Wandel je regelmatig? Het gebruik van wandelstokken kan in dat geval verschillende voordelen bieden. Wist je bijvoorbeeld dat je door wandelstokken rechtop blijft lopen? Van nature hebben we de neiging om naar voren te leunen op het moment dat een wandeling zwaarder begint te worden.

De wandelstokken, die ook wel telescoopstokken, nordic walking stokken of trekkingstokken genoemd worden, vind je tegenwoordig in tal van verschillende modellen. Hoe vind je een type stok, die past bij jouw manier van lopen? Vind je het bijvoorbeeld prettig om af en toe op de bovenzijde van de stok te kunnen leunen?

Moet de stok een bandje hebben, welke je om je pols kunt schuiven? In dit artikel zetten we de verschillende mogelijkheden bij de aanschaf van wandelstokken uiteen.

Voordelen die wandelstokken bieden bij een wandeling

Eerder beschreven we al dat nordic walking stokken zorgen dat je rechtop blijft lopen. Dat is echter niet de enige reden om wandelstokken kopen te overwegen. Denk ook aan het feit dat wandelstokken je helpen om op een gelijkmatiger tempo te blijven lopen! Dit geldt zowel voor vlakke stukken, stukken waarbij bergop gewandeld wordt en bij stukken waar het bergafwaarts gaat.

Ook niet onbelangrijk: de wandelstokken verbeteren je stabiliteit. Wist je dat wandelstokken gewrichten als je knieën minimaal tien procent minder belasten? Pijntjes tijdens of na een wandeling worden zo voorkomen. Ook op je rug en voeten heeft het gebruik van wandelstokken een positief effect.

Belasting van de knieën is vaak erg groot 

Bij een korte wandeling zonder belasting is het gebruik van wandelstokken niet direct noodzakelijk. Althans, niet om de knieën minder te belasten. Kies je voor een lange wandeling, dan zal je in veel gevallen een rugtas meenemen. De rugtas is geschikt om een boekje met de route in mee te nemen, een drinkfles en bijvoorbeeld wat eten voor onderweg.

Op deze extra belasting is ons lichaam niet berekend, waardoor de kans op complicaties aan gewrichten toeneemt. Je knieën zijn hier het gevoeligst voor, wat kan resulteren in een stekende en vaak lang aanhoudende pijn rond het gewricht. Om blessures te voorkomen is het verstandig om de extra belasting van de tas op te vangen met het gebruik van wandelstokken. 

Onderzoeken naar het effect van wandelstokken

Er zijn in het verleden meerdere onderzoeken uitgevoerd naar de voordelen die wandelstokken wandelaars bieden. Zo werd bij een van deze onderzoeken gekozen voor wandelstokken met een geïntegreerde drukmeter. Deze drukmeter toonde aan, dat de belasting van de knie verminderd werd tot circa 5 kilogram per stap bij een opwaartse beweging. In het geval van een daling werd die belasting nog veel meer verminderd.

Ook bleek dat wandelaars na het gebruik van de wandelstokken minder snel te maken kregen met spierpijn. Daarbij herstelden de spieren zich sneller. Het duidt net als de resultaten van de drukmeter op een sterk verminderde belasting van het lichaam bij het gebruik van wandelstokken.

Ook psychisch bieden wandelstokken voordelen

Naast de verschillende fysieke voordelen die wandelstokken opleveren, bieden ze je ook psychisch redenen om hierin te investeren. Uit onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat wandelaars met meer zelfvertrouwen aan een wandeling beginnen, wanneer zij telescoopstokken meenemen.

Daarbij voelt een wandelaar zich stabieler met de stokken. In het bijzonder wanneer iemand tijdens de wandeling moe begint te worden en te maken krijgt met een verminderde balans. De kans op misstappen is in zo’n geval relatief groot, welke hersteld kunnen worden met de wandelstokken. 

Hoewel het gebruik van de wandelstokken duidelijke voordelen met zich meebrengt, is het onverstandig om ze bij iedere wandeling te gebruiken. In het bijzonder wanneer je regelmatig deelneemt aan wandel evenementen. Het gebruik van de wandelstokken is tijdens deze evenementen vaak niet toegestaan.

Zou iedere deelnemer telescoopstokken gebruiken, dan zou de kans op ongelukken sterk toenemen. Om te voorkomen dat je te afhankelijk wordt van de wandelstokken doe je er verstandig aan om bij kleinere wandelingen zonder dit hulpmiddel te lopen. 

Wandelstokken Kiezen

Aandachtspunten bij wandelstokken kopen

Overweeg je wandelstokken te kopen? In dat geval zijn er verschillende factoren waarop je de wandelstokken met elkaar kunt vergelijken. Een belangrijke factor is bijvoorbeeld de lengte van de stok. Zou een stok te kort zijn, dan zou dit je onbewust stimuleren om voorover te lopen. Iets wat je juist wilt voorkomen met de wandelstokken!

Een andere factor is de mogelijkheid om de stok te verstellen en of deze opvouwbaar is. Kijk ook naar de punt van de wandelstokken. Onderstaand gaan we dieper in op de verschillende factoren. Een heel goed merk is in dit geval de black diamond.

Lengte van een wandelstok

Het is belangrijk dat wandelstokken de juiste lengte hebben. Gelukkig is het vrij eenvoudig om deze lengte te bepalen! Ga rechtop staan en zorg dat je onderarm in een hoek van negentig graden op je bovenarm staat. Houd je bovenarm naast je lichaam en meet de afstand van je onderarm tot aan de grond. Deze afstand bepaalt de benodigde lengte van de telescoopstokken.

