Beste waterafstotende spray

Geniet je ook zo van outdoor activiteiten? In de zomer, de herfst of bijvoorbeeld de winter op pad in het bos voor een mooie wandeling of fietstocht. Ieder seizoen heeft iets speciaals en laat je de natuur van een andere kant zien. Zeker in de herfst en winter loop je het risico tijdens outdoor activiteiten verrast te worden door een fikse regenbui.

Er is niets vervelender dan verder te moeten lopen of fietsen met natte kleding. De kans dat je het al snel erg koud krijgt, is hierbij groot. In het bijzonder wanneer het waait! Naast de mogelijkheid om standaard een regenjas mee te nemen in het najaar, kun je kiezen voor een waterafstotende spray.

In dit artikel zet ik de beste waterafstotende spray voor je op een rijtje. Daarnaast vind je verderop op de pagina meer informatie over de factoren op basis waarvan je de verschillende opties zelf met elkaar kunt vergelijken. 

Onze selectiecriteria

Icon webshop bekeken

4

Bezochte webshops

Icon verzamelde reviews

367

Verzamelde opmerkingen

Icon bestede uren

6

Bestede uren

Icon bekeken producten

5

Onderzochte producten

Om jouw een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past!

Beste waterafstotende spray top 3

Ben je op zoek naar de beste waterafstotende spray voor een breed gebruik? Kijk in dat geval eens naar de beste koop impregneerspray, de Nikwax Tech Wash & TX Direct. Dit impregneermiddel gebruik je voor het aanbrengen van een waterafstotende laag op skikleding, wandelkleding en bijvoorbeeld regenkleding. In de verpakking vind je naast een impregneermiddel ook een schoonmaakmiddel. Zo kun je kleding eerst grondig reinigen, voordat je het waterafstotend vermogen hiervan verbetert. Het aanbrengen van dit impregneermiddel op textiel heeft geen negatieve invloed op de ademende werking hiervan. 

De ademende werking kan worden aangetast door het gebruik van klassieke wasmiddelen. Het is om deze reden dat wordt aangeraden kleding periodiek te behandelen met het Nikwax Tech Wash schoonmaakmiddel. Na het herstel van de ademende werking met dit middel breng je de Nikwax TX Direct waterafstotende spray aan. Je kleding is klaar om weer gebruikt te worden bij outdoor activiteiten! Ook prettig aan het Nikwax Tech Wash wasmiddel is het feit dat het nare geurtjes uit je kleding verwijdert en tegelijkertijd een verfrissend effect heeft. 

VoordelenNadelen
Goede prijs/kwaliteit verhoudingNiet heel goedkoop
Duurzame keusGeschikt voor max 3 a 4 kledingstukken
Gemakkelijk te verwerken

De verschillende impregneersprays die in kampeerwinkels en online worden aangeboden kunnen over een aantal categorieën verdeeld worden. De ene waterafstotende spray is zeer geschikt voor het behandelen van textiel, terwijl je een andere spray kunt gebruiken voor het aanbrengen van een coating op je wandelschoenen. De beste waterafstotende spray voor textiel is de spray van GreenSeal Solutions. Deze spray wordt in drie formaten aangeboden, in een spuitbus van 0,5, 1 en 2.5 liter. 

Je kunt deze waterafstotende spray gebruiken voor het beschermen van suède, leer, katoen en diverse andere textielsoorten. De onzichtbare coating die deze Nano Spray op het textiel aanbrengt maakt dat je kleding een waterafstotende werking krijgt, zonder dat dit de ademende werking van het materiaal negatief beïnvloedt. 

VoordelenNadelen
Door spuitflacon is het gemakkelijk aan te brengenKan een sterke geur hebben
Geschikt voor verschillende soorten textielVereist mogelijk meerdere lagen voor optimale werking
Kan de levensduur van textiel verlengen
Milieuvriendelijk

Naast de waterafstotende spray voor textiel, worden er ook sprays aangeboden die specifiek bedoeld zijn voor het behandelen van je schoenen. Kies voor deze waterafstotende schoenspray om je wandel- of sportschoenen te beschermen tegen vocht en vuil. Natte schoenen en daarmee vaak ook natte sokken vergroten de kans op blaren bij outdoor activiteiten. Juist om deze reden is het verstandig de schoenen te behandelen met de beste waterafstotende spray. Daarbij houd je de schoenen hiermee langer mooi; vuil hecht zich minder makkelijk aan het materiaal waarvan je schoenen gemaakt zijn. 

