Wandelvakanties

Een wandelvakantie is een actieve manier van vakantie vieren. Waar de één er hard aan toe is om eens helemaal niets te doen, ontspant de ander door zijn wandelschoenen aan te trekken en er een aantal dagen flink op los te stappen. Het is dus ook een vakantievorm die zeker niet voor iedereen geschikt is. Niet alleen moet je er een bepaalde conditie voor hebben, ook is het handig als je al regelmatig langere wandelingen hebt gemaakt. Tijdens een wandelvakantie wordt er immers veel meer van jouw benen en spieren gevraagd dan tijdens een ommetje door de buurt. Ben je redelijk goed getraind, dan is een wandelvakantie eigenlijk de perfecte manier om een streek goed te leren kennen. Te voet kom je vaak ook op plekken waar je met de auto nooit was gekomen.

Soorten wandelvakanties

Er zijn diverse soorten wandelvakanties. Zo kun je er voor kiezen om van plek naar plek te lopen. Overnachten doe je dan op een camping of in een hotel, afhankelijk van of luxe belangrijk voor je is en afhankelijk van je budget ook. Na een bepaald aantal dagen wandelen kom je dan weer uit waar je de eerste dag bent begonnen. Dit noemt men ook wel een rondwandeling of trektocht. Er zijn organisaties die er voor zorgen dat jouw bagage iedere dag naar de volgende overnachtingsplek wordt gebracht. Daardoor kan jij dus met een hele lichte rugzak wandelen. Het leuke van dit concept is ook dat je elke dag een compleet nieuwe route wandelt en dus heel veel ziet van een streek, provincie of land.

Bij andere wandelvakanties heb je één locatie als een soort basis, een standplaats. Op die plek overnacht je ook je hele vakantie. Van daaruit loop je iedere dag een andere route en kom je weer bij je standplaats uit. Soms moet je daarvoor bijvoorbeeld met de bus reizen, zodat je ook het gebied dat wat verder van de standplaats ligt, kunt ontdekken. Met dit soort wandelvakanties blijf je dus meer binnen een bepaald gebied dan bij de trektochten.

Voor beide soorten wandelvakanties geldt dat je overdag dus lekker actief bezig bent. Eind van de middag kom je aan op je nieuwe bestemming (of op je standplaats) en kan je lekker uitrusten, op je gemak eten en met de benen hoog een goed boek lezen. Die combinatie spreekt veel mensen aan.

Individuele wandelvakanties en groepsreizen

Bovengenoemde wandelvakanties kan je prima alleen doen. Ze zijn zeer geschikt voor mensen die graag in hun eigen tempo lopen (wat sneller of wat langzamer dan gemiddeld) en voor mensen die wat minder groepsmensen zijn. Nogal wat wandelaars kiezen ook voor een individuele wandelvakantie om eens goed na te denken over gebeurtenissen in hun leven, om een belangrijke beslissing te nemen of om tot bezinning te komen.

Deze wandelvakanties worden echter ook als groepsreis aangeboden. Als je daarvoor kiest, wandel je dus altijd samen met anderen, vaak van verschillende leeftijden en heb je altijd gezelschap, ook tijdens het eten. Eén hobby heb je in ieder geval met iedereen in de groep gemeen: het lange afstand wandelen. Dat geeft vaak al gespreksstof genoeg.

Tevens zijn er bijvoorbeeld ook wandelvakanties speciaal voor singles en wandelvakanties voor bepaalde leeftijdsgroepen.

Wandelvakanties in Nederland

Wellicht had je het niet verwacht maar ook in Nederland kan je wandelvakanties boeken of zelf organiseren. Een wandelroute die daar uitermate geschikt voor is, is het Pieterpad. Deze bekende route start in Pieterburen, in de provincie Groningen, en eindigt op de Sint-Pietersberg, ten zuiden van Maastricht. Je bepaalt van tevoren hoeveel dagen je wil wandelen en hoeveel kilometer per dag. Daarna zoek je overnachtingsplekken in de buurt van de route en zoekt uit hoe je weer op het beginpunt komt, als je daar tenminste je auto hebt geparkeerd. Maar er zijn diverse andere wandelroutes in Nederland die daar ook erg geschikt voor zijn. Sommige mensen lopen die langere wandelroutes in een paar vakanties. Ze beginnen dus de tweede wandelvakantie op die route waar ze eerste vakantie zijn geëindigd.

Wandelvakanties in Duitsland

Duitsland biedt ook diverse mooie wandelgebieden, die zich door hun uitgestrektheid goed lenen voor wandelvakanties. Gebieden als de Eifel, de Harz en het Sauerland, om maar eens wat te noemen, zijn absoluut de moeite waard. Daarnaast is de Malerweg, in de Sächsische Schweiz, een zeer bekende, en erg mooie wandelroute waar je volgens hetzelfde principe zou kunnen wandelen en overnachtingen onderweg kunt boeken.

Wandelen in Oostenrijk

Ook Oostenrijk is uiteraard een prachtig wandelgebied. Oostenrijk heeft in nog hogere mate wat Duitsland ook al biedt: echte hoogteverschillen. Daarmee is het dus ook een uitdagender land om te wandelen. Een beetje wandelervaring is absoluut niet voldoende. Te weinig kilometers in de benen gaat je echt opbreken bij wandelen in bergachtig gebied. Karinthië, het Stubaital en Tirol zijn bijvoorbeeld mooie Oostenrijkse wandelgebieden.

Wandelvakantie in België

België is het ideale land om te wandelen, met variërende landschappen en mooie wandelroutes. In België kan je op elk niveau wandelen, of je nou flink doorstapt of alles op je gemak wilt doen. In België kan je zowel in de zomer als in de winter goed wandelen. Het landschap bestaat uit bossen, rivieren, meren en mooie dorpjes. In België kun je natuurlijk ook andere sportieve activiteiten doen, zoals kanoën, zwemmen of kajakken. Je kan natuurlijk ook een huttentocht doen, in de Ardennen zijn ook een aantal berghutten te vinden waar je terecht kunt. We hebben een speciale pagina over wandelvakanties in Belgie, bezoek deze zeker als je meer info wilt.