Bij de aankoop van een led zaklamp voor outdoor activiteiten zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het formaat en gewicht van de zaklamp; hoe makkelijk neem je deze mee? Een ander belangrijk punt is het aantal Lumen wat de lamp produceert. Het aantal Lumen vind je niet alleen terug in de productomschrijving van een led zaklamp. Men gebruikt deze meeteenheid ook voor de lampen die je in huis gebruikt. 

In dit artikel lees je meer over de betekenis van Lumen. Wat betekent lumen, wat zegt het over de led zaklamp? Betekent een groot aantal Lumen per definitie dat de zaklamp een groter bereik heeft? Kijk ook eens naar onze pagina: beste led zaklamp van dit moment. Het helpt je een weloverwogen keuze te maken, wanneer je een nieuwe zaklamp koopt. 

Lumen en Watt vergelijken 

Vaak worden er twee meeteenheden gebruikt, wanneer je een led lamp vergelijkt. Het gaat om het aantal Lumen wat de lamp produceert en het aantal Watt wat de lamp verbruikt. Beide meeteenheden hangen met elkaar samen, maar staan ergens anders voor. Zoals reeds beschreven geeft het aantal Lumen van een led zaklamp of een lamp in huis aan, hoeveel licht de lamp produceert. Het aantal Watt staat voor de hoeveelheid energie die een lamp hiervoor nodig heeft. 

Over het algemeen geldt dat des te hoger het aantal Lumen ligt, des te meer de lamp ook aan energie verbruikt; het wattage van de lamp ligt hoger. Specifiek voor een led zaklamp geldt dat een groot aantal Lumen ertoe leidt, dat de batterijen en accu sneller vervangen of opgeladen moeten worden. 

Hieronder vind je een indicatie van het aantal Watt wat gelijk staat aan een bepaald aantal Lumen. 

Aantal LumenAantal Watt (led lamp) 
0 – 300 Lm3 W
300 – 500 Lm4 W
500 – 700 Lm6 W
700 – 1.000 Lm9 W
1.000 – 1.250 Lm12 W
1.250 – 2.000 Lm18 W

Hoeveel Lumen heb je nodig? 

Een vraag die al snel opspeelt bij het vergelijken van de verschillende led zaklampen is het aantal Lumen wat je nodig hebt. Belangrijk is het hierbij om vooraf voor jezelf vast te stellen, waarvoor je de zaklamp verwacht te gebruiken. Daarbij verschilt het aantal Lumen wat de zaklamp biedt per type zaklamp. Een sleutelhanger zaklamp kent over het algemeen een lager aantal Lumen dan een grote led zaklamp. 

Wanneer je de zaklamp voornamelijk in en rond je tent gebruikt, heb je aan een wat lager aantal Lumen voldoende. Denk aan een model met 500 tot 700 Lumen. Gebruik je de zaklamp tijdens nachtelijke outdoor activiteiten, dan is een wat groter aantal Lumen prettig. Een grote lichtopbrengst maakt het hierbij makkelijker om jezelf op de omgeving te oriënteren. Kies voor een led zaklamp met een lichtopbrengst tussen de 1.000 en 1.500 Lumen. 

Er zijn led zaklampen die een lichtopbrengst van 2.000 Lumen of meer bieden. Pas hierbij op; meer Lumen is niet altijd beter! Het felle licht van deze lampen kan een verblindend effect hebben, waardoor je juist minder zal zien. Zeker op een korte afstand. 

Lichtsterkte van een zaklamp 

De lichtsterkte van een zaklamp wordt vaak uitgedrukt in het aantal candela. Een term die ook vaak gebruikt wordt is het aantal Lux. Officieel is Lux echter geen meeteenheid. Wanneer je verschillende zaklampen met elkaar vergelijkt, kom je beide meeteenheden zelden tegen. Het is veel gebruikelijker om de led zaklampen en ook lampen voor thuis te vergelijken op basis van het aantal Lumen. Dit zegt vaak immers ook iets over de lichtsterkte. Zeker, wanneer de lichtstraal van de led zaklamp te verstellen is. Het maakt het mogelijk de lichtstraal te focussen op een specifiek object. 

