Het zal je maar gebeuren: je komt oog in oog te staan met een wolf. Een uniek moment, maar dan de grote vraag: wat moet je doen als je een wolf tegenkomt? Heb jij enig idee? Dit artikel biedt praktische tips en belangrijke informatie over hoe je je moet gedragen als je een wolf tegenkomt.

Je komt een wolf tegen in het bos, wat moet je doen?

De toenemende nieuwsberichten over wolven in Nederland liegen er niet om. Sinds 2015 is de wolf weer terug in ons kikkerlandje. Al zeven jaar kunnen we dus zeggen dat we ‘echt’ wildlife hebben in Nederland. We zien zelfs dat de wolf ook steeds vaker gespot wordt.

Gelukkig zijn wolven schuwe dieren en zijn ze zelden gevaarlijk zijn voor de mens. Toch is het goed om te weten wat je moet doen als je een wolf tegenkomt, zodat je 1) van het moment geniet en
2) de juiste dingen doet.

Natuurlijk is dat kans dat je een wolf tegenkomt in bepaalde andere landen veel groter dan in Nederland. Ben je dus aan het wandelen in een land waar wolven voorkomen? Lees deze tips dan vooral goed door.

Wist je trouwens dat er op dit moment minimaal 6 roedels in Nederland zijn? Bekijk de actuele status op deze wolvenkaart van WolveninNederland.nl

wolf

Respecteer de wolf en geniet van het moment

Het eerste dat je moet doen als je een wolf tegenkomt, is het maken van een foto of een filmpje. Doe dit natuurlijk alleen als de situatie het toelaat. Hoewel het misschien spannend is, zal er hoogstwaarschijnlijk niets gebeuren. Zorg wel dat je zo min mogelijk geluid maakt, dat je rustig blijft en dat je de wolf niet verstoort. Het kan zijn dat je bij het minste geringste geluid of beweging de wolf al afschrikt. Respecteer de wolf dus te allen tijde.

Leg deze gebeurtenis dus snel vast, voordat het te laat is. Wolven zijn over het algemeen erg schuw en worden niet vaak gespot. Geniet daarom extra van dit moment, want een wolf tegenkomen in Nederland is ontzettend uniek. Bucketlist: check!

Neem langzaam afstand van de wolf

Foto of video genomen? Neem dan langzaam afstand van de wolf, zodat het dier lekker in zijn of haar natuurlijke habitat verder kan leven. Loop stap-voor-stap achteruit, terwijl je de wolf in het zicht houdt. Zo voorkom je dat je toch verrast wordt. Bovendien geeft het een veilig gevoel. Blijf de wolf in de gaten houden.

Loop nooit, maar dan ook nooit naar de wolf toe. Hoewel de kans aanwezig is dat de wolf zelf wegrent, wil je het dier niet nog meer angst aanjagen. De wolf is namelijk nog banger van jou dan andersom.

Houd de hond aan de lijn

Ben je aan de wandel met je hond? Zorg dan dat je de hond altijd aangelijnd houdt. Zodra een wolf jou en je hond spot, kan het zijn dat je anders benaderd wordt door de wolf dan wanneer je alleen bent. Wolven ervaren honden als indringers, dus pas
hiermee op.

In het leefgebied van de wolf, zoals nu dus in bepaalde delen van de Veluwe, is het daarom aan te raden om aangelijnd te wandelen met de hond. Ook hier geldt weer: zorg dat je bij het zien van de wolf de wolf respecteert en wandel langzaam terug.

Komt de wolf dichterbij? Begin harder te praten

Hoewel de kans klein is dat de wolf toenadering zoekt, kan het natuurlijk gebeuren dat de wolf geconditioneerd is geraakt. Het dier kan dan gewend zijn geraakt aan mensen en kan voedsel verwachten. In Nederland is dat waarschijnlijk niet het geval, maar in andere landen waar je aan het wandelen bent kan dat wel zo zijn.

Komt de wolf naar je toe? Zorg dan dat je harder begint te praten en maak grote bewegingen met je lichaam, zodat je de wolf afschrikt.

Voer de wolf nooit

Iets wat je nooit mag doen als je een wolf tegenkomt, is het beest voeren. Ten eerste kan het natuurlijk verkeerd uitpakken, omdat je simpelweg niet weet of de wolf te vertrouwen is. Ten tweede conditioneer je zelf de wolf op deze manier, waardoor het
juist voor kan komen dat de wolven iedere keer toenadering blijven zoeken bij mensen. Dat wil je voorkomen. Voer de wolf dus nooit, óók niet als je denkt dat het toch kan.

Wat moet je nog meer doen als je een wolf tegenkomt?

Zodra je bent bekomen van de schrik óf van het geluk, geef dan je waarneming door aan het Wolvenmeldpunt. Op deze manier draag je bij aan het inzichtelijk maken van de bewegingen van wolven in Nederland. Doe dit daarom ook zo snel mogelijk,
zodat de metingen en cijfers accuraat zijn.

Op de website vind je meer informatie over de specifieke kenmerken van wolven en het leefgebied. Leuk om hier dus meer over te lezen als je daarin geïnteresseerd bent. Nu je weet wat je moet doen als je een wolf tegenkomt in Nederland, weet je dus dat het een uniek moment is. Geniet ervan en we zien de foto’s graag verschijnen, dan zullen we deze met je naam hier plaatsen!