Waar het schone drinkwater thuis uit de kraan stroomt, is het in de natuur soms behoorlijk zoeken naar een waterbron. Bij outdoor activiteiten, zeker wanneer deze meerdaags zijn, is schoon water onderweg onmisbaar. In dit artikel lees je meer over water zuiveren en de methodes die je hiervoor kunt gebruiken. Simpele hulpmiddelen helpen je schoon drinkwater te maken van het water uit een beekje of riviertje wat je onderweg tegenkomt.

Waarom water zuiveren? 

Hoe schoon het water in een beekje soms ook lijkt; het zit vaak vol met bacteriën en ander vuil. Met het blote oog is doorgaans niet te zien, of water in de natuur drinkbaar is. Het water kan vervuild raken doordat het lange tijd stilstaat en zich hier bacteriën in ontwikkelen, door de ontlasting van wilde dieren in het natuurgebied, enzovoorts.

Zou je vervuild water drinken, dan is de kans op bijvoorbeeld een buikgriep relatief groot. Zeer vervelend, wanneer je de komende dagen nog flinke stukken moet wandelen! In het ergste geval moet je de outdoor activiteiten staken als gevolg van een infectie door het drinken van vervuild water in de natuur.   

Water zuiveren in een camper, caravan of boot 

Je kunt er bij het gebruik van een camper, caravan of boot voor kiezen om steeds vers drinkwater in de winkel te halen. Nadeel hiervan is dat je niet altijd een winkel in de buurt hebt, bijvoorbeeld als je in het wild kampeert of meerdere dagen op open water verblijft met de boot.

Er zijn compacte waterzuiveringssystemen verkrijgbaar, die je helpen water te zuiveren in de camper, caravan of boot. Deze waterzuiveringssystemen kunnen worden aangesloten op de watertank in je camper of caravan, welke je vervolgens vult met water uit het waterleidingnetwerk, regenwater of grondwater.

Het systeem zorgt voor het ontsmetten van het water, door de bacteriën en virussen in het water te doden. Er wordt in deze systemen gebruik gemaakt van een UV reactor met lichtbron gecombineerd met een sediment en koolfilter. 

Ontsmetten van de drinkwatertank 

Wanneer je een drinkwatertank in je camper, caravan of boot hebt, kun je deze vullen met flessen drinkwater. Het gebruik van een waterzuiveringssysteem is hierbij niet noodzakelijk, daar het water al gezuiverd is.

Belangrijk is wel hygiënisch te werk te gaan en de drinkwatertanks voor gebruik uitgebreid te ontsmetten. Op deze manier voorkom je dat het water alsnog vervuild raakt. Ontsmet niet alleen de drinkwatertank zelf, maar bijvoorbeeld ook leiden die hier mogelijk op aangesloten zijn. Het is normaliter voldoende om het geheel tweemaal per jaar grondig te reinigen. 

Regelmatig vervangen drinkwater 

Niet alleen is het belangrijk om de drinkwatertank regelmatig te ontsmetten. Zorg er ook voor dat het drinkwater tenminste tweemaal per week wordt ververst. Staat het water te lang stil in zo’n tank, dan is de kans groot dat er zich bacteriën ontwikkelen in het drinkwater.

Gebruik het moment waarop je het drinkwater in de tank ververst om te kijken of de tank niet vervuild is geraakt. Mogelijk ontstaat er (groene) aanslag op de wanden hiervan. Zorg er in zo’n geval voor dat de tank goed ontsmet en schoongemaakt wordt. 

Water zuiveren in de natuur 

Water Zuiveren
© Dnaumoid/Depositphotos.com

Zoals eerder aangehaald, heb je in de wilde natuur niet altijd schoon water tot je beschikking. Om niet uit te drogen tijdens je outdoor activiteiten is water zuiveren noodzakelijk. Er zijn verschillende methodes waarop je het water in de natuur zelf kunt zuiveren. Hieronder ligt ik de verschillende opties nader toe. 

Koken van water uit de natuur 

Een van de mogelijkheden die je hebt bij water zuiveren in de natuur, is het laten koken hiervan. Het is de beste manier om water te zuiveren. Neem een gasstel en pannetje mee, om het water aan de kook te brengen. Het koken van het water doodt de bacteriën.

Het kan al voldoende zijn om het water één of twee minuten te laten koken. Gebruik een filter om vuil uit het water te halen. Nadeel van water koken is dat je het niet direct kunt drinken. Daarbij heb je brandstof, in de vorm van een gasfles, nodig. Dit betekent dat je extra materialen mee moet nemen onderweg. 

Gebruik van een waterfilter 

Minder ruimte neemt een waterfilter in beslag. Combineer een waterfilter, welke ook wel microfilter genoemd wordt, met een klassiek koffiefilter. Met het koffiefilter haal je het grove vuil uit het water, om de achtergebleven restanten vervolgens met het waterfilter uit het drinkwater weg te nemen.

Tip: let bij de aanschaf van een waterfilter goed op het aantal liter water, wat je hiermee kunt zuiveren. Hieronder een voorbeeld van een goede waterfilter. (lees hier onze TrailAqua waterfilter review)

Handig aan deze waterfilters is dat ze regelmatig geïntegreerd zitten in een bidon. Er zijn ook losse waterfilters, waarbij je het water in waterzakken heen en weer, door het waterfilter pompt. Je kunt vervolgens uit de waterzak drinken, of het water in een bidon gieten. Combineer het waterfilter bij voorkeur met chloor. Een waterfilter filtert niet alle kleine virussen uit het water. 

UV licht reiniging van water 

Een derde optie is het reinigen van water met UV licht. Je pompt het water hierbij langs een geïntegreerde UV-lamp, waarbij de straling van deze lamp de bacteriën, virussen en ander vuil uitschakelt. Sommige tools steek je in een bidon met water, waarna de lamp de levende organismen in het water doodt.

Net als voor het reeds beschreven waterfilter geldt ook voor deze UV-tool, dat je er een bepaald aantal liters water mee kunt filteren. Zodra dit aantal bereikt is, moet de tool vervangen worden. De werking ervan is hierna niet voldoende mee, om alle bacteriën en virussen te kunnen doden. 

Chemische reiniging van water 

Een chemische reiniging van water in de natuur voer je uit met chloor. Er zijn verschillende zaken waar je chloor kunt kopen. Het is voldoende om een aantal druppels hiervan aan je water toe te voegen. Vaak wordt chloor in combinatie met een waterfilter gebruikt. Het microfilter schakelt de protozoa uit, terwijl chloor kleine virussen en bacteriën doodt. 

Tip: om eventuele bijsmaakjes uit het schone water te halen, kun je het gebruik van chloor en een waterfilter combineren met een koolstoffilter. Alleen een koolstoffilter gebruiken is geen optie; het koolstoffilter laat de virussen en bacteriën achter in het water. 

Conclusie: beste manier om water te zuiveren 

Kortom, er zijn verschillende manieren waarop je water kunt zuiveren in de natuur of bijvoorbeeld in je camper of caravan. In de camper of caravan kun je een klassieke watertank gebruiken, die je tweemaal per week ververst en regelmatig ontsmet. In de wilde natuur kun je een combinatie van een waterfilter en chloor gebruiken om water te zuiveren. Ook het gebruik van een UV-tool kan een optie zijn.