Wat is Geocaching en hoe begin je? 

Geocaching is niets meer dan een schattenzoektocht op basis van coördinaten. Het leuke hieraan is dat je op plaatsen komt waar je anders niet zo snel zou komen. Je zoekt op de Geocaching kaart een cache uit en wandelt of fiets er naar toe.

Op het 0-punt ligt dan de cache verstopt. Het leuke aan Geocaching is dat je steeds op andere plaatsen komt en steeds nieuwe manieren ziet waarop de caches verstopt zijn. Gewoon heerlijk buiten zijn en bezig zijn.

Wat is Geocaching?

Geocaching is ontstaan in 2000 toen de Amerikaan Dave Ulmer besloot om een cache te verstoppen en de coördinaten online te delen. Sindsdien is dit uitgegroeid tot een wereldwijde activiteit met miljoenen actieve gebruikers.

Hoe werkt Geocaching?

Geocaching is niets meer dan schat zoeken voor jong en oud met behulp van een gps of je telefoon. In de app, of online zoek je een cache locatie uit. Let hierbij op dat er verschillende geocache types zijn.

Op basis van deze types weet je wat voor een cache het is. Daarna ga je op zoek naar een schat (de cache) die verstopt ligt op dat bepaald coördinaat. Op dat eindpunt ligt dan een geocache container met meestal wat goodies.

Hoe te beginnen met Geocaching?

Om te beginnen dien je de coördinaten te weten van de geocache of schat. Deze kun je terugvinden op de website van Geocaching of in de geocaching app. Sommige zijn alleen gemaakt voor premium geocachers. Hiervoor betaal je jaarlijks een bedrag en daarna kun je ook deze zien.

Als je eenmaal de coördinaten hebt kun je deze in je gps zetten (Lees hier: hoe zet ik geocaches op mijn gps) of via je telefoon navigeren of gaan geocachen zoals dat heet. Zodra je een geocache gevonden hebt zit er een logboekje in. Je schrijft je teamnaam en de datum in het boekje.

Vergeet dus niet om een pen mee te nemen.

Later log je ook nog via de website. Natuurlijk zorg je ervoor dat je de schat weer verstopt (op dezelfde plaats) zodat de volgende geocacher deze ook weer kan loggen.

In de meeste caches zitten ook goodies, je mag er eentje meenemen, als je ook iets terug stopt van dezelfde waarde. De afspraak is als je er iets uithaalt, stopt je iets terug van gelijke waarde.

Wij hebben altijd wat extra’s goodies bij zodat we altijd kunnen ruilen of aan kunnen vullen. Soms zitten er ook trackables in, deze mag je niet houden en moet je weer in een andere cache stoppen. Lees onze speciale Geocaching trackables pagina wat dit precies is en hoe je deze moet loggen.

Geocaching tips voor beginners

Als beginner kan het soms lastig zijn om de juiste cache te vinden. Hieronder vind je enkele tips om goed van start te gaan:

 • Begin met makkelijke caches: dit geeft je de kans om te wennen aan het zoeken naar caches en hoe de gps werkt.
 • Lees de beschrijvingen zorgvuldig: hierin staat vaak informatie over de moeilijkheidsgraad, grootte en hints over waar de cache verstopt zit.
 • Neem altijd iets mee om te ruilen: in veel caches zitten kleine voorwerpen die geruild kunnen worden. Het is leuk als je zelf ook iets achterlaat.
 • Wees discreet: niet iedereen weet wat Geocaching is, dus probeer niet te opvallend te zoeken naar caches.
 • Telefoon of gps: wat is beter geocachen met telefoon of gps?

Wat zit er in een cache?

De cache (of stash) is bij voorkeur een waterdichte doos of munitiekistje waarin de goodies (SWAG) en het logboekje geplaatst worden. In het logboekje schrijf je je naam en de datum van die dag.

De goodies mag je alleen ruilen tegen iets van dezelfde waarde. Na het loggen dien je deze weer op dezelfde plaats terug te leggen, zodat andere ook weer op zoek kunnen gaan naar deze cache.

Er zijn diverse moeilijkheidsgraden in het verstoppen, van makkelijk tot moeilijk. Ook de grootte van een stash kan verschillen van klein (macro) tot groot (large). Soms heb je zelfs speciale geocaching benodigheden nodig om deze te openen of te kunnen pakken. Denk hierbij aan een hengel voor een hengelcache.

Ontdek meer over Geocaching

Als je een gps hebt kun je al beginnen met Geocaching, een telefoon met gps en internetverbinding is ook goed. Het mooie is dat je dit overal ter wereld kan spelen. Een ander voorbeeld is snag the tag.

Er liggen meer dan 3 miljoen geocaches verstopt in 190 landen! Waar je ook op vakantie gaat er is er altijd wel eentje in de buurt. Het leuke hiervan is dat de meeste caches op plaatsen liggen verstopt waar je anders niet zo snel zou komen.

Dit komt doordat de lokale inwoners van die plaats natuurlijk de mooiste plekjes in dat gebied kennen.

Geocaching Cache
© Vince Mig

Cache containers

Op de Geocaching website wordt ook aangegeven hoe groot de container is die je aan het zoeken bent. Dit is wel makkelijk zodat je ongeveer weet naar welk formaat je moet zoeken.

Deze formaten worden als volgt aangeduid:

 • Micro – Kleine containers die alleen een logboekblad zullen bevatten, bv. een filmrolletje.
 • Small – Net groot genoeg voor een boterham. Bevat slechts een klein logboek en kleine items, bijvoorbeeld een kleine plastic container.
 • Regular – Een munitie box is een veel voorkomende cache.
 • Large – Een grote afsluitbare ton.
 • Other – Ongewone geocaches die gewoon niet in andere categorieën passen, bijvoorbeeld een magnetische strip.
 • Onbekend – Als er een kleine extra verrassing nodig is, bijvoorbeeld wanneer je weet dat de grootte van de container de cache volledig zou weggeven.

Deze containers kunnen er heel verschillend uitzien, en laat je dan ook niet voor de gek houden. Hieronder zie je 2 foto’s van cache containers die wij zijn tegengekomen.

Geocaches oplossen

Bij zowel de mysteries als in het veld dien je soms wat puzzels op te lossen. Sommige kun je zo wel doen, voor andere heb je toch echt wat tools nodig! Komt dat even goed uit 😉 Wij hebben namelijk de Digitale Geocaching Toolbox voor je.

Op deze pagina vind je alle tools die je nodig hebt tijdens het cachen overzichtelijk bij elkaar. Wil je nog meer informatie dan kun je onder andere kijken naar andere Geocaching pagina’s zoals:

Geoaching winkel

Wist je dat er een speciale winkel is waar je allerlei leuke Geocaching items kan kopen? Van gps tot Geocoins, trackables en woodies, ze hebben (bijna) alles. Bezoek de Geocachingshop eens en probeer maar eens niets te kopen!

Geocaching FAQ

regelmatig krijgen we tijdens het cachen vragen van andere geocachers of mensen die vragen wat we aan het doen zijn? De meest gestelde vragen heb ik hieronder neergezet.

Is Geocaching gratis?

Ja, je kunt gratis beginnen, er zijn wel speciale premium caches waarvoor je moet betalen om de coördinaten te kunnen zien.

Wat heb je nodig voor Geocaching?

Je kunt al starten met een smartphone of gps en een basic (gratis) membership bij Geocaching

Wat is een goede app voor Geocaching?

Je kunt het beste beginnen met de officiële Geocaching-app van Groundspeak. Deze app biedt alles wat je als beginnende (en gevorderde) geocacher nodig hebt om op pad te gaan.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

7 reacties op "Wat is Geocaching en hoe begin je? "

 1. Jasper1992 Jasper1992 schreef:

  lijkt me leuk om eens te proberen, wat kost dat ongeveer?

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Het is gratis. Maar wil je alle caches zien dan betaal je ongeveer 40 euro per jaar.

 2. Alie Alie schreef:

  Ik mis uitleg over trackables en coins die van iemand anders zijn en die je helpt reizen en dus geen ruilspulletjes zijn. En ook wordt er niet gezegd dat je een cache moet terugplaatsen waar je deze gevonden hebt voor de volgende geocacher, aangezien er toch met enige regelmaat mensen zijn die denken dat ze de schat mogen meenemen.

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   De trackable en coins hebben we op een aparte pagina staan: https://outdooronly.nl/geocaching-trackables/
   Ik zal deze hier ook nog vermelden, en inderdaad een goede toevoeging dat de cache niet meegenomen mag worden en terug geplaatst moet worden. Dit gaan we ook aanpassen.

 3. GEOrgCACHING GEOrgCACHING schreef:

  Leuk overzicht over geocaching. Hier heb je vele basics verzameld om op stap te gaan. Als je dan meer wilt weten over GC, dan bezoek een van de velen eventjes – ook in jou buurt!
  Dank je Patrick voor het tonen van ons hobby.
  Groetjes,
  GEOrg

 4. Marieke_vZ Marieke_vZ schreef:

  Interessant artikel, Patrick! Hoe kies je de beste locaties uit voor je eerste geocache avontuur?

  1. Tom_deBoer Tom_deBoer schreef:

   Marieke_vZ, begin met makkelijke caches om de smaak te pakken te krijgen. Apps als Geocaching.com kunnen hierbij helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *