Watervallen van Coo 

Zelf verbleef ik onlangs op vakantiepark Landal Village les Gottales, op zo’n tien minuten rijden van de watervallen. Een goed moment om eens te kijken, of de Watervallen van Coo het bezoeken waard zijn. Overigens beviel dit park mij erg goed; het vormt een centrale uitvalsbasis voor het bezoeken van diverse bezienswaardigheden in de omgeving. (Lees hier mijn review over Landal Village les Gottales).

Plan tijdens je verblijf in de Belgische Ardennen zeker een bezoek aan de Watervallen van Coo, Les Cascades de Coo op z’n Frans. Deze watervallen behoren tot de populairste bezienswaardigheden in België en trekken jaarlijks duizenden toeristen uit binnen- en buitenland.

Geschiedenis van deze watervallen 

Van de Watervallen van Coo wordt vaak gesteld dat deze op natuurlijke wijze gecreëerd zijn door de Amblève, een rivier welke door de Ardennen stroomt. Dit is echter niet correct! De watervallen werden in het verleden gebouwd door de monniken van de Abdij van Stavelot.

Ook deze Abdij is overigens het bezoeken waard. Rond de 18e eeuw hebben deze monniken een meander van de Amblève verlegd, om zo een watermolen aan te kunnen laten drijven door het water. Het deel van de waterstroom, welke niet gebruikt werd voor de aandrijving van de watermolen, vormde zich op natuurlijke wijze een weg over en langs de rotspartijen in het gebied. Het vormde het begin van de Watervallen van Coo, zoals we deze vandaag de dag kennen. 

Watervallen van Coo bezoeken 

De Watervallen van Coo vormen de hoogste watervallen binnen België met een hoogte van circa 15 meter. Via een trap kun je naar beneden wandelen, om de watervallen vanaf verschillende plekken te aanschouwen. Het geheel vormt een belangrijk recreatief centrum binnen België. Rond de Watervallen van Coo vind je verschillende parkeerplaatsen. 

Tip: in de zomer zijn de Watervallen van Coo in de avond verlicht. Het geeft voor een bijzonder fraai effect! Nadeel van de zomermaanden is dat het er vaak al snel erg druk is. 

Les Cascades de Coo combineren met andere activiteiten  

Combineer een bezoek aan de watervallen met een bezoek aan Plopsa Coo. Leuk, wanneer je jongere kinderen hebt. Vanuit Plopsa Coo heb je de mogelijkheid om met een stoeltjeslift naar een hoger gelegen punt te gaan. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over de vallei. Ook vind je in de buurt van de watervallen verschillende verhuurders van kajaks. Evenals dat er verschillende wandelroutes te vinden zijn in de directe omgeving van de Watervallen van Coo

Natuurlijk hebben we ook een video gemaakt van ons bezoek, deze kun je hieronder zien.

Conclusie: Watervallen van Coo 

Wanneer je in de Belgische Ardennen verblijft is een bezoek aan de Watervallen van Coo meer dan het overwegen waard. Het is er prachtig! Niet alleen in de zomer, maar ook in andere seizoenen. Leuk in de zomermaanden is verlichting rond de watervallen.

Houd er rekening mee dat een bezoek aan Les Cascades de Coo geen dagvullend programma is; combineer het met een van de andere activiteiten in de buurt van deze watervallen. Houd je van geocaching? Combineer een wandeling rond de watervallen, in dat geval met het zoeken naar een aantal caches. Tijdens mijn bezoek vond ik er in ieder geval verschillende caches.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *