Wat is een Dutch Oven? En hoe werkt dat?

Wat is een Dutch oven, deze vraag krijgen we wel vaker. Op deze pagina lees je er meer over. Het gebruik hiervan biedt je verschillende voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat een Dutch oven de warmte goed weet vast te houden? Handig, wanneer je de oven voor op de camping ook in het najaar wilt kunnen gebruiken.

Veel kampeerders nemen een oven mee op vakantie. Het biedt hen de mogelijkheid te variëren in de gerechten die ’s avonds bereid worden. Daarbij is er niets fijner dan een warme croissant op de zondagochtend. Bij de keuze voor een oven voor op de camping heb je verschillende mogelijkheden. Een van deze opties is de Dutch oven.

Wat is een Dutch oven?

Een Dutch oven is feitelijk niets meer dan een gietijzeren pan. Deze pannen worden in verschillende formaten aangeboden. Kies voor een formaat die aansluit bij het aantal personen waarmee je deze verwacht te gebruiken. De gietijzeren pan kan rechtstreeks op open vuur geplaatst worden. Aan de ene kant biedt dit het voordeel dat je de Dutch oven overal kunt gebruiken. Ook op kampeerplekken waar je geen stroomvoorziening hebt. Voor veel klassieke ovens voor op de camping is een stopcontact vereist.

Aan de andere kant biedt dit het nadeel, dat je de Dutch oven niet op iedere camping mag gebruiken. Met name in de Zuid-Europese vakantielanden is het vaak niet toegestaan om open vuur te gebruiken. De barbecue op kolen mag hier bijvoorbeeld ook niet gebruikt worden door kampeerders.

wat is een dutch oven

Voordelen van een Dutch oven

Het feit dat je de Dutch oven in de basis overal, zonder stroomvoorziening kunt gebruiken is een belangrijk voordeel hiervan. Er zijn echter meer redenen om deze typische Dutch oven te overwegen. Denk bijvoorbeeld ook aan het feit, dat deze de warmte heel goed geleidt. Dit hangt samen met de eigenschappen van het gietijzer waarvan men de pan maakt. Gietijzer heeft de fijne eigenschap warmte goed te geleiden. Daarnaast wordt warmte lang vastgehouden door een gietijzeren pan. Eenmaal warm hoef je vaak niet lang door te blijven stoken, waardoor een kleine hoeveelheid hout voldoende is om tot een verfijnd diner te komen!

Wat is een goede Dutch oven?

Wanneer je op internet zoekt naar een geschikte Dutch oven kom je deze modellen tegen bij diverse merken. Niet iedere Dutch oven is kwalitatief even goed. Aangeraden wordt om voor een merk als Petromax of The Windmill te kiezen. Zij bieden kwalitatief goede producten, waar je een lange tijd plezier van zal hebben. Onderstaand worden een aantal belangrijke aandachtspunten uitgelicht bij de aankoop hiervan.

Algehele kwaliteit van de Dutch oven

Een belangrijke eerste stap in het vergelijken van verschillende Dutch ovens, is het beoordelen van de algehele kwaliteit. Kies je voor een oven van een ander merk dan de hierboven genoemde merken, dan is het raadzaam om te kijken of de deksel hiervan goed sluit. Zou er veel speling zitten tussen de deksel en de gietijzeren pan, dan kan er veel warmte ontsnappen. Niet alleen duurt het daardoor lang voordat de pan warm is. Ook gaat het ten koste van het stookhout.

Een ander nadeel van een slecht aansluitende deksel, is het feit dat er kleine asdeeltjes of ander vuil in de gietijzeren pan zou kunnen waaien. Iets wat je liever voorkomt als je een lekker gerecht bereidt.

Keuze tussen modellen met en zonder pootjes

Naast de speling tussen de deksel en de gietijzeren pan zelf, is het verstandig om te kijken naar de pootjes. Er worden modellen aangeboden met en zonder pootjes. Modellen zonder pootjes kunnen boven het vuur gehangen worden middels een driepoot. Deze driepoot zit niet altijd standaard bij de gietijzeren pan en moet je mogelijk los kopen of zelf maken. Door er een met pootjes te kiezen kun je deze op de grond plaatsen.

dutch oven gerecht

Kijk ook naar de pootjes onder de deksel. De pootjes onder de deksel bieden het voordeel dat je de deksel als een grillplaat kunt gebruiken. Zo biedt de oven je meer functionaliteit dan een model waarbij de deksel geen pootjes heeft. Je kunt de deksel vaak rechtstreeks op het vuur zetten middels de pootjes. Handig voor het grillen van groente of vlees!

Geschikt formaat van de Dutch oven

Een derde bepalende factor is het formaat. De oven moet groot genoeg zijn om een gerecht voor het hele gezin te kunnen bereiden. Tegelijkertijd wil je voorkomen dat deze onnodig groot is. Dit zou er immers toe leiden, dat de oven onnodig veel stookhout nodig heeft alvorens deze warm is. Daarbij maakt het de Dutch oven al snel erg zwaar.

Het formaat van een Dutch oven drukt men uit in de eenheid QT. QT is geen willekeurig gekozen eenheid, daar het staat voor Quart of a Gallon. Dit komt neer op een inhoud van zo’n 950-1.000 ml. Ga je met z’n tweeën op vakantie? Kies in dat geval voor een model van 4 QT. Een model van 6 QT wordt aangeraden voor gezinnen met drie, vier of vijf personen.

Accessoires bij je Dutch oven

Een vierde punt zijn de accessoires. Sommige merken leveren standaard een aantal accessoires voor op de camping. Bij andere merken moet je de accessoires los bestellen. Het maakt dat een goedkoop model soms alsnog duur uitvalt.

Gebruik van een Dutch oven

De Dutch oven werkt logischerwijs op een andere manier dan de oven die je thuis in de keuken hebt staan. Het is belangrijk om bij het eerste gebruik van de Dutch oven een andere werkwijze te gebruiken, dan bij een volgend gebruik. Onderstaand lees je hier meer over. Op het moment dat de Dutch oven klaar is voor gebruik, heb je twee mogelijkheden: vuur van onder en vuur van boven. Voor het bereiden van bijvoorbeeld een warme soep of stamppot kun je het vuur aan de onderzijde opstoken. Je zet de pan vervolgens op het vuur, of laat deze aan de driepoot hangen.

Voor het bakken van een cake of een vers brood heb je vuur aan de bovenzijde van de braadpan nodig. Het gebruik van hout of kolen is in dit geval minder geschikt. Verstandiger is het om een briket op de deksel van de pan te leggen. Bekijk vooraf goed hoe warm de pan ongeveer moet zijn. Dit bepaalt namelijk in welke mate er vuur gestookt moet worden.

dutch oven brood bakken

Let op: grote warmteverschillen zouden kunnen leiden tot een barst in de gietijzeren pan. Probeer de pan dus nooit in een korte tijd af te koelen, door bijvoorbeeld koud water tegen de pan te gooien. Als de pan te warm is, kun je het gerecht beter opnieuw bereiden.

Dutch oven voor het eerst gebruiken

Een Dutch oven de eerste keer gebruiken betekent dat je deze in moet branden. De gietijzeren pan wordt normaliter voorzien van een laagje was. Dit is niet voor niets, want het beschermt de pan tegen roestvorming gedurende de periode dat deze in de winkel ligt. Thuis laat je de pan in de oven van je keuken opwarmen, zodat het was smelt. Je kunt het vervolgens eenvoudig uit de pan nemen met een keukenpapiertje. Om schade in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk om de pan na het schoonmaken hiervan in te smeren met olie. Kies voor een neutraal type olie.

Tip: lees de handleiding die standaard bij de Dutch oven geleverd wordt. Vaak vind je hierin meer informatie over de wijze waarop je jouw nieuwe Nederlandse oven moet behandelen voor het eerste gebruik.

Onderhoud aan de Dutch oven uitvoeren

Het inbranden van een Dutch oven zorgt er niet alleen voor dat het laagje was smelt. Ook leidt het ertoe dat de anti-aanbaklaag in de pan steviger wordt. Het is om deze reden verstandig om het inbranden regelmatig te herhalen. Doe dit bijvoorbeeld voor vertrek en bij thuiskomst na je vakantie.

Tijdens de vakantie maak je de Dutch oven eenvoudig schoon met wat water. Gebruik geen afwasmiddel, daar het de gietijzeren pan snel zou kunnen laten roesten. Iets wat je wilt voorkomen! Daarbij is het belangrijk om de pan goed te laten drogen, alvorens je deze opbergt. Dit kan in de zon, maar bijvoorbeeld ook door de pan nog even terug te zetten op het smeulende vuur.

Sommige gebruikers van de Dutch oven kiezen ervoor om de pan leeg te schrapen en deze een volgende dag opnieuw te gebruiken. Op deze manier is de kans op schade aan de pan het kleinst. Niet iedereen vindt het echter even fris om de Dutch oven op deze manier te onderhouden.

dutch oven recept

Lekkere Dutch oven recepten

Het kan best lastig zijn om tijdens de eerste vakantie met de Dutch oven direct tot goede gerechten te komen. Wat zijn typische recepten voor een Dutch oven? Kijk eens naar onze recepten, waar je een overzicht vindt van een aantal gerechten die met de Dutch oven bereid kunnen worden.

 Bekijk hier alle outdoor recepten die we gemaakt hebben.

 Heb je zelf goede ideeën voor gerechten in de Dutch oven? Laat het ons weten, zodat we deze toe kunnen voegen aan het overzicht.

Dutch oven kopen

Hieronder vind je een aantal webshops die de Dutch van het merk windmill verkopen. Dit is een van de beste Dutch ovens.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *