Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Kijk jij ook zo uit naar de zomer? Wanneer de temperatuur buiten stijgt trekken we massaal naar het bos, naar het strand en bijvoorbeeld naar de Franse of Spaanse bergen. We laten onze woning het liefst zo snel mogelijk achter ons, om te genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft.

Niet alleen voor een welverdiende vakantie, ook om verschillende outdoor activiteiten te kunnen ondernemen. Denk aan een mooie wandel- of fietstocht in de ochtend, gecombineerd met een middag aan het verkoelende zwembad op de camping. Wat zijn jouw favoriete bezigheden in de zomermaanden? In dit artikel vertel ik je meer over het begin van de zomer. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen het begin van de astronomische- en meteorologische zomer? 

Begin van de astronomische zomer 

Astronomisch bekeken begint de zomer ieder jaar op de zogenaamde zomerwende, welke in de basis rond 21 juni valt. Deze zomerwende is afhankelijk van de positie van de aarde ten opzichte van de zon. Niet alleen voor het bepalen van het begin van de zomer wordt hiernaar gekeken; hetzelfde doet men bij het begin van de herfst, winter en lente. 

Meteorologische zomer heeft een andere begindatum 

De meteorologische zomer begint op een andere dag dan de astronomische zomer. Voor het begin van de meteorologische zomer wordt namelijk niet naar de stand van de aarde ten opzichte van de zon gekeken; het begin van de meteorologische zomer staat ieder jaar vast. Deze zomer begint op 1 juni en duurt drie maanden. Op 1 september begint de meteorologische herfst. 

Begin van de zomer tot 2030

Aanvangstijdstippen van de astronomische zomer op het noordelijk halfrond tussen 2024 en 2030

JaartalDatumTijd (MET)Duur
2024do 20 juni22:5193.662 dagen
2025za 21 juni04:4293.651 dagen
2026zo 21 juni10:2493.653 dagen
2027ma 21 juni16:1193.660 dagen
2028di 20 juni22:0293.655 dagen
2029do 21 juni03:48 93.660 dagen
2030vr 21 juni09:3193.664 dagen

Zomer begint op de langste dag

Zoals eerder aangehaald werd, begint de astronomische zomer op de dag van de zomerwende. Wat is die zomerwende en bestaat er ook een winterwende? Een zonnewende, waarvan er twee bestaan ieder jaar, kenmerkt de langste- en kortste dag. Het is om deze reden dat men vaak stelt dat de zomer op de langste dag van het jaar begint. De winter begint op de kortste dag, tijdens de tweede zonnewende in het jaar.  

Zo werkt de zomertijd 

De zomertijd begint in het laatste weekend van maart. Dit staat hiermee los van de zomer als seizoen, daar de zomer op de dag van zonnewende start. Of in het geval van de meteorologische zomer op 1 juni. Bij het begin van de zomertijd zetten we de klok een uur vooruit; dit gebeurt ’s nachts om 2.00 uur. Als gevolg hiervan is het in de ochtend een uur laten licht, terwijl het in de avond juist later donker wordt. De zomer- en wintertijd bestaat nog niet heel lang. Het werd in 1977 in Nederland ingevoerd om hiermee aan te sluiten op de werkwijze van onze buurlanden.

Bekijk ook:

De meest gestelde vragen over wanneer de zomer begint

Hoe hangen de zomertijd, de astronomische zomer en de meteorologische zomer met elkaar samen? Het is een voorbeeld van een vraag die men regelmatig stelt en ik in dit artikel heb proberen te beantwoorden. Hieronder vind je de antwoorden op andere vragen die vaak gesteld worden.


Is het op 1 juni zomer?

De meteorologische zomer begint ieder jaar op 1 juni. De astronomische zomer is dan nog niet begonnen, deze begint namelijk pas bij de eerste zonnewende van het jaar. Dat valt normaliter rond 21 juni.

Wat is de eerste zomerdag?

De eerste zomerdag, astronomisch bekeken, is de langste dag van het jaar. Men noemt dit ook wel de eerste zonnewende, of de zomerwende. De langste dag van het jaar valt vaak rond 21 juni. De eerste meteorologische zomerdag valt al eerder; ieder jaar op 1 juni.

Welke maand begint de zomer?

De zomer begint in juni, zowel astronomisch als meteorologisch bekeken. De dag waarop de zomer begint verschil hierbij; rond 21 juni voor de astronomische zomer en op 1 juni voor de meteorologische zomer.

Hoeveel maanden duurt de zomer?

De zomer duurt ongeveer drie maanden. Voor de meteorologische zomer geldt dat deze van 1 juni tot en met de laatste dag van augustus begint. De astronomische zomer begint rond 21 juni, dit kan een dag verschillen afhankelijk van de zomerwende.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!