De Impregneermiddel schoenen kan gebruikt worden voor het beschermen van leer, textiel en verschillende hightech materialen. Bij hightech stoffen kun je denken aan soft shells, hard shells en kunststoffen. 

VoordelenNadelen
Makkelijke sprayHerhaling kan nodig zijn
Kan de levensduur van schoenen verlengenSpuitbuis buiten gebruiken
Voor zowel schoenen als jassen

Tip: je kunt de beste waterafstotende spray niet alleen gebruiken voor je kleding, maar bijvoorbeeld ook voor je tent of een slaapzak. 

Hoe maak je een jas waterdicht? 

Een jas waterdicht maken doe je met een waterafstotende spray. Ook een jas die al waterdicht zou moeten zijn, kun je met deze sprays behandelen om het waterafstotend vermogen te herstellen of te verbeteren. Het is raadzaam de impregneerspray direct na aankoop van de jas te gebruiken, om te voorkomen dat een klassiek wasmiddel de ademende werking van de jas schaadt. Ook kan vuil wat aan het materiaal van de jas blijft hangen het effect van een waterafstotende spray verminderen. 

Bij de aanschaf van een impregneerspray voor het waterdicht maken van een jas is het belangrijk goed te letten op het materiaal waarvan de jas gemaakt is. Sommige impregneersprays zijn bedoeld voor specifieke materialen. Daarbij is niet iedere spray geschikt voor een materiaal als soft shells en hard shells. 

waterafstotende spray
waterafstotende spray

Hoe maak je schoenen waterdicht? 

Niet alleen voor het waterdicht maken van een jas kan het gebruik van een waterafstotende spray aan te raden zijn. Gebruik deze spray ook om schoenen van een beschermende coating te voorzien. Een impregneerspray voor schoenen helpt je niet alleen natte voeten te voorkomen bij outdoor activiteiten in het najaar of de winter. Ook draagt een waterafstotende spray voor schoenen bij aan het beschermen hiervan tegen vuil. Vuil kan het materiaal van de schoenen aantasten of sneller laten slijten. 

Bij het waterdicht maken van schoenen is het, net als bij het gebruik van een impregneerspray voor textiel, belangrijk rekening te houden met het materiaal waarvan de schoenen gemaakt zijn. Zorg er daarnaast voor dat je de schoenen vooraf grondig reinigt, zodat al het vuil van het materiaal van de schoenen verwijderd is. Behandel de schoenen vervolgens met de beste waterafstotende spray. 

Conclusie: beste waterafstotende spray voor waterdicht maken kleding 

Er zijn verschillende waterafstotende sprays verkrijgbaar, waarmee je textiel en schoenen van een beschermende coating voorziet. De sprays verbeteren het waterafstotend vermogen van kleding, zonder dat het ademende werking ervan aantast. De beste allround waterafstotende spray van dit moment is de Nikwax Tech Wash & TX Direct. Het pakket van Nikwax bevat niet alleen een impregneerspray, maar ook een wasmiddel om het ademend vermogen van kleding te herstellen na het meermaals gebruiken van klassieke wasmiddelen. 

Beste waterafstotende spray FAQ

Regelmatig stellen bezoekers vragen over het gebruik van een waterafstotende spray om kleding en schoenen te beschermen tegen een regenbui en vuil. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die hierover het meest gesteld zijn. Heb je zelf een vraag? Laat deze achter in de reacties onderaan het artikel.

Wat is de beste waterafstotende spray?

De beste waterafstotende spray voor het behandelen van kleding is de Nikwax Tech Wash & TX Direct. Dit pakket bevat naast een impregneerspray ook een schoonmaakmiddel voor het behandelen van verschillende soorten kleding.

Hoe kan ik mijn jas waterdicht maken?

Je kunt een jas waterdicht maken door deze te behandelen met een waterafstotende spray. Het is hierbij belangrijk rekening te houden met het materiaal waarvan de jas gemaakt is; een spray moet hier geschikt voor zijn.

Wat zit er in waterafstotende spray?

Tegenwoordig worden de beste waterafstotende sprays ontwikkeld op waterbasis. Het betekent dat de spray niet ontvlambaar is en daarbij vrij is van fluorcarbon. Voordeel hiervan is dat de spray een onzichtbare coating aanbrengt.


Is waterafstotende spray ook waterdicht?

Een waterafstotende spray wordt gebruikt om kleding waterdicht te maken, ofwel de waterafstotende werking hiervan te verbeteren. Recensies laten zien dat kleding met een periodiek gebruik van de beste impregneerspray ook daadwerkelijk waterdicht is.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *