Liefhebbers van outdoor activiteiten kiezen regelmatig voor een verblijf op een natuurcamping. Zelf ben ik er ook een groot fan van! Heb jij er al eens overnacht? Een natuurcamping heeft je veel te bieden; rust, ruimte en natuur. Het zijn campings waar een ontspannen, comfortabele sfeer heerst, welke vaak een kleinschalige opzet kennen. Ze vormen de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de natuur in de directe omgeving van zo’n natuurcamping.
In dit artikel vertel ik je meer over deze natuurcampings en hetgeen ze zo uniek maakt. Boek zelf ook eens een overnachting op een natuurcamping, om te ervaren wat het jou kan bieden!
Dit kun je verwachten op een natuurkampeerterrein
Een natuurcamping of natuurkampeerterrein kent vaak een kleinschalige opzet. Dit betekent niet dat je jouw tent op een krappe plek tussen twee grote campers of caravans moet plaatsen bij aankomst; het zegt niets over het formaat van de kampeerplekken. Een natuurcamping is kleinschalig in de zin van het aantal plekken wat geboden wordt; vaak zijn het er niet meer dan 75 tot 100. Er zijn ook hele kleine natuurkampeerterreinen, waar plek wordt geboden aan slechts 15 tot 25 kampeerders. Het biedt je de zekerheid voor rust en privacy!
Je vindt de campings vaak in gebieden rijk aan natuur. Denk aan een natuurcamping in of aan de rand van een bos, aan de kust of bijvoorbeeld tussen de weilanden. Het is er rustig, er valt veel te zien en je geniet er van de dieren die er treft. Een ideale uitvalsbasis voor een aantal mooie wandelingen of fietstochten tijdens je verblijf op de camping. Verwar een natuurkampeerterrein overigens niet met wildkamperen; hoewel het op elkaar lijkt, biedt een natuurcamping je de nodige faciliteiten. Daar waar je deze bij het wildkamperen niet tot je beschikking hebt. Overigens is wildkamperen in Nederland verboden; in sommige andere Europese landen is het wel toegestaan.
Zo vind je een geschikte natuurcamping
Spreekt het overnachten op een natuurcamping jou ook aan? Tijd om je klaar te maken voor je eerste overnachting. Daar het aantal kampeerplekken op een natuurkampeerterrein beperkt is, loont het om vooraf na te bellen of men nog een plek voor je heeft. In sommige gevallen kun je de plek via de website van de natuurcamping boeken. Heb je al een regio op het oog, waar je de natuur nader wilt verkennen? Bekijk onze website eens, voor het selecteren van een geschikte natuurcamping. De campings verschillen in opzet en karakter van elkaar. Op de website van een natuurkampeerterrein vind je vaak meer informatie over de geboden faciliteiten.
Tip: zoek niet alleen binnen Nederland naar natuurcampings, maar kijk ook eens over de grens. Onder meer in de Franse Pyreneeën is het prachtig kamperen! Of wat te denken van de Belgische Ardennen? Ook hier vind je verschillende, kleinschalige natuurcampings voor een onbezorgde tijd met het gezin.
Tip: Bekijk hier alle tips om een natuurcamping te zoeken. We hebben de 5 beste voor je uitgezocht.
Respect voor elkaar en de natuur om je heen
Een natuurcamping biedt haar gasten rust, ruimte en privacy. Het vormt niet alleen de basis voor het verkennen van de omliggende natuur; je komt er ook tot rust na een periode van hard werken. Heb respect voor elkaars rust, wanneer je een natuurkampeerterrein bezoekt. Het zijn geen campings met een uitgebreid animatieprogramma voor de kinderen; iets om rekening mee te houden vooraf.
Niet alleen heeft men op een natuurcamping respect voor elkaars rust; ook dien je met respect om te gaan met de natuur om je heen. Voor jou als liefhebber van outdoor activiteiten zal het geen probleem vormen.

Duurzaamheid van een natuurcamping
Door voor een overnachting op een natuurcamping te kiezen, draag je bij aan een duurzame wereld. Natuurcampings zijn erop gericht hun ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken, door heel bewust om te gaan met de wereld om hen heen. Geen overbodige luxe op de camping, het gebruik van zonnepanelen om elektriciteit op te wekken voor campinggasten en bijvoorbeeld het hergebruik van regenwater. De wijze waarop een natuurcamping omgaat met het thema duurzaamheid verschilt per eigenaar. Kijk eens of de natuurcamping die jij gevonden hebt over het Green Key Label beschikt. Dit certificaat, welke internationaal wordt uitgegeven, toont aan dat een natuurkampeerterrein voldoet aan strikte duurzaamheidseisen.
tip: kijk ook eens naar ons artikel: Waar moet een natuurcamping aan voldoen?
Houd rekening met de regels op een natuurcamping
Ik benadrukte het al een aantal keer in dit artikel: mensen komen voor hun rust en de natuur naar een natuurcamping. Houd je daarom aan de regels op een natuurcamping; in de avond is het er stil en overdag houd je rekening met elkaar. Waar je de auto op grotere campings naast de tent of caravan kunt plaatsen, is dat op een natuurcamping vaak niet toegestaan. De auto moet op een centrale parkeerplaats geparkeerd worden. Je vindt deze vaak bij de ingang van de camping. Overigens is het soms wel toegestaan om eenmalig met de auto naar je kampeerplek te rijden, om de tent en je andere spullen uit te kunnen laden.
Tip: mocht je met een huisdier op een natuurcamping willen overnachten, dan is het verstandig vooraf uit te zoeken of dit wordt toegestaan. Je vindt het vaak op de website van de natuurcamping.
Conclusie: een natuurcamping wat voor jou?
In dit artikel las je meer over natuurcampings en de wijze waarop je ze vindt. Overnachten op deze kleinschalige campings midden in de natuur biedt je verschillende voordelen. Je geniet er van je rust en privacy, je staat zo in het bos of tussen de duinen en je treft er gelijkgestemden.
Mensen die net zoveel om de natuur en hun rust geven, als dat jij dit doet. Probeer het zelf eens uit, wanneer je niet eerder op een natuurkampeerterrein overnacht hebt. Zoals reeds werd aangehaald, bieden we je op deze website een handig overzicht met de diverse natuurcampings binnen en buiten Nederland. In welke regio boek jij je eerste overnachting op een natuurkampeerterrein?