Wat is urbexen en hoe werkt het?

Heb jij al eens gehoord van urbexen, urban exploring of kortweg urbex? Het is een nieuwe trend, die veel mensen aanspreekt. Tik het woord voor de aardigheid eens in op Google; het toont je fraaie plaatjes van vervallen, verlaten woningen en kantoorpanden. In dit artikel lees je meer over wat urbexen precies is en hoe je hier zelf mee kunt starten. Zeker wanneer je regelmatig wandelt en fietst is de kans groot, dat je onderweg verlaten panden tegenkomt. Ideaal voor je eerste urbex ervaring! 

Wat is urbex? 

Urbex is feitelijk een samenvoeging van twee woorden, namelijk: urban en exploring. Doel van urbex is het verkennen van plekken die verlaten en vervallen zijn. Denk aan een oud schoolgebouw, een oude fabriek of bijvoorbeeld een verlaten woning. De term urban verraadt al dat het voornamelijk om panden binnen een stedelijk gebied gaat. Hier is de kans immers ook het grootst, dat je zo’n verlaten pand treft. Toch zijn er ook in natuurgebieden regelmatig verlaten huisje te vinden. 

Niet alleen gaat een urbex explorer op zoek naar verlaten panden. Hij of zij legt deze ook vast op beeld. De platen worden online gedeeld, zoals je ziet wanneer je op de term “urbexen” zoekt op Google. De een legt het pand alleen vanaf de buitenkant vast, de ander besluit ook naar binnen te gaan. 

Doelen voor urban exploring 

Urban exploring is iets wat je moet leren. De eerste paar keer zal je een gebouw voornamelijk vanaf de buitenkant op de foto proberen te zetten. Naarmate je meer van deze panden bezocht hebt, wordt het verleidelijk om ook eens bij een pand naar binnen te gaan. Doel van urban exploring is om de verschillende panden zo fraai mogelijk op de foto te zetten. Speel met verschillende invalshoeken, wat invloed heeft op de hoeveelheid licht op de foto.

Ook kan het een doel zijn om verschillende panden soorten panden te vinden. Combineer foto’s van een oude school met foto’s van vervallen woningen en bijvoorbeeld kantoorpanden. 

Binnen de verschillende panden vind je vaak voorwerpen. Denk aan een oud bureau, een tafel met stoelen, enzovoorts. Het is leuk om juist deze objecten in de foto’s te verwerken. Probeer zoveel mogelijk verschillende soorten voorwerpen te vinden. 

urbexen grand hotel regniers
Grand hotel regniers © Ernst Schilperoord

Geschiedenis van oude panden achterhalen 

Het is ontzettend gaaf wanneer je achter de geschiedenis van een pand weet te komen. Wat is het verhaal achter een foto die je gemaakt hebt? Soms vertelt het pand haar eigen verhaal, op basis van de voorwerpen die je er vindt of bijvoorbeeld wat op wanden geschreven is. In andere gevallen vind je online meer over de achtergrond van een gebouw. 

Urbex fotografie 

Zoals al beschreven gaat het bij urban exploring voornamelijk om het vinden van fotogenieke plekken. Nadat je deze locaties op de foto gezet hebt, kun je de foto’s thuis bewerken. Vaak valt nog enigszins te spelen met de helderheid van de foto. Vergroot daarnaast bijvoorbeeld het contrast, om bepaalde elementen van de foto te accentueren. De foto’s die gemaakt worden bij urban exploring hebben vaak een rauw, duister karakter. Het doet mensen denken aan een spookhuis, wanneer ze de panden op de foto’s bekijken. 

Er zijn verschillende websites waarop je de gemaakte foto’s kunt delen met anderen die aan urbexen doen. Het is leuk om locaties uit te wisselen, zodat ook andere leden van een community deze kunnen bezoeken. Naast de mogelijkheid om de foto’s gratis aan te bieden aan anderen, kun je ook besluiten deze te verkopen. Veel mensen zijn geïnteresseerd in het gebruik van foto’s die gemaakt worden tijdens urban exploring, om deze bijvoorbeeld op een groot doek uit te kunnen printen. Het staat vaak erg fraai in een industrieel interieur of op kantoor. 