In veel gevallen kun je de stokken uitschuiven. Dit kan prettig zijn wanneer je regelmatig op een oneffen ondergrond wandelt! Mogelijk wil je de stokken iets verder voor je uit kunnen plaatsen dan wanneer je over vlak terrein loopt. Door de stokken voorafgaand aan de wandeling alvast wat uit te schuiven, ben je tijdens de wandeling verzekert van stabiliteit. Zorg er bovenal voor dat beide wandelstokken dezelfde lengte hebben tijdens het wandelen

Mogelijkheid tot verstellen wandelstok

Eerder beschreven we al dat wandelstokken vaak uitgeschoven kunnen worden. De meeste telescoopstokken hebben lengte tussen de 110 en 140 centimeter. Dit is te lang, wanneer je de stokken in je tas wilt kunnen bewaren. Veel van deze stokken zijn om deze reden opgebouwd uit twee of drie delen. Haal de trekkingstokken uit elkaar wanneer je ze opbergt en klik ze eenvoudig in elkaar, wanneer je aan de wandeling begint! 

Een wandelstok met drie losse delen is makkelijker op te bergen dan een model die uit twee delen bestaat. Andersom is een model met twee stukken vaak steviger, dan een wandelstok met drie losse onderdelen.

Het blokkeersysteem van de telescoopstok 

Er zijn verschillende mechanismes, waarmee de wandelstokken in hoogte te verstellen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een traditioneel pinnetje, die door het gaatje in de wandelstok schiet als de wandelstok op de juiste hoogte is ingesteld. Het nadeel hiervan is dat je de wandelstok vrijwel nooit op de perfecte hoogte in kunt stellen. Er zit immers niet op iedere hoogte een gaatje. Wel verzekert dit systeem je, dat de stok niet inschuift op het moment dat de belasting op de stok toeneemt.

Een alternatief is een systeem, waarbij je een snelklem gebruikt om de wandelstok op de juiste hoogte in te stellen. Deze klem kan door de tijd heen aan kracht verliezen, of niet goed aangedrukt zijn. Dit betekent dat de wandelstokken in zouden kunnen schuiven, als je hier hevig op leunt. 

De schroef blokkering is een derde optie. Deze methode werkt goed en is zeer stevig! Houd er rekening mee dat de wandelstok niet in hoogte verstelbaar is, wanneer je een model met schroef blokkering kiest. Je zou hooguit kunnen variëren in twee of drie aan elkaar bevestigde delen van de wandelstok.

Punten van wandelstokken

Een laatste factor om naar te kijken is de onderzijde van de wandelstok. De onderzijde van telescoopstokken bestaat doorgaans uit een punt en een teller. Onder een teller verstaan we het schotelvormige onderdeel, wat voorkomt dat je wandelstok te diep in de grond wegzakt.

Zeker wanneer je regelmatig in vochtige gebieden wandelt, biedt een teller voordelen. Je kunt deze teller in veel gevallen vervangen. Kies bijvoorbeeld voor een breder model teller, wanneer je weet dat je een vochtig gebied gaat verkennen. Ook bij het wandelen in de sneeuw is een brede teller aan te raden.

Kijk ook naar de punt zelf. Een scherpe metalen punt is minder geschikt voor wandelaars die regelmatig op asfalt lopen. Andersom is een kunststof dop minder prettig bij een wandeling in het bos of door de bergen. Het vergroot de kans dat je uitglijdt! Vaak heb je de mogelijkheid om speciale doppen aan te schaffen, die je over de ijzeren punt kunt schuiven.

Wandelstokken Punten

Verschil tussen een wandelstok en nordic walking sticks

In sommige gevallen gebruiken wandelaars Nordic Walking sticks om te wandelen. Deze wandelstokken hebben echter een andere vorm, dan de reguliere wandelstokken zoals deze in dit artikel beschreven zijn. Kijk hier goed naar, wanneer je een wandelstokken winkel bezoekt! De Nordic Walking stokken zijn over het algemeen langer dan de wandelstokken.

Daarbij bestaan Nordic Walking sticks doorgaans uit één deel, terwijl de wandelstokken uit meerdere delen zijn opgebouwd. Het maakt de Nordic Walking sticks minder geschikt voor lange tochten, waarbij je een stuk in de trein aflegt. De trekkingstokken neem je in zo’n geval mee in je tas.

Een ander verschil tussen de Nordic Walking stokken en een wandelstok is het handvat. Je merkt dat wanneer je de handpalm op beide uiteinden van de stok legt. Ook hebben de Nordic Walking stokken vaak geen lus voor om je pols. Gelukkig hebben de Black Diamond producten dit meestal wel.

Wanneer nordic walking stokken gebruiken?

Over het algemeen wordt voor langere afstanden aangeraden om reguliere wandelstokken te kopen. De Nordic Walking stokken zijn geschikt voor korte afstanden, waarbij op een hoger tempo gelopen wordt. Voor lange en ontspannen wandeltochten zijn de Nordic Walking wandelstokken niet geschikt.

Heb je de juiste wandelstokken gevonden? Wees er dan zeker van dat je ze ook blijft gebruiken tijdens het wandelen. Lees daarom ook onze 10 tips voor het gebruik van wandelstokken even. Laat vooral hieronder weten welke wandelstokken jij hebt gekozen en waarom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *