tegen direct wrijven van je schoenen.

Er zijn vier sokhoogtes die je in de meeste winkels kunt vinden:

De hoogte van je sokken moet altijd hoger zijn dan je schoenen, hiermee voorkom je dat de huid tegen je van de schoen schuurt.

Sokken hoogte
Sokken hoogte

TIP: Denk ook eens aan Teensokken. In dit artikel zet ik de beste teensokken van dit moment voor je op een rijtje.

Schokdemping

De hoeveelheid demping die een sok heeft, geeft je een idee van hoe dik de sok is en hoe warm deze zal zijn.
De juiste hoeveelheid demping hangt vooral af van de wandeling die je gaat maken en het weer dat je verwacht., maar houd er rekening mee dat dikkere sokken warmer zijn en je voeten kunnen laten zweten. Mogelijk moet je experimenteren om de juiste balans tussen demping en warmte te vinden die het beste voor jou werkt.

De vier soorten demping die je in de meeste winkels kunt vinden:

Wandelsokken kiezen: Materialen

Goede wandelsokken zijn zelden gemaakt van een enkele stof, maar eerder een mix die de juiste balans tussen comfort, warmte, duurzaamheid en sneldrogend creëert. Dit zijn de meest voorkomende materialen die je in wandelsokken tegenkomt:

Wandelsokken kiezenOutdooronly

Wandelsokken passen

Door sokken te kopen die goed passen, blijven je voeten comfortabel tijdens wandeltochten. Als je sokken te groot zijn, kunnen ze vouwen hebben die wrijven en een blaar kunnen veroorzaken. Te klein en ze kunnen pijnpunten creëren.

Om de juiste maat te vinden, is het handig om de maat van je werkelijke voet te weten in plaats van je schoenmaat, omdat mensen soms schoenen nemen die groter zijn, wat kan leiden tot het kopen van te grote sokken. Als je je voetmaat niet weet, stop dan bij je lokale outdoorwinkel en laat dit opmeten.

Zodra je je voetmaat weet, kun je deze in de winkel vinden. Zit je tussen twee maten in, neem dan een maat kleiner om zo een te grote sok te voorkomen dat kan ophopen en blaren kan veroorzaken.

Hoe sokken moeten passen: wanneer je sokken probeert, kijk dan voor een goede, maar niet te strakke pasvorm. Een sok past goed als de hielkom op één lijn ligt met de hiel van je voet.

Ezelsbruggetje: Als je in de winkel staat en de maat van je sokken vergeten bent, neem dan een sok en kijk of de voet van de sok om je gebalde linkervuist past.

Wandelsokken merken

Wandel je al jaren met relatief goedkope sokken dan moet je ook na het lezen van dit artikel dat niet gaan veranderen. Wil je niet teveel geld uitgeven aan wandelsokken dan kun je het beste even kijken bij de Hema of Decathlon daar hebben ze meestal een goede prijs kwaliteitsverhouding. Let wel even op of er geen katoen in de sokken zit. Ik loop persoonlijk ook al jaren met wandelsokken van de Hema.

Merken zoals SmartwoolFalke & Bridgedale kun je in de betere outdoorwinkels vinden. Het nadeel is wel dat de prijs wat aan de hoge kant is. Echter als je snel blaren hebt dan doe je er misschien verstandig aan om toch eens een paar van deze sokken te proberen.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!