Militaire zaklamp: waarom noemt iedereen het zo?

De productnaam militaire zaklamp doet vermoeden, dat dit type zaklamp uitsluitend gebruikt wordt door het leger. In de praktijk is een militaire zaklamp echter niets meer dan een tactische zaklamp, welke ook veel gebruikt wordt bij outdoor activiteiten.

De hoge lichtintensiteit maakt het mogelijk om het overzicht te behouden, wanneer het begint te schemeren buiten. Daarbij is de militaire zaklamp voorzien van een aantal extra functies. Denk aan een stroboscoop, om snel vijanden te kunnen verblinden. Wat maakt een militaire zaklamp anders dan een regulier model led zaklamp? Binnen een paar minuten weet je het! 

Waarom noemt iedereen het een militaire zaklamp? 

Vaak stellen mensen de vraag: wordt een militaire zaklamp zoals deze online verkocht worden, ook daadwerkelijk in het leger gebruikt? En zo nee, waarom noemt men dit dan een militaire zaklamp? Het feit dat deze modellen een militaire zaklamp genoemd worden zit in het feit, dat de lampen op dezelfde wijze werken als een militaire zaklamp; ze zijn van dezelfde functionaliteit voorzien. Later op deze pagina zoomen we in op hetgeen een militaire zaklamp doet verschillen van een klassieke led zaklamp. 

Doordat de functionaliteit en vorm van de zaklamp sterk lijken op die van de zaklampen die door militairen gebruikt worden, noemt men deze lampen een militaire zaklamp. Overigens maken niet alleen militairen gebruik van de militaire zaklamp. Ook bij de politie wordt de zaklamp ingezet.  Wil je weten welke lampen we allemaal hebben getest? Bekijk dan onze beste LED zaklampen pagina!

miltiare zaklamp

Militaire zaklamp qua model niet nieuw 

Overigens is een militaire zaklamp zoals deze momenteel verkocht wordt niet nieuw. Vergelijkbare zaklampen worden al vele jaren gebruikt door liefhebbers van outdoor activiteiten. Het product heeft door de jaren heen een paar kleine aanpassingen ondergaan en wordt tegenwoordig onder een andere naam verkocht. In de basis is een moderne militaire zaklamp dus niet heel anders, dan sommige modellen led zaklampen van tien of vijftien jaar geleden. Destijds werd het model verkocht als tactische zaklamp. 

Wat is dan een tactische zaklamp? 

Nu je een goed beeld hebt van de reden waarom men een militaire zaklamp koppelt aan het leger, is het zaak om te kijken naar punten waarop zo’n tactische zaklamp zich onderscheidt van andere modellen led zaklampen. Hieronder lichten we de verschillende factoren uit, die er invloed op hebben. 

Basismateriaal van een militaire zaklamp 

Een tactische zaklamp is geproduceerd met hoogwaardig aluminium. Dit materiaal wordt ook veel gebruikt in de vliegtuigbranche, mede doordat het zo sterk is. De binnenzijde van de zaklamp wordt hierdoor goed beschermd, wat de kans op het disfunctioneren van het apparaat verkleint. Zeker voor militairen die op een missie zijn is een goed werkende zaklamp cruciaal. Overigens is het gebruik van dit aluminium niet geheel uniek, er zijn ook andere modellen led zaklampen die met dit sterke soort aluminium gemaakt worden. 

Bestand tegen verschillende weersinvloeden 

Militairen kunnen tijdens hun missies te maken krijgen met verschillende soorten weersomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een langdurige blootstelling aan hitte, kou, hevige regen- en onweersbuien, enzovoorts. Het maakt dat het belangrijk is dat de militaire zaklamp hiertegen bestand is. Daar komt bij dat militairen tijdens hun missie geregeld een beek of kanaal moeten passeren. De militaire zaklamp moet om deze reden volledig waterdicht zijn. Men wil voorkomen dat het apparaat niet meer werkt, als er water in de zaklamp is gesijpeld. 

Tactische zaklamp voorzien van een stroboscoop 

Niet alleen de opmerkelijk stevige buitenzijde van een militaire zaklamp maakt dat deze zich onderscheidt van andere modellen. Ook wordt een tactische zaklamp standaard van een stroboscoop voorzien. Op missies wordt de stroboscoop gebruikt om lichtsignalen te kunnen versturen en om opponenten snel, tijdelijk te kunnen verblinden. Bij een militaire zaklamp zit de stroboscoop direct voor het grijpen. De functie kan met een druk op de knop geactiveerd worden. 

Tijdens outdoor activiteiten komt de stroboscoop voornamelijk van pas als je anderen wilt waarschuwen, of als je hulp nodig hebt.

Tip: Hou ook rekening met het feit of er verschillende kleurenfilters op kunnen. Lees er meer over op onze pagina: Lichtkleuren op een zaklamp.

Geen mogelijkheid om de lichtstraal te focussen 

Waar de lichtstraal van een led zaklamp vaak kan worden aangepast, is dat met een militaire zaklamp niet mogelijk. In die zin, dat het focussen van de lichtstraal geen optie is. Dit heeft te maken met het feit, dat trillingen opgewekt door bijvoorbeeld schoten of het gebruik van zwaar materieel de instelling van de lichtstraal zou kunnen wijzigen. Dat wil je voorkomen, waardoor deze functionaliteit uit de zaklamp gehouden is. Een militair wil niet verrast worden bij het gebruik van diens hulpmiddelen. 

Militaire zaklamp heeft vaak een beperkt gewicht 

Een vierde factor die de militaire zaklamp kenmerkt is het lichte gewicht hiervan. Mede om die reden wordt het model gemaakt met een licht, maar sterk type aluminium. De zaklamp wordt soms aan het wapen van de militair bevestigd. Het is hierbij wenselijk, dat de zaklamp zo licht mogelijk is, wat de militair zo min mogelijk hindert. Ook tijdens outdoor activiteiten heb je baat bij een lichte zaklamp. Je neemt deze makkelijk mee in je rugzak. Aan de tactische zaklamp zit vaak een handige klem bevestigd, waarmee je de lamp aan je broekriem vast kunt maken. Zo heb je deze direct bij de hand, als je de omgeving even niet goed ziet.  

Lichtintensiteit van een militaire zaklamp 

De lichtintensiteit van een militaire zaklamp is veel groter, soms tot wel 40 keer de lichtintensiteit van een led zaklamp voor consumenten. Juist die hoge lichtintensiteit baart zorgen bij experts. Particulieren die een militaire zaklamp op internet kopen, zouden schade aan de ogen van anderen kunnen toebrengen bij een verkeerd gebruik van het apparaat. In het bijzonder, wanneer de militaire zaklamp bijvoorbeeld door kinderen wordt gebruikt. Het vergt enige oefening om deze op correcte wijze te gebruiken. 

Gelukkig geldt voor lang niet alle zaklampen die als militaire zaklamp verkocht worden, dat deze ook daadwerkelijk een veel hogere lichtintensiteit bieden dan klassieke led zaklampen. 

Militaire techniek 

Het feit dat veel webwinkels een militaire zaklamp aanbieden betekent niet dat deze winkels ook daadwerkelijk producten aan het leger leveren. Integendeel! De militaire zaklampen zoals deze online worden aangeboden aan liefhebbers van outdoor activiteiten, zal je vrijwel nooit tegenkomen in het leger. Eerder op de pagina las je al dat een militaire zaklamp zoals deze tegenwoordig verkocht wordt, eigenlijk niets meer is dan een tactische zaklamp voor outdoor activiteiten. Hoewel de zaklampen qua techniek lijken op de techniek van een militaire zaklamp en soms ook een vergelijkbare lichtintensiteit bieden, zijn deze in de praktijk niet te vergelijken. 

Een militaire zaklamp zoals deze door het leger gebruikt wordt, zal bijvoorbeeld geen AAA-batterijen hebben. De kans dat lamp uitvalt door batterijen die op zijn is hierbij veel te groot. Een ander verschil zit in de lichtintensiteit van de zaklamp. Een zaklamp die door militairen gebruikt wordt op hun missies biedt een veel grotere lichtintensiteit, dan de militaire zaklamp die jij en ik kunnen kopen. 

Officiële eisen waaraan een militaire zaklamp bij defensie voldoet 

We hebben het ministerie van Defensie gevraagd waar nu een militaire zaklamp aan moet voldoen.
De reactie van het Ministerie van Defensie:

De termen “militaire” of “tactische” zaklampen zeggen op zich niks. Het zegt iets over het uiterlijk van de lamp. Als defensie zaklampen aankoopt gaat dit op basis van het gebruikersprofiel. Als duidelijk is waarvoor de lamp wordt gebruikt (duiken, korte of lange afstand, gemonteerd op wapen, etc.) worden eisen opgesteld. In deze eisen worden zoveel mogelijk verwezen naar bestaande normen. Zoals “IP classificatie” voor waterdichtheid en “MILSPEC” normen voor militaire belastbaarheid (schokken, temperatuur, robuustheid). Zodra een lamp voldoet aan deze eisen (na beproeving) is de lamp geschikt voor het (militaire) doel waarvoor deze is aangeschaft. Er wordt echter geen “militaire” of “tactische” term aan toegevoegd.

Directie Communicatie ministerie van Defensie

Technische specificaties van een tactische zaklamp 

Zoals eerder in dit artikel genoemd werd, kun je een tactische zaklamp ook als consument bestellen. Er zijn verschillende webwinkels die led zaklampen onder deze naam aanbieden. Aan welke technische specificaties moet een tactische zaklamp voldoen, om enigszins in de buurt te komen van de lampen die door het leger of de politie gebruikt worden? Hieronder vind je er een overzicht van. 

Let op: het gebruik van een tactische zaklamp met een zeer hoge lichtintensiteit kan gevaarlijk zijn bij een onjuist gebruik. Gebruik de zaklamp nooit als wapen en richt deze niet op mensen. 

FormaatCirca 14.5 x 3.5 x 3.5 cm
DiameterCirca 3.5 cm 
MateriaalAluminium
Gewicht275 gram 
StroboscoopfunctieAanwezig
Voeding5000mAh batterij
Bereik>800 meter 
Lichtintensiteit >3.000 Lm 
CertificeringCE, EMC, FCC, RoHS
IP Rating IP65

Voor het samenstellen van de specificaties van een tactische zaklamp zijn we uitgegaan van de K-NATICS™ pro zaklamp. 

FAQ – Militaire zaklampen

Regelmatig stellen bezoekers vragen over het gebruik van een militaire zaklamp. Bekijk hieronder de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn over dit onderwerp. Heb je zelf nog een vraag over een militaire zaklamp? Laat deze in dat geval achter in de reacties onderaan de pagina.

Welke zaklamp gebruikt het leger?

Het leger gebruik een led zaklamp met een zeer hoge lichtintensiteit (uitgedrukt in het aantal Lumen), welke over een stroboscoop beschikt. Met de stroboscoop heeft een militair de mogelijkheid een vijand tijdelijk te verblinden.

Wat is een militaire zaklamp?

Feitelijk is een militaire zaklamp niets meer dan een tactische zaklamp, welke over de functionaliteit van een militaire zaklamp beschikt. Dat wil zeggen dat de zaklamp een stroboscoopfunctie heeft, dat de lichtstraal niet kan worden aangepast en dat het model gemaakt is van een sterk soort aluminium.

Wat is de sterkste zaklamp?

Een militaire zaklamp, zoals deze bijvoorbeeld door de politie gebruikt wordt, kan een lichtintensiteit hebben van 3.2 miljoen Lumen. Deze zaklampen zijn niet te koop voor particuliere consumenten.

Welke zaklamp heeft de politie?

De politie maakt gebruik van dezelfde zaklampen als het leger doet. Zo gebruikt de politie onder meer een groter model led zaklamp, welke een lichtintensiteit levert van maar liefst 3.2 miljoen Lumen. De zaklamp wordt gebruik voor het verlichten van een groot bos bij een achtervolging of een vermissing.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *