Waterfilter survival: de beste Sawyer waterfilters!

Tijdens een survivaltocht kun je onverhoopt zonder water komen te zitten. Onderweg heb je niet altijd de mogelijkheid een fles te vullen met bronwater of bijvoorbeeld het water uit de kraan van een café. Door voor een Sawyer waterfilter te kiezen, heb je voortaan de mogelijkheid om bijvoorbeeld het water uit een rivier te filteren.

Door het filteren krijg je schoon water. Dergelijk water drinken zonder dit vooraf te filteren kan gevaarlijk zijn. Je weet vooraf namelijk niet welke bacteriën er in het water zitten. Dit artikel zet de beste Sawyer waterfilters voor je op een rijtje + een alternatief.

In dit artikel zet ik de beste survival waterfilters voor je op een rijtje. Daarnaast vind je verderop op de pagina meer informatie over de factoren op basis waarvan je de verschillende opties zelf met elkaar kunt vergelijken. 

Om jouw een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past!

Onze selectiecriteria

Icon webshop bekeken

9

Bezochte webshops

Icon verzamelde reviews

854

Verzamelde opmerkingen

Icon bestede uren

8

Bestede uren

Icon bekeken producten

16

Onderzochte producten

Voor als je niet verder wilt lezen hebben we hier onze top 5 neergezet in willekeurige volgorde.

Waterfilter survial top 5

De beste Sawyer waterfilters

Wanneer we de Sawyer waterfilters op basis van de reeds beschreven factoren met elkaar vergelijken, kom we tot onderstaande top 5 Sawyer waterfilters. Kijk vooraf goed welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn!

Het Sawyer Mini Waterfilter, model SP128, werd reeds geïntroduceerd. Door zijn compacte formaat is dit een ideaal waterfilter om mee te nemen tijdens een lange wandeling. Het model is niet alleen compact, maar daarbij ook nog eens hartstikke licht. Je kunt dit waterfilter gebruiken voor het zuiveren van circa 370.000 tot 375.000 liter water.

Het model beschikt over een 0.1 micron membraan, wat betekend dat bacteriën met een formaat van minimaal 0.1 micron uit het water gefilterd zullen worden. Het model kost nog geen 40 euro, wat het een fijn instapmodel maakt voor de avontuurlijke wandelaar. Een nadeel van dit mini waterfilter is het feit dat je het water al pompend moet filteren.

VoordelenNadelen
Lichtgewicht, compact en makkelijk mee te nemenDe bijgeleverde waterzak is relatief klein
Te gebruiken op PET Flessenniet goedkoop
beste filter capaciteit

Net als het Sawyer Mini Waterfilter SP128 is ook het Sawyer Micro Squeeze SP2129 waterfilter een voordelige optie. Het model kost net geen 45 euro en heeft een nog compacter formaat. Vul het filter met water en spuit dit met een handige spuitdop in een plastic flesje.

Ook is het mogelijk om direct aan de spuitdop van dit waterfilter te zuigen, om zo het gefilterde water te drinken. Het model kan gebruikt worden om ongeveer 375.000 liter water te filteren. Voordeel van de Sawyer Micro Squeeze SP2129 is het feit, dat je deze niet hoeft te pompen. Zo kost het je nauwelijks kracht om het water te zuiveren. Het model heeft een membraam van 0.1 micron.

VoordelenNadelen
makkelijk te gebruikenWat vreemd verpakt
incl. schoonmaaksetje
Compatibel met de meeste waterzakken

Net als het Sawyer Foam Filter S3 kan ook dit Sawyer Foam Filter S1 gecombineerd worden met een bijpassende drinkfles. Ideaal, want zo heb je een complete oplossing voor veilig drinkwater! Het voordeel van het Sawyer Foam Filter S1 is het feit, dat deze veel vaker gebruikt kan worden dan het Sawyer Foam Filter S3.

Dit laatste model kan 400x gebruikt worden, wat het een interessante optie maakt voor een avonturier die af en toe een wandeling maakt. Doe je dit op regelmatige basis? Kies in dat geval voor deze Sawyer Foam Filter S1, welke 1600x gebruikt kan worden. Je kunt ook voor dit model een losse cartridge kopen.

VoordelenNadelen
te gebruiken op alle Sawyer waterfiltersVrij prijzig
deze foamfilter haalt ook chemicalien en pesticiden eruit‘maar’ 1600 keer te gebruiken
Verhoogt de filterkracht alleen maar een vervangende fles 

De beste sawyer waterfilter alternatieven

Het Apeiron Premium Personal Straw waterfilter is voordelig geprijsd en daarbij langdurig te gebruiken. Met dit waterfilter verzeker je jezelf van circa 1.000 liter schoon drinkwater, geheel BPA-vrij. Ideaal voor tijdens verschillende outdoor activiteiten! Het waterfilter kun je gebruiken in combinatie met een drinkfles.

Door aan het uiteinde van het Apeiron Premium Personal waterfilter te zuigen, beweegt het vervuilde water zich door drie filters: een pre-filter voor het verwijderen van zand en ander groter vuil, een filter membraan en een koolstoffilter. Dat laatste filter neemt de nare smaakjes op uit het drinkwater. Het membraan verwijdert bacteriën en bijvoorbeeld parasieten uit het water. Naast de scherpe prijs is ook het zeer beperkte gewicht van het waterfilter een voordeel: slechts 57 gram.

VoordelenNadelen
Goede kwaliteitgeen Nederlandse gebruikshandleiding
Superlicht (57 gram) 
BPA-vrij

Met de LifeStraw Go 2 drinkfles met waterfilter geniet je tijdens iedere outdoor activiteit van schoon drinkwater. De drinkfles biedt je de mogelijkheid water uit een beekje of meer te filteren; het geïntegreerde koolstoffilter verwijdert bacteriën, parasieten en microplastics. Het filter wordt gebruikt, zodra je uit de fles drinkt.

De drinkfles heeft een inhoud van 640 milliliter en is gemaakt van kunststof. Het waterfilter zit bevestigd aan de dop van deze drinkfles. Het membraan van het microfilter biedt je 4.000 liter schoon drinkwater, terwijl het koolstof waterfilter in deze drinkfles zo’n 100 liter meegaat. Handig extraatje aan deze LifeStraw Go 2 drinkfles is de meegeleverde karabijnhaak. Je hangt de drinkfles hiermee eenvoudig aan je rugzak of broekriem.

VoordelenNadelen
filtert het water goedJe kan alleen traag drinken
incl. karabijnhaak kan snel lekken
diverse mindere reviews

Tip: Bekijk ook zeker onze TrailAqua Waterfilter Review (deze is nog wel leverbaar!) Dit waterfilter is zeker een goed alternatief voor de Sawyer waterfilter.

Op zoek naar de beste sawyer waterfilters

Je wilt voorkomen dat je onderweg ziek wordt als gevolg van bacteriën die je via het gedronken water binnen hebt gekregen. Niet alleen houdt het je op tijdens de tocht, ook kan het medische zorg noodzakelijk maken. Bijzonder vervelend, wanneer je in een ander land op een afgelegen plek wandelt. Reden genoeg om niet te besparen bij de aankoop van een Sawyer waterfilter. Waarop moet je letten bij de aankoop van zo’n waterfilter? Wat maakt het ene waterfilter survival een meer verstandige keuze dan het andere?

Sawyer staat bekend als gerenommeerd merk

In dit artikel focussen we ons specifiek op de waterfilters van het merk Sawyer. Dat is niet zonder reden! Al jaren behoort dit merk tot de meest gerenommeerde producenten van waterfilters. Wanneer je onderweg andere wandelaars tegenkomt, is de kans groot dat ook zij voor een Sawyer waterfilter gekozen hebben. Daarbij biedt Sawyer de waterfilters in tal van verschillende soorten en modellen aan. Zo vind je altijd een waterfilter die past bij jouw persoonlijke wensen!

Verschillende soorten sawyer waterfilters

Bij de aankoop van een Sawyer waterfilter is het allereerst belangrijk om te kijken naar het type waterfilter dat je koopt. Sommige waterfilters zijn voornamelijk bedoeld voor het reinigen van water uit natuurlijke bronnen. Denk aan rivieren, sloten, hemelwater, enzovoorts. Kijk hierbij goed naar de wijze waarop het waterfilter gebruikt dient te worden. Is het bijvoorbeeld mogelijk om het Sawyer waterfilter survial op een klassieke PET fles te zetten? Zo hoef je naast het waterfilter enkel een plastic flesje met schroefdop mee te nemen tijdens de wandeling.

Andere waterfilters van Sawyer kun je onder een kraan bevestigen. Handig voor in het buitenland, waar het kraanwater over het algemeen veel minder zuiver is dan je in Nederland gewend bent. Niet voor niets wordt vaak aangeraden om flessen water te kopen tijdens je vakantie. Het alternatief is het gebruik van een Sawyer waterfilter voor onder de kraan.

Filter zowel bacteriën als virussen uit water

Houd er rekening mee, dat de Sawyer waterfilters voornamelijk bedoeld zijn voor het filteren van bacteriën uit water. Het verschilt per model, tot welke grootte de bacteriën uit het water gehaald kunnen worden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Sawyer SP128, welke bacteriën van minimaal 0.1 micron uit het water haalt. Het maakt het water veilig om te drinken! Met alleen het filteren van bacteriën is het water echter niet volledig schoon. Naast de bacteriën kunnen er namelijk ook virussen in het water voorkomen.

Er zijn verschillende desinfectiemiddelen voor water, die deze virussen doden. Een voorbeeld van zo’n middel is Care Plus Hadex. Het is sterk aan te bevelen om de Sawyer waterfilter te combineren met dit middel.

Hoeveelheid water dat gezuiverd kan worden

Naast het verschil in het type Sawyer waterfilter en het formaat van de bacteriën die uit het water gefilterd kunnen worden, is het raadzaam om te kijken naar de hoeveelheid water die gezuiverd wordt. De meeste modellen van Sawyer kunnen al snel meer dan 375.000 liter water zuiveren. Het maakt dat je aan een Sawyer waterfilter voldoende hebt om de komende jaren verzekerd te zijn van drinkbaar en schoon water tijdens je survivaltochten. Zorg dat je het Sawyer waterfilter tijdig vervangt, om te voorkomen dat de zuiverende werking hiervan afneemt. Iets wat de kans zou vergroten, dat je onderweg ziek wordt. Zelfs een sawyer mini filter kan deze hoeveelheden water filteren.

Instant Filtration

Formaat en gewicht van de sawyer waterfilters

Een vierde component om rekening mee te houden bij de aankoop van een Sawyer waterfilter, is het formaat hiervan. Je wilt ervan verzekerd zijn dat deze makkelijk meegenomen kan worden in een tas, als je deze onderweg wilt kunnen gebruiken. Een waterfilter die je gebruikt om deze aan de kraan op je vakantiebestemming te koppelen mag best wat groter zijn. Zeker, wanneer je deze als gevolg van het grotere formaat langer kunt blijven gebruiken.

Mocht je het waterfilter van Sawyer regelmatig meenemen tijdens een wandeling, zorg er in dat geval voor dat deze niet te zwaar is. Vergelijk het met een drinkfles! Ook de drinkfles houd je het liefst zo licht mogelijk om te voorkomen dat deze onderweg irriteert. Hiervoor is bijvoorbeeld de Sawer mini waterfilter een uitkomst.

Conclusie: wat is het beste sawyer waterfilter?

Heb jij al een keuze kunnen maken op basis van de top 5 beste Sawyer waterfilters uit dit artikel? Laten we een onderscheid maken tussen een wandelaar die heel af en toe in gebieden komt zonder water, mensen die op de camping zuiver drinkwater willen aftappen en mensen die zeer geregeld een wandeling in de natuur maken. Voor de eerste categorie wandelaars volstaat de Sawyer Micro Squeeze SP2129. Dit model is net iets beter dan de sawyer mini waterfilter, doordat je niet zelf hoeft te pompen. Het model filtert echter geen virussen uit het water.

Voor iemand die zeer regelmatig wandelt is de Sawyer Foam Filter S1 de beste oplossing. Dit model filtert naast bacteriën ook virussen en zware metalen uit het water. Het maakt dit een zeer compleet waterfilter! Daar komt nog bij dat dit waterfilter gecombineerd kan worden met de bijpassende drinkfles.

Meest gestelde vragen over een waterfilter voor survival

Mogelijk heb je naar aanleiding van de informatie in dit artikel nog vragen over het gebruik van een waterfilter bij outdoor activiteiten. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Heb je zelf nog een vraag? Laat deze achter in de reacties!

Welk waterfilter is het beste?

Welk waterfilter voor jou het beste is, hangt af van de beoogde toepassing van het waterfilter. Wandelaars kiezen veelal voor de Sawyer Micro Squeeze SP2129, maar ook de Sawyer Foam Filter S1 komt goed uit de test. Dit model is geavanceerder dan de eerste variant, maar ook duurder.

Hoe kan ik kraanwater zuiveren?

Je kunt kraanwater filteren door gebruik te maken van je eigen waterfilter. Vul de bidon met kraanwater en steek het waterfilter hierin. Bij het zuigen aan de bidon beweegt het water zich langs het waterfilter.

Hoe kan je regenwater zuiveren?

Zelf regenwater zuiveren is heel eenvoudig. Vang het regenwater op, vul je bidon ermee en sluit deze vervolgens af met een dop waaraan het waterfilter bevestigd zit. Door uit het tuutje van de dop te drinken, zuig je het regenwater door het filter. Hierbij worden parasieten en bacteriën uit het water ontnomen

Wat kost een water filter?

Een waterfilter hoeft niet duur te zijn! Voor een paar tientjes koop je een waterfilter in combinatie met een drinkfles. Je kunt hier vaak zo’n 1.000 tot 1.500 liter water mee zuiveren. Geavanceerde modellen kosten tussen de 50 en 60 euro per stuk.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

2 reacties op "Waterfilter survival: de beste Sawyer waterfilters!"

  1. janjaap janjaap schreef:

    Ik heb de trailaqua waterfilter gekocht na Martin’s review op youtube. Deze verdiend ook wel een plaatsje in deze lijst.

    1. patrick-heijmans Patrick schreef:

      Hallo Janjaap, klopt. Deze hebben we ook als TIP erbij gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *