Wandelvakantie Ardennen

De Ardennen zijn een perfect gebied om te wandelen en te genieten van de mooie omgeving. Er zijn tal van mogelijkheden om in de Ardennen een outdoor activiteit te doen. Of je nu een meerdaagse wandeling wilt doen of juist alleen maar even genieten van de natuurlijk. Wandelen in de Ardennen is voor iedereen en voor elk type activiteit. Laten we eens kijken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van wandelvakanties in België en dan met name de Ardennen.

Algemene informatie Ardennen

De Ardennen staan bekend als het bosrijke gebied in het oostelijk deel van België. Echter strekt dit gebied ook nog uit richting Noord-Luxemburg en een klein stukje aangrenzend Frankrijk.

Oppervlakte: 11.200 km²
Hoogste punt: Signaal van Botrange (694 m)
Locatie: België, Luxemburg en Frankrijk
Type: Middelgebergte

Meer informatie over wandelenvakantie Ardennen

Op maar een uurtje met de auto vanaf de grens van Nederland naar België ligt de Ardennen. In dit groene gebied zijn ontzettend veel verschillende wandelingen te maken, waarbij je kunt genieten van de mooiste natuur dicht bij huis. De landschappen van de Ardennen zijn indrukwekkend, van dichtbegroeide bossen tot heidevelden, rotsen, rivieren en middeleeuwse dorpjes, je komt het hier allemaal tegen. Er bestaan routes van verschillende moeilijkheidsgraad en alle wandelingen verschillen in lengte. Ook zijn er vaak mogelijkheden onderweg iets lekkers te eten of te drinken. Voor iedere wandelliefhebber is er dus een passende route te vinden. In dit artikel lees je over de vijf mooiste wandelroutes en andere outdoor activiteiten in de Ardennen.

Van Falaën naar Montaigle

Wanneer je graag in één keer alle facetten van de Ardennen wilt ervaren, dan is deze wandeling een aanrader. De route loopt door het zuidelijke deel van de Ardennen en is ongeveer 10 kilometer lang. Je begint in één van de mooiste dorpjes van de Ardennen. Bekijk er vooral de kerk en de kasteelhoeve. Verder loopt de route langs de rivier de Falvion en rotswanden met grotten. De wandeling eindigt bij de ruïne van Montaigle, waarvandaan je kunt genieten van een indrukwekkend uitzicht over het gebied. Houdt er bij deze wandeling rekening mee dat stevige wandelschoenen een must zijn, aangezien het een behoorlijk lang stuk is. Neem ook voldoende water mee.

wandelenvakantie Ardennen
Deze foto is gemaakt door: Jean-Pol GRANDMONT

Wéris

Houd je van mysterieuze landschappen, overweeg dan eens de iets kortere wandelroute van 7 kilometer in de omgeving van Wéris. Je vindt hier allerlei megalieten in vreemde vormen verspreid over de gehele route. Je begint vanaf het Megalietenmuseum, wat een aanrader is om te weten te komen waar de mysterieuze stenen vandaan komen. Het middeleeuwse dorpje Wéris is ook de moeite waard, met de romaanse kerk uit de 11e eeuw en de kronkelende straatjes.

Bouillon

Een echt avontuurlijke wandeling vind je in de omgeving van Bouillon. Bereid je wel goed voor, want de tocht is 15 kilometer lang. Goede wandelschoenen zijn onmisbaar. De wandeling begint op het bekende kasteel van Bouillon. Vanaf daar word je meteen getrakteerd op een spectaculair uitzicht op de bosrijke omgeving en de rivier de Semois, waar een groot deel van de tocht langsloopt. Aanrader is om zelf broodjes mee te nemen en te picknicken bij één van de verschillende picknickplekken die je onderweg zult tegenkomen. Na 15 kilometer kom je opnieuw aan bij het startpunt.

Bouillon
Deze foto is gemaakt door: Belgian man

Sy

Benieuwd naar de rotsen van de Ardennen? Maak dan deze korte, maar relatief pittige wandeling van 7 kilometer langs de rotsen van Sy. Trek daarom ook goede wandelschoenen aan, want in sommige stukken van deze wandeling moet er flink geklommen worden. De tocht start bij een parkeerplaats aan de rivier de Ourthe, waar ook een restaurant staat. Hier doemen de rotsen zich direct op. Het wandelpad loopt op naar de ingang van een kasteelruïne. U eindigt de wandeling in het dorpje Sy.

De venen van Spa

Spa en de geneeskrachtige bronnen zijn ook onderdeel van de Ardennen. Tijdens een 15 kilometer lange wandeltocht door de venen van Spa kom je langs drie van de beroemde waterbronnen. Onderweg kom je verder van alles tegen, heidevelden, beekjes en bossen. Vertrekpunt ligt bij bron Géronstère, die door de eeuwen heen door veel beroemde personen is bezocht. Aangeraden wordt tijdens deze tocht waterdichte schoenen aan te trekken.

Wat kun je nog meer doen in de Ardennen

Naast wandelen, kun je nog veel meer doen in de Ardennen. Denk bijvoorbeeld aan mountainbiken door de ruige bossen en het heuvelachtige landschap. Deze stoere sport is het hele jaar door mogelijk. Een andere populaire activiteit in de Ardennen is kanovaren. Materiaal kun je vaak huren bij startplaatsen, wat een avontuurlijke dag heel gemakkelijk maakt. Het is een leuke en originele manier om de Ardennen op een andere manier te ervaren. Door de vele rotsen die in de Ardennen te vinden zijn, zijn ook klimmen, abseilen en tokkelen populair, net als het bezoeken van grotten.

Heb jij ook nog een mooie locatie gevonden in de Ardennen of heb je nog tips? Laat het hieronder weten en we zullen deze zeker toevoegen. 

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *