Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Wanneer begint de winter? Voor de één kan de winter niet snel genoeg voorbij gaan, een ander kijkt er het hele jaar naar uit. De winter laat ons genieten van rijp aan de takken van bomen, het winterse landschap om ons heen en in sommige jaren de mogelijkheid om te schaatsen op natuurijs. Welke outdoor activiteiten onderneem jij het liefst tijdens de wintermaanden?

In dit artikel vertel ik je meer over het moment in het jaar, waarop de winter begint. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen de astronomisch en meteorologische winter. Ken jij de verschillen en ben je bekend met de zogenaamde winterwende?

Begin van de astronomische winter 

De astronomische winter begint ieder jaar op de kortste dag, we spreken op dat moment van de winterwende. Het startpunt van de winter lijkt hiermee sterk op die van de zomer, welke samenvalt met de langste dag van het jaar: de zomerwende. De zomer- en winterwende worden ook wel zonnewendes genoemd. Het heeft te maken met de positie van de aarde ten opzichte van de zon.

De astronomische winter begint vaak rond 21 december. De exacte dag kan iets verschillen, doordat de aarde niet exact 365 dagen nodig heeft om rond de aarde te draaien. Wist je dat om deze reden het schrikkeljaar werd ingevoerd? Je kunt het zien als een correctie op de kalender, om te voorkomen dat de winter, evenals de andere seizoenen, steeds later in het jaar beginnen. Dit verklaart tegelijkertijd waarom de eerste dag van de winter altijd rond de 21e van de december valt. 

Wanneer begint de winter? 

Meteorologische winter heeft een andere begindatum 

Waar het begin van de astronomische winter per jaar iets kan verschillen (20, 21 of 22 december) ligt het begin van de meteorologische winter vast. Deze begint standaard op 1 december en duurt vervolgens drie maand tot het eind van februari. De eerste dag van maart vormt het begin van de meteorologische lente. Voor het begin van de meteorologische winter wordt, in tegenstelling tot het begin van de astronomische winter, niet naar de stand van de aarde ten opzichte van de zon gekeken. 

Tip: Ben je nog op zoek naar een leuk outdoor kado? Wij hebben de beste voor je op een rij gezet.

Zo werkt de wintertijd 

Wist je dat de wintertijd nog helemaal niet zo lang bestaat? De wintertijd werd pas in 1977 ingevoerd in Nederland. Andere Europese landen werkten op dat moment al met een zomer- en wintertijd. De wintertijd gaat het laatste weekend van oktober in. We zetten de klok op dat moment een uur terug. Het maakt dat het in de ochtend wat langer donker is, terwijl het in de namiddag langer licht blijft. 

Begin van de winter tot 2030

Aanvangstijdstippen van de astronomische winter op het noordelijk halfrond tussen 2024 en 2030

JaartalDatumTijd (MET)Duur
2024za 21 december10:2188.987 dagen
2025zo 21 december16:0388.988 dagen
2026ma 21 december21:5088.982 dagen
2027wo 22 december03:4288.983 dagen
2028do 21 december09:2088.988 dagen
2029vr 21 december15:1488.985 dagen
2030za 21 december21:1088.980 dagen

Bekijk ook de andere seizoenen:

De meest gestelde vragen over wanneer de winter begint

In dit artikel las je meer over de verschillen tussen het begin van de astronomische en meteorologische winter. Regelmatig stellen bezoekers vragen over deze momenten in het jaar. Hieronder vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden.

Wat is de eerste dag van de winter?

De eerste dag van de winter is astronomisch gezien de kortste dag van het jaar; vaak valt deze dag op 21 december. Bekijk je het begin van de winter meteorologisch, dan begint deze standaard op 1 december.

Waar begint de winter?

Op het noordelijk halfrond begint de winter in december en loopt deze door tot eind februari. In maart begint hier de lente. Het zuidelijk halfrond kent een winter die valt in de maanden juni, juli en augustus.

Welke maanden zitten in de winter?

De winter loopt op het noordelijk halfrond drie maanden, beginnend in december en eindigend in maart. In maart begint de lente.

Welke datum is het midden van de winter?

Meteorologisch gezien begint de winter ieder jaar op 1 december. Dit betekent dat het midden van de winter half januari valt, rond de 15e. Astronomisch bekeken valt het midden van de winter in de eerste helft van februari.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!