Als je als outdoor liefhebber op zoek gaat naar een multitool zakmes, is de kans groot dat je jezelf al snel afvraagt welke multitool je moet kiezen. Er zijn zeer veel keuzemogelijkheden op dit gebied.

Je kunt kiezen voor een EDC mes die je, zoals de naam Every Day Carry al aangeeft, dagelijks mee zult nemen maar bij veel outdoor activiteiten volstaat dit mes niet. Dan moet je juist kiezen voor de uitgebreidere zakmessen. In dit artikel geven we je inzicht welke multitools voor jouw keuze in aanmerking komen en we leggen je uiteraard ook uit waarom.

Wat is een multitool zakmes?

Een multitool zakmes kan het beste omschreven worden als een veelzijdig stuk gereedschap dat je kunt gebruiken voor zeer veel doeleinden. Het is een alleskunner waar je als outdoor liefhebber eigenlijk niet zonder van kunt. Het grote voordeel van een multitool zakmes is niet alleen de grote hoeveelheid functionaliteiten maar ook het formaat. Een multitool is immers zeer compact vormgegeven en past in je broekzak ondanks dat het een vrij robuust gereedschap is. Bij een multitool is op de meest effectieve manier gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte, iets wat je als outdoor liefhebber zeker zal aanspreken.

Het effectieve gebruik van de beschikbare ruimte komt in dit gereedschap tot uiting doordat op iedere plek zit wel een functionaliteit is verstopt. Je zult in het begin misschien even zoeken naar een specifiek element van het gereedschap maar als je “de weg weet” in deze tool, is dit een heel handig stuk gereedschap. Een absolute must-have dus.

Een geschikte multitool is onmisbaar

Een multitool bestaat vaak uit een mes maar daarnaast ook uit andere hulpmiddelen die je met een draaiende beweging of door uit te klappen beschikbaar kunt maken. Deze hulpmiddel combinaties kunnen worden toegepast voor specifieke taken. Je kunt een multitool dus gebruiken om reparaties uit te voeren en te klussen maar voor praktische zaken in de (buiten) keuken of voor lichaamsverzorging. Je snapt nu meteen waarom outdoor liefhebbers niet zonder een geschikte multitool kunnen.

Het verschil tussen een zwitsers zakmes en een multitool

Als je het bovenstaande leest, zul je jezelf wellicht afvragen wat het verschil is tussen een Zwitsers zakmes en een multitool. Deze twee enorm handige gadgets hebben inderdaad veel overeenkomsten maar ook een aantal verschillen. Het grootste verschil is dat het mes het belangrijkste element is bij een Zwitsers zakmes. Het mes is dan “aangevuld” met andere functionaliteiten.

Bij een multitool hoeft het mes niet het belangrijkste element te zijn. Veel messen beschikken wel over een of meerdere messen maar er zijn ook multitools die vooral gericht zijn op andere doeleinden en “slechts” voorzien is van een klein mesje.

Je kunt hierbij denken aan een multitool om onderweg je fiets te kunnen repareren. In dit gereedschap is voornamelijk ruimte vrijgemaakt elementen waarmee je spoedreparaties aan je rijwiel kunt uitvoeren zoals een kettingpons (waarmee je de fietsketting op de juiste lengte kan brengen, diverse inbus- of ringsleutels, bandenlichters en spakenspanners. Het mes is wat verder weggestopt.

Een ander groot verschil tussen een Zwitsers zakmes en een multitool is dat de meeste messen uitgebreider zijn. Daarnaast kun je een multitool zakmes (zoals aangegeven) ook aanschaffen om te gebruiken als vervanging van je gereedschap. Je kunt voor een multitool zakmes set kiezen waarbij je de beschikking hebt over bijvoorbeeld tangen, knippers, diverse schroevendraaiers, beitels en vijlen. Dit is niet het geval bij een Zwitsers zakmes.

Victorinox voor Zwitserse zakmessen

Als je nog twijfelt of je voorkeur uitgaat naar een Zwitsers zakmes of een multitool zakmes moet je zeker naar het aanbod van Victorinox kijken. Victorinox heeft zowel het Zwitserse zakmes als de multitool zakmes van een uitstekende kwaliteit in het assortiment. Als we kijken naar de messen van Victorinox zie je dat deze met de bekende Zwitserse precisie zijn gemaakt. Er zit geen enkele oneffenheid of scherpe rand aan, buiten aan het mes zelf uiteraard. Je krijgt bij deze producten dan ook niet voor niets een levenslange garantie en dit kunnen ze met een gerust hart beloven.

Verschillende soorten multitools

Voordat je een multitool zakmes gaat kiezen is het belangrijk om te realiseren dat er verschillende soorten multitools zijn. Deze verschillen hebben vooral betrekking op het gebruik van de tools en de kwaliteit van dit gereedschap. Voor professionele doeleinden zul je wellicht een andere keuze maken dan een multitool die je mee wilt nemen in je viskoffer als je graag af en toe (bij mooi weer) langs de waterkant wilt plaatsnemen of als je gaat kamperen of sporadisch andere outdoor activiteiten onderneemt.

Met betrekking tot de functionaliteiten zul je merken dat je veel keuzemogelijkheden in tools hebt. Er zijn EDC messen met enkele functionaliteiten maar ook zeer uitgebreide multitools met wel 40 mogelijkheden. Zoals we al aangegeven hebben, zal de “inrichting” van de multitool een belangrijke basis van je keuze vormen. Op basis hiervan kun je de multitools onderverdelen in de volgende categorieën:

Gerber voor professionele multitools

De professionele multitools van Gerber zijn van een perfecte kwaliteit en eigenlijk onverwoestbaar. Dit zijn tools waarop je altijd en onder iedere omstandigheden op wilt kunnen vertrouwen. Als je op zoek bent naar dit soort messen, moet je zeker eens kijken naar wat Gerber je te bieden heeft. Gerber is een Amerikaans merk dat zeer robuuste multitools en zakmessen op de markt brengt en ook levert aan het leger. Dat het Amerikaanse leger alleen genoegen neemt met het beste, weten we allemaal.

Welke multitool je het beste kunt kiezen

Naast het gebruik en de gewenste kwaliteit zijn er een aantal zaken die je moet meenemen in je overweging welke multitool je het beste kunt kiezen. Een van deze zaken is uiteraard het formaat van jouw gereedschap. Daarnaast heb je met betrekking tot de uitvoering ook een aantal keuzes te maken. Je kunt kiezen tussen een gekarteld lemmet of een glad lemmet en een automatische- of handmatige opening, dus de beschikbaarheid van elementen. Tot slot kun je kiezen uit een RVS, houten of kunststof cover maar deze laatste keuze is meer een design optie

Leatherman het meest tot de verbeelding sprekende merk in multitools

Als je een goede multitool wilt uitkiezen moet je zeker naar het aanbod van Leatherman kijken. We brengen dit merk als laatste onder je aandacht maar de uitdrukking: “last but not least” is hierbij absoluut van toepassing. Eigenlijk doen we het merk hiermee immers een beetje tekort want Leatherman wordt vrijwel unaniem gezien als het meest tot de verbeelding sprekende merk in multitools. De eigenaar van dit merk, Tim Leatherman wordt gezien als de uitvinder van de multitool zoals we die nu kennen.

Leatherman heeft pas in 1983 zijn eerste multitool geïntroduceerd maar heeft sinds die tijd een grote hoeveelheid echte kwaliteitsproducten op de markt gebracht. Vooral de Leatherman Wave wordt (ook door ons) gezien als de beste multitool voor de meeste mensen. Het sterke punt van Leatherman is dat het merk een zeer veelzijdig assortiment heeft. Voor iedere toepassing (zoals we hierboven hebben aangegeven in categorieën) heeft Leatherman een of meerdere multitools vormgegeven. 

Hoe outdooronly jou helpt met de keuze voor een geschikte multitool

Wil jij weten welke multitool jij het beste kunt kiezen? Wij hebben de geschikte opties voor je op een rijtje gezet. We hebben een pagina voor je samengesteld met aanbevelingen wat volgens ons de beste multitool is die voor jou in aanmerking kan komen. We hebben de diverse opties en merken voor je op een rijtje gezet zodat je een overwogen keuze kunt maken. Het uitzoeken van een multitool doe je misschien maar een keer in je leven zeker als je kiest voor kwaliteit.

© header image Leatherman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *