Als je vaak langere tochten loopt of veel in de zomer wandelt, kun je bijna niet zonder waterzak. Vroeger dacht ik altijd dat een waterzak iets was voor de elite, de ultra-sportieve types, maar niks in minder waar.

Dit jaar heb ik er zelf ook een gekocht, zodat ik tijdens mijn trainingen voor de Nijmeegse Vierdaagse goed bleef drinken. Zeker tijdens de warmere – af en toe ronduit hete – weekenden vond ik dit vele malen fijner dragen dan een paar klotsende flessen in mijn rugzak.

Waterzak schoonmaken

Maar wanneer je thuiskomt, is het belangrijk om dat ding ook weer schoon en droog te maken. Helemaal als je er niet alleen water, maar limonadesiroop of electrolyten tabletten in hebt gehad. De ideale vochtige voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.

Helaas ben ik door schade en schade wijs geworden: ik spoelde de drinkzak altijd wel goed uit, alleen het schoon en droog maken van het mondstuk was een crime. Twee weken voor de Nijmeegse Vierdaagse gebruikte ik mijn zak voor het laatst. Tijdens etappe 1 kwam ik erachter dat ik zwarte ik-wil-niet-weten-wat-voor-viezigheid in mijn mondstuk had zitten. De rest van de dag op flesjes water en blikjes alcoholvrij bier kunnen doorkomen, voor de andere drie dagen gelukkig een bidon kunnen lenen van mijn gastgezin.

Natuurlijk heb je allemaal mooie hippe ragersets om je waterzak en je slang schoon en droog te maken, maar uiteindelijk blijf je alsnog zitten met een lastig schoon te maken mondstuk. Hieronder mijn tips!

Waterzak 01
Op De Voorgrond Mijn Oude Mondstuk… Die Wil Je Liever Niet Meer Gebruiken! Gelukkig Kun Je Van De Meeste Merken Losse Mondstukken Kopen.

Waterzak leegmaken

Laat je camelbak waterzak helemaal leeglopen boven de gootsteen. Of drink op wat er nog in zit.

Omspoelen

Spoel je waterzak om met schoon water. Meestal vul ik hem tot de helft en laat het dan met behulp van de zwaartekracht door het opengedraaide mondstuk lopen.

Omspoelen met chloor

Dit is je belangrijkste schoonmaak stap: chloor ontsmet de boel. Bij de Bever kun je druppeltjes van Hadex kopen. (klik hier voor de druppels) Vul je zak voor de helft met water en voeg de vereiste hoeveelheid chloordruppeltjes toe (check de gebruiksaanwijzing). Laat de boel weer door het mondstuk leeglopen zoals in stap 2.

Eventueel kun je deze stap een keer herhalen als je dat een prettig idee vindt.

Mondstuk losmaken en in chlooroplossing leggen

Maak vervolgens je mondstuk voorzichtig los van de slang. Vul een schoon schaaltje met water en een paar chloordruppeltjes. Laat het mondstuk hier een half uurtje in weken.

Waterzak drogen

Laat alle onderdelen van je waterzak goed opdrogen. Zelf hang ik mijn zak (inclusief slang) ondersteboven aan het wasrek. Het mondstuk schud ik goed uit en leg ik op een schone theedoek neer. De laatste druppeltjes kun je soms het beste met keukenpapier verwijderen.

Opbergen

Berg je waterzak en mondstuk goed droog en los van elkaar op. Voor extra zekerheid kun je hier een vochtvreter zakje bij stoppen.

Voilà! Op deze manier kun je je waterzak veilig voor langere tijd opbergen. Vergeet niet om hem na die tijd goed om te spoelen voor het eerstvolgende gebruik.

Waterzak Schoonmaken
Klaar Om Op Te Bergen! Eventueel Kun Je De Slang Aan De Zak-Kant Ook Nog Losmaken.

Heb je zelf ook nog tips? Laat het hieronder dan weten.

De meestgestelde vragen over een waterzak schoonmaken

Kan ik de waterzak in de vaatwasser stoppen?

Nee, het wordt niet aanbevolen om de waterzak in de vaatwasser te doen. Handwas is effectiever.

Hoe vaak moet ik mijn waterzak schoonmaken?

Het wordt aangeraden om je waterzak na elk gebruik grondig schoon te maken.

Welke borstel kan ik gebruiken voor het reinigen van mijn waterzak?

Gebruik een speciale reinigingsborstel met lange handgreep die ontworpen is voor het schoonmaken van waterzakken.

Kan ik bleekmiddel gebruiken om mijn waterzak schoon te maken?

Nee, het gebruik van bleekmiddel wordt afgeraden omdat dit schadelijk kan zijn voor de materialen van de waterzak.