Wat Betekent Lumen
© Joachimbago.gmail.com/Depositphotos.com

Hoeveel Lumen heeft een goede zaklamp 

Zoals eerder in dit artikel werd aangehaald, is het belangrijk om vooraf voor jezelf na te gaan waarvoor je de led zaklamp verwacht te gaan gebruiken. Op basis hiervan kun je vaststellen over hoeveel Lumen de zaklamp moet beschikken. Wil je een groot bereik hebben, dan is het aantal Lumen van verschillende zaklampen het vergelijken waard. Gebruik je zaklamp straks voornamelijk in de tent? In dat geval is het aantal Lumen minder belangrijk; het is zelfs wenselijk voor een zaklamp met een wat kleiner aantal Lumen te kiezen. 

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat des te meer Lumen een zaklamp biedt, des te beter de kwaliteit hiervan is. Hoewel dit in sommige gevallen klopt, gaat het niet altijd op. Het bereik van een zaklamp hangt bijvoorbeeld niet alleen af van de lichtopbrengst van de zaklamp. Er zijn echter twee andere factoren, die minstens zo belangrijk zijn. Dit zijn de kwaliteit van de reflector en lens in de zaklamp. Samen bepalen deze het bereik. Een goede zaklamp heeft een bereik van zo’n 200 tot 300 meter. 

Wanneer de lens en reflector van hoge kwaliteit zijn, kan een led zaklamp met een lichtopbrengst van 700 Lumen volstaan om hetzelfde bereik te behalen als een zaklamp met 1.000 Lumen aan lichtopbrengst. Het model met 700 Lumen biedt in dit geval het voordeel, dat de batterij of accu minder snel leeg zal raken. 

LED zaklamp kopen?

Ben je er nog niet uit wat je precies wilt voor een LED zaklamp? Bekijk dan eens ons LED zaklamp koopadvies voordat je een zaklamp gaat kopen. Daarin staan alle belangrijke punten waarop je moet letten bij het kopen van een goede LED zaklamp.

FAQ – Lumen bij led zaklampen

Vaak is het aantal Lumen van een led zaklamp een ongrijpbaar gegeven. Wat zegt het over de zaklamp? Moet ik voor een model met een groot aantal Lumen kiezen, of juist niet? Hieronder vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp.

Hoeveel Lumen heeft een normale zaklamp?

Een normale zaklamp biedt een lichtopbrengst tussen de 500 en 700 Lumen. Mocht je op zoek zijn naar een professionele zaklamp met een groot bereik, dan kan het verstandig zijn om naar modellen met een lichtopbrengst van 1.000 of 1.200 Lumen te kijken.

Hoeveel Lumen is een telefoon zaklamp?

Het aantal Lumen van een telefoon zaklamp is niet te vergelijken met die van een professionele led zaklamp. Veel telefoons zullen niet meer dan 30 tot 50 Lumen genereren bij het gebruik van de zaklampfunctie.

Wat zijn goede zaklampen?

Onder meer de led zaklampen van merken als TravelMore en Noctic Focus staan bekend om hun hoge kwaliteit. Kijk bijvoorbeeld eens naar de TravelMore militaire led zaklamp van 1.000 Lumen, of ga voor de Noctic Focus professionele zaklamp van 500 Lumen.

Hoeveel Lumen heb je nodig om te lezen?

Wanneer je in de avond voor je tent of accommodatie wilt kunnen lezen, heb je een zaklamp met een lichtopbrengst van zo’n 500 tot 700 Lumen nodig. Dit is een normaal model zaklamp. Ook voor het spelen van een spelletje volstaat 500 tot 700 Lumen.

© header image NewAfrica/Depositphotos.com