Eerder las je al dat het leuk is om bepaalde objecten binnen een verlaten, vervallen pand op de foto te zetten. Ook de combinatie van een oud pand met bijvoorbeeld een ingegooid, kapot raam doet het goed. Evenals de combinatie van een opengebroken hek met een afbrokkelende muur. Een derde optie is het fotograferen van afbladderend behang op de wanden in een oude woning. Wellicht staat er nog een fraai, oud nachtkastje tegen de muur.  

urbex sanatorium du basil
Sanatorium du basil © Ernst Schilperoord

Wees voorzichtig tijdens urban exploring 

Urban exploring doe je niet helemaal zonder risico. Vanaf de buitenzijde van een oud pand is vaak niet direct te zien of het pand volledig verlaten is. Probeer dus voorzichtig te werk te gaan en kijk goed of er niemand meer aanwezig is in het pand. Ook in een oud pand leven soms nog mensen. Mocht je twijfelen, dan is het verstandig het pand alleen vanaf de buitenzijde op de foto te zetten. Nog veiliger is het om samen met een andere urbexer op stap te gaan. 

Niet alleen omdat je het risico loopt bewoners of bijvoorbeeld zwervers te treffen in het verlaten pand. Ook bestaat er een kans dat je jezelf bezeerd tijdens het bezoek aan een vervallen kantoor of woning. Denk bijvoorbeeld aan een plank die afbreekt, een spijker die je niet hebt zien liggen, enzovoorts. 

Oude, verlaten panden staan op privéterrein 

Houd er rekening mee, dat de vervallen panden vaak op privéterrein staan. Hoewel het pand niet meer gebruikt wordt, behoort deze nog wel tot iemands eigendommen. In sommige gevallen wordt het terrein rond een verlaten pand beveiligd met camera’s. Mede ook om te voorkomen dat het pand gebruikt wordt voor urban exploring. Richt geen schade aan als je een pand bezoekt en ga voorzichtig te werk, wanneer je bijvoorbeeld een object in het pand wilt verplaatsen voor een mooiere foto. Gebruik een verlaten plek niet als hangplaats, maar verlaat het weer als je een aantal foto’s gemaakt hebt. 

urbex circuit reims gueux
Circuit Reims Gueux © Ernst Schilperoord

Urbex locaties 

Nederland kent een groot aantal urbex locaties. Met name op industrieterreinen bij grote steden vind je vaak verlaten gebouwen. Wanneer je het lastig vindt om de gebouwen te herkennen, kun je online naar geschikte urbex locaties in Nederland zoeken. Er zijn verschillende websites waarop urbexers hun ervaringen in steden delen. Kijk ook eens op YouTube, waar je video’s van urbex locaties vindt die men met een drone geschoten heeft. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een oud pretpark, om een oude dierentuin, enzovoorts. Unieke locaties, die je absoluut eens bezocht moet hebben tijdens je urban exploring! 

Overigens deelt niet iedereen direct de locaties die bezocht zijn. Immers, het is ook een eer om een pand te vinden waar andere urbexers nog niet eerder zijn geweest. Een plek om voorlopig even voor jezelf te houden.

Veel gestelde vragen over Urban exploring

Wat betekent urbexen?

Urbexen is een samenvoeging van urban exploring. Doel van urbexen is het zoeken naar oude, verlaten en vervallen gebouwen in stedelijke gebieden. Denk aan oude fabriekspanden, scholen en bijvoorbeeld huizen. Tijdens het urbexen probeer je deze panden zo mooi mogelijk op de foto te zetten.


Is urbex illegaal?

Bij urban exploring kun je gebouwen vanaf de buitenkant op de foto zetten. Denk aan een fraaie combinatie van een oud, gebogen hek met een vervallen pand op de achtergrond. Anderen kiezen er tijdens urbexen voor om ook naar binnen te gaan. Je betreedt op dat moment vaak iemands privé terrein. In de basis is dat niet toegestaan. Het is belangrijk om geen schade aan te richten aan panden en goed te kijken of er ergens verbodsborden hangen.


Wat is een urbexlocatie?

Onder een urbexlocatie verstaat men een locatie met een oud, vervallen pand. Het pand is verlaten, waardoor je de mogelijkheid hebt om deze soms van binnen te bekijken. Het kan gaan om een oud huis, een oude fabriek of bijvoorbeeld een oude school.

Welke verlaten gebouwen mag je bezoeken?

In de basis kun je ieder vervallen gebouw vanaf de buitenzijde fotograferen, dit is geheel legaal. Niet bij ieder verlaten gebouw mag je naar binnen. Panden op privéterrein mag je officieel niet bezoeken. Doe dit ook niet, wanneer je bijvoorbeeld een “verboden voor onbevoegden”-bord aan het hek rond zo’n pand ziet hangen. Sommige verlaten gebouwen worden beveiligd met camera’s of een stil alarm.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Een reactie op "Wat is urbexen en hoe werkt het?"

  1. GeoKars GeoKars schreef:

    Urbexen is echt geweldig! Wij doen het regelmatig. Bijvoorbeeld tijdens deze trip: https://youtu.be/Uv5qn67VPLU?feature=shared.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *