Tijdens een survivaltocht kun je onverhoopt zonder water komen te zitten. Onderweg heb je niet altijd de mogelijkheid een fles te vullen met bronwater of bijvoorbeeld het water uit de kraan van een café. Door voor een Sawyer waterfilter te kiezen, heb je voortaan de mogelijkheid om bijvoorbeeld het water uit een rivier te filteren. Doot het filteren krijg jer schoon water. Dergelijk water drinken zonder dit vooraf te filteren kan gevaarlijk zijn. Je weet vooraf immers niet welke bacteriën er in het water zitten. Dit artikel zet de 5 beste Sawyer waterfilters voor je op een rijtje!

Op zoek naar de beste Sawyer waterfilters

Je wilt voorkomen dat je onderweg ziek wordt als gevolg van bacteriën die je via het gedronken water binnen hebt gekregen. Niet alleen houdt het je op tijdens de tocht, ook kan het medische zorg noodzakelijk maken. Bijzonder vervelend, wanneer je in een ander land op een afgelegen plek wandelt. Reden genoeg om niet te besparen bij de aankoop van een Sawyer waterfilter. Waarop moet je letten bij de aankoop van zo’n waterfilter? Wat maakt het ene waterfilter een meer verstandige keuze dan het andere?

Sawyer staat bekend als gerenommeerd merk

In dit artikel focussen we ons specifiek op de waterfilters van het merk Sawyer. Dat is niet zonder reden! Al jaren behoort dit merk tot de meest gerenommeerde producenten van waterfilters. Wanneer je onderweg andere wandelaars tegenkomt, is de kans groot dat ook zij voor een Sawyer waterfilter gekozen hebben. Daarbij biedt Sawyer de waterfilters in tal van verschillende soorten en modellen aan. Zo vind je altijd een waterfilter die past bij jouw persoonlijke wensen!

Verschillende soorten Sawyer waterfilters

Bij de aankoop van een Sawyer waterfilter is het allereerst belangrijk om te kijken naar het type waterfilter dat je koopt. Sommige waterfilters zijn voornamelijk bedoeld voor het reinigen van water uit natuurlijke bronnen. Denk aan rivieren, sloten, hemelwater, enzovoorts. Kijk hierbij goed naar de wijze waarop het waterfilter gebruikt dient te worden. Is het bijvoorbeeld mogelijk om het Sawyer waterfilter op een klassieke PET fles te zetten? Zo hoef je naast het waterfilter enkel een plastic flesje met schroefdop mee te nemen tijdens de wandeling.

Andere waterfilters van Sawyer kun je onder een kraan bevestigen. Handig voor in het buitenland, waar het kraanwater over het algemeen veel minder zuiver is dan je in Nederland gewend bent. Niet voor niets wordt vaak aangeraden om flessen water te kopen tijdens je vakantie. Het alternatief is het gebruik van een Sawyer waterfilter voor onder de kraan.

Filter zowel bacteriën als virussen uit water

Houd er rekening mee, dat de Sawyer waterfilters voornamelijk bedoeld zijn voor het filteren van bacteriën uit water. Het verschilt per model, tot welke grootte de bacteriën uit het water gehaald kunnen worden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Sawyer SP128, welke bacteriën van minimaal 0.1 micron uit het water haalt. Het maakt het water veilig om te drinken! Met alleen het filteren van bacteriën is het water echter niet volledig schoon. Naast de bacteriën kunnen er namelijk ook virussen in het water voorkomen.

Er zijn verschillende desinfectiemiddelen voor water, die deze virussen doden. Een voorbeeld van zo’n middel is Care Plus Hadex. Het is sterk aan te bevelen om de Sawyer waterfilter te combineren met dit middel.

Hoeveelheid water dat gezuiverd kan worden

Naast het verschil in het type Sawyer waterfilter en het formaat van de bacteriën die uit het water gefilterd kunnen worden, is het raadzaam om te kijken naar de hoeveelheid water die gezuiverd wordt. De meeste modellen van Sawyer kunnen al snel meer dan 375.000 liter water zuiveren. Het maakt dat je aan een Sawyer waterfilter voldoende hebt om de komende jaren verzekerd te zijn van drinkbaar en schoon water tijdens je survivaltochten. Zorg dat je het Sawyer waterfilter tijdig vervangt, om te voorkomen dat de zuiverende werking hiervan afneemt. Iets wat de kans zou vergroten, dat je onderweg ziek wordt. Zelfs een sawyer mini filter kan deze hoeveelheden water filteren. 

Formaat en gewicht van de Sawyer waterfilters

Een vierde component om rekening mee te houden bij de aankoop van een Sawyer waterfilter, is het formaat hiervan. Je wilt ervan verzekerd zijn dat deze makkelijk meegenomen kan worden in een tas, als je deze onderweg wilt kunnen gebruiken. Een waterfilter die je gebruikt om deze aan de kraan op je vakantiebestemming te koppelen mag best wat groter zijn. Zeker, wanneer je deze als gevolg van het grotere formaat langer kunt blijven gebruiken.

Mocht je het waterfilter van Sawyer regelmatig meenemen tijdens een wandeling, zorg er in dat geval voor dat deze niet te zwaar is. Vergelijk het met een drinkfles! Ook de drinkfles houd je het liefst zo licht mogelijk om te voorkomen dat deze onderweg irriteert. Hiervoor is bijvoorbeeld de Sawer mini waterfilter een uitkomst.

De beste Sawyer waterfilters

Wanneer we de Sawyer waterfilters op basis van de reeds beschreven factoren met elkaar vergelijken, kom we tot onderstaande top 5 Sawyer waterfilters. Kijk vooraf goed welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn!

Sawyer Mini Waterfilter SP128

Sawyer Mini Waterfilter Sp128

Het Sawyer Mini Waterfilter, model SP128, werd reeds geïntroduceerd. Door zijn compacte formaat is dit een ideaal waterfilter om mee te nemen tijdens een lange wandeling. Het model is niet alleen compact, maar daarbij ook nog eens hartstikke licht. Je kunt dit waterfilter gebruiken voor het zuiveren van circa 370.000 tot 375.000 liter water. Het model beschikt over een 0.1 micron membraan, wat betekend dat bacteriën met een formaat van minimaal 0.1 micron uit het water gefilterd zullen worden. Het model kost nog geen 40 euro, wat het een fijn instapmodel maakt voor de avontuurlijke wandelaar. Een nadeel van dit mini waterfilter is het feit dat je het water al pompend moet filteren.

Voordelen
 • Goedkoop en daarmee heel voordelig waterfilter
 • Compact membraan, zuivert vanaf bacteriën van 0.1 micron
Nadelen
 • Je moet handmatig pompen om het water te zuiveren

Sawyer Micro Squeeze SP2129

Sawyer Waterfilter Sp2129

Net als het Sawyer Mini Waterfilter SP128 is ook het Sawyer Micro Squeeze SP2129 waterfilter een voordelige optie. Het model kost net geen 45 euro en heeft een nog compacter formaat. Vul het filter met water en spuit dit met een handige spuitdop in een plastic flesje. Ook is het mogelijk om direct aan de spuitdop van dit waterfilter te zuigen, om zo het gefilterde water te drinken. Het model kan gebruikt worden om circa 375.000 liter water te filteren. Voordeel van de Sawyer Micro Squeeze SP2129 is het feit, dat je deze niet hoeft te pompen. Zo kost het je nauwelijks kracht om het water te zuiveren. Het model heeft een membraam van 0.1 micron.

Voordelen
 • Zeer compact formaat, eenvoudig mee te nemen onderweg
 • Compact membraan, zuivert vanaf bacteriën van 0.1 micron
 • Voordelige oplossing voor iemand die af en toe in de natuur wandelt
Nadelen
 • Filtert tot 375.000 liter vuil water, wat in vergelijking met andere modellen beperkt is
 • Filtert geen virussen uit het vuile water

Sawyer Foam Filter S3

Sawyer Waterfilter Foam S3

Combineer het Sawyer Foam Filter S3 met een bijpassende Sawyer Foam fles, om een complete oplossing te hebben voor het filteren van water tijdens een survivaltocht. Het voordeel hiervan is dat je geen extra fles mee hoeft te nemen en dat je niet aan een spuitdop van het filter zelf hoeft te zuigen. Het kan immers voorkomen dat ook deze zuigdop in aanraking komt met het vervuilde water. Ten opzichte van andere Sawyer waterfilters biedt dit model ook bescherming tegen virussen en bijvoorbeeld zware metalen. Dit is merkbaar in de prijs van het waterfilter: deze ligt aanzienlijk hoger dan bij het mini waterfilter en de Sawyer Micro Squeez SP2129.

Tip: je kunt een los foam filter cartridge kopen wanneer de cartridge in je Foam Filter S3 niet meer veilig te gebruiken is. Overigens speelt dit pas op na 3.7 miljoen liter.

Voordelen
 • Perfect waterfilter in combinatie met de Sawyer Foam Fles S3
 • Filtert ook virussen en zware metalen uit het water
 • Mogelijkheid om de cartridge na verloop van tijd te vervangen
Nadelen
 • Relatief duur waterfilter voor iemand die deze heel af en toe gebruikt

Sawyer Waterfilter 3-way Inline Filter

Sawyer Waterfilter

Wanneer je op zoek bent naar een waterfilter van Sawyer voor het filteren van kraanwater, dan is dit Sawyer Waterfilter de beste optie! Je kunt dit waterfilter heel eenvoudig aan een kraan bevestigen, om zo overal toegang te hebben tot veilig drinkwater. Het voordeel van dit Sawyer filter ten opzichte van de modellen voor onderweg, is het feit dat dit model een veel hogere doorloopsnelheid heeft.

Je zou een model voor onderweg ook kunnen gebruiken om kraanwater te zuiveren, maar dat verloopt veel minder snel dan bij dit Sawyer Waterfilter. Dit model wordt momenteel gezien als het beste filter voor kraanwater. Je kunt het model gebruiken om tot circa 3.7 miljoen water te zuiveren.

Voordelen
 • De beste oplossing voor het filteren van kraanwater
 • Eenvoudig aan te sluiten op iedere kraan
 • Filtert tot maar liefst 3.7 miljoen liter water
Nadelen
 • Niet geschikt voor het zuiveren van water tijdens een wandeling

Sawyer Foam Filter S1

Sawyer Foam Filter S1

Net als het Sawyer Foam Filter S3 kan ook dit Sawyer Foam Filter S1 gecombineerd worden met een bijpassende drinkfles. Ideaal, want zo heb je een complete oplossing voor veilig drinkwater! Het voordeel van het Sawyer Foam Filter S1 is het feit, dat deze veel vaker gebruikt kan worden dan het Sawyer Foam Filter S3.

Dit laatste model kan 400x gebruikt worden, wat het een interessante optie maakt voor een avonturier die af en toe een wandeling maakt. Doe je dit op regelmatige basis? Kies in dat geval voor deze Sawyer Foam Filter S1, welke 1600x gebruikt kan worden. Je kunt ook voor dit model een losse cartridge kopen.

Voordelen
 • Een complete oplossing voor veilig drinkwater onderweg
 •  Model kan maar liefst 1.600x gebruikt worden
 • Mogelijkheid om de cartridge na verloop van tijd te vervangen
Nadelen
 • Dit model filtert geen virussen en zware metalen uit water

Conclusie: wat is het beste Sawyer waterfilter?

Heb jij al een keuze kunnen maken op basis van de top 5 beste Sawyer waterfilters uit dit artikel? Laten we een onderscheid maken tussen een wandelaar die heel af en toe in gebieden komt zonder water, mensen die op de camping zuiver drinkwater willen aftappen en mensen die zeer geregeld een wandeling in de natuur maken. Voor de eerste categorie wandelaars volstaat de Sawyer Micro Squeeze SP2129. Dit model is net iets beter dan de sawyer mini waterfilter, doordat je niet zelf hoeft te pompen. Het model filtert echter geen virussen uit het water.

Voor iemand die zeer regelmatig wandelt is de Sawyer Foam Filter S3 de beste oplossing. Dit model filtert naast bacteriën ook virussen en zware metalen uit het water. Het maakt dit een zeer compleet waterfilter! Daar komt nog bij, dat dit waterfilter gecombineerd kan worden met de bijpassende drinkfles.

Tot slot is het Sawyer waterfilter voor kranen de beste optie voor mensen die op de camping water willen zuiveren. Dit waterfilter kan eenvoudig worden aangesloten op de kraan en biedt het voordeel, dat deze een hoge doorlooptijd heeft.