Welcome to my Garden: gratis kamperen in tuinen

Ken jij het platform Welcome to my Garden al? Deze website biedt onder meer wandelaars en fietsers een plek, waar zij op zoek kunnen gaan naar een gratis kampeerplek. Het gaat om een plek in de tuin van Belgische, Duitse of bijvoorbeeld Nederlandse huishoudens. Groet de bewoners, zet je tent op en geniet van de rust die een tuin je kan bieden! Het aantal beschikbare kampeerplekken neemt steeds verder toe, wat het makkelijker maakt een geschikte plek voor jouw tent te vinden.

Gebruik het platform niet, wanneer je met een camper of caravan reist. Hier bieden de meeste hosts geen ruimte voor. Voorheen was het platform Welcome to my Garden uitsluitend gericht op Belgische hosts; inmiddels sluiten ook hosts uit diverse andere Europese landen zich hierbij aan.  

Tip: Welcome to my Garden is niet het enige platform, waarop je unieke kampeerplekken vindt buiten de bestaande campings om. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar een vergelijkbaar platform als Campspace. Dit platform bestaat al wat langer en biedt als gevolg daarvan een groter aanbod aan unieke kampeerplekken. 

Wat is Welcome to my Garden? 

Welcome to my Garden is een online platform, waarop liefhebbers van outdoor activiteiten een plek kunnen zoeken om te overnachten. Niet op een camping of in het wild, maar bij mensen in de tuin. Vaak blijven mensen een of twee nachten in de tuin staan, om vervolgens door te trekken naar hun volgende kampeerplek. Het platform bestaat nog maar kort; het werd opgestart tijdens de uitbraak van COVID-19.

In de tuin van hosts is het relatief makkelijk afstand te houden tot anderen, wat het tot een zeer geschikte kampeerplek maakt in tijden van een pandemie. Inmiddels vind je enkele honderden Belgische, Nederlandse en Duitse hosts op het platform. De verwachting is dat het platform zich de komende jaren verder uit zal breiden naar andere landen. 

Update: Sinds kort is er een lidmaatschap model. Voor 36 euro per jaar krijg je volledige toegang tot het WTMG-platform en dekt je een deel van de kosten. (meer info)

Werking van Welcome to my Garden 

Het platform is heel eenvoudig te gebruiken. Een host kan zijn of haar tuin toevoegen aan de kaart op de website van Welcome to my Garden en deze voorzien van een korte beschrijving. Reizigers schrijven zich vervolgens in op het platform, waarna zij op de kaart op zoek gaan naar een geschikte kampeerplek voor de nacht.

Heb je een geschikte plek gevonden als reiziger? Informeer in dat geval naar de beschikbaarheid hiervan. Een host heeft altijd het recht een verzoek te weigeren. Handig, wanneer men zelf enige tijd niet thuis is. In principe worden de kampeerplekken bij mensen in de tuin gratis aangeboden. Het is echter niet ongebruikelijk dat een host een kleine vergoeding vraagt voor het gebruik van elektriciteit en bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen. 

Welcome to my Garden

Regels van Welcome to my Garden 

Naast het feit dat kampeerplekken in de basis gratis moeten worden aangeboden aan reizigers, zijn er nog een aantal regels om rekening mee te houden. Zo worden de kampeerplekken op het platform van Welcome to my Garden uitsluitend aangeboden aan reizigers die per fiets of al wandelend reizen. Het is niet mogelijk een kampeerplek te reserveren voor een overnachting met een camper of caravan. 

Een host is niet verplicht vaste faciliteiten te bieden aan reizigers. Dit kan zodoende per tuin verschillen. Over het algemeen geldt dat de meeste kampeerplekken beschikken over een toilet en water. Ook elektriciteit wordt in veel gevallen geboden. Niet overal heb je de mogelijkheid om te douchen. Houd hier rekening mee, door bijvoorbeeld vooraf te informeren naar de faciliteiten als dit belangrijk voor je is. 

Betaal je voor je overnachting met welcome to my garden?

Je betaald niets voor een overnachting. Echter is het sinds 2023 wel zo dat je voor het platform zelf moet betalen om in contact te komen met de eigenaren van de tuinen. Indirect betaal je dus eigenlijk wel voor een overnachting.

Ook overnachten in tuinen in andere landen 

Zoals reeds genoemd werd richtte men zich met Welcome to my Garden initieel op de tuinen van Belgische huishoudens. Daar kwamen later landen als Nederland en Duitsland bij. Inmiddels is het ook mogelijk om te kamperen in tuinen van huishoudens in Oostenrijk, Frankrijk, Italië en bijvoorbeeld Engeland. Het aanbod aan kampeerplekken is hier echter minder groot dan in België. De verwachting is dat het aanbod aan kampeerplekken bij mensen in de tuin de komende jaren verder zal groeien. Slow traveling, het reizen met de fiets of wandelend, is steeds populairder. 

Nieuw initiatief: Slowby 

Bevalt het kamperen buiten de campings om je goed? Kijk in dat geval ook eens naar het nieuwe initiatief Slowby. Dit platform stelt op basis van je persoonlijke voorkeuren een trip voor je samen en geeft hierbij aan, welke punten je onderweg niet mag missen. Onderdeel daarvan is het aanbieden van geschikte suggesties voor plekken om te overnachten, waarbij Slowby samenwerkt met Welcome to my Garden. Het is een unieke manier om plekken te verkennen waar je nooit eerder bent geweest en tegelijkertijd nieuwe mensen te leren kennen. 

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

7 reacties op "Welcome to my Garden: gratis kamperen in tuinen"

 1. Frans Biront Frans Biront schreef:

  er zijn gratis alternatieven :
  bijvoorbeeld :
  Duitsland : https://1nitetent.com/en/home-2/
  en
  Wallonië: https://bivouacchezmoi.be/

  en die doen inzien dat WTMG vanaf het begin het plan had om alles betalend te maken … want anders zat contactname gewoon met vermelding van email-adres op kaart zoals bij deze voorbeelden en niet verstopt in een chat … en dan alles opstarten onder het mom van een “warm burgerinitiatief” … triestig om vast te stellen dat er nu al mensen zijn die geld willen verdienen aan een gratis slaapplek onder burgers …

 2. Didier Didier schreef:

  WTMG niet meer gratis is. Je kan geen contact meer kunt opnemen met de host of je moet €36 per jaar betalen. Ik ben echt teleurgesteld door WTMG. Ik ga dit niet meer aanbevelen

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Ik weet het, heel jammer inderdaad. We hebben dit nu ook toegevoegd aan de tekst.

   1. Jac Jac schreef:

    Richt iets op waar tuineigenaren zoals wij gratis overnachting aanbieden zonder dat mensen ergens lid van hoeven te zijn!
    Bij ons kunnen trage reizigers gratis overnachten.
    jac.broers@hotmail.com

    1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

     Dat gaan we zeker doen! Ik hou je op de hoogte.

 3. M Brouwer M Brouwer schreef:

  Niet meer gratis.
  Ze zijn commercieel gegaan en vragen nu 36 Euro per jaar aan contributie van kampeerders. Tuineigenaren moeten nog steeds gratis hun tuin aanbieden.

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   ohw, dan gaan we onze info ook even updaten. Bedankt voor het melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *