Heb jij ook een hekel aan wespen? Voor veel mensen is er niets vervelender, dan het gezoem van de geel met zwarte beestjes. Ze zitten op je boterham met jam, zoemen rond in de keuken van je tent of caravan, nemen plaats op de rand van je glas met frisdrank, enzovoorts.

Wespen verjagen blijkt echter een hele uitdaging te zijn! In het bijzonder wanneer je niet gestoken wilt worden door de insecten. Een wespensteek kan heel venijnig zijn. In sommige gevallen is een steek van een wesp zelfs gevaarlijk! Mensen met een allergie voor wespensteken lopen het risico op een ernstige zwelling.

Op deze pagina vertellen we je meer over de wijze waarop wespen verjagen mogelijk is. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je helpen om de wespen ver bij je tent vandaan te houden. Welke van de op deze pagina beschreven hulpmiddelen ken jij al?

Kun je wespen verjagen zonder gestoken te worden?

Het verschilt per wespensoort, hoe groot de kans is dat je gestoken wordt tijdens het verjagen hiervan. In totaal komen er circa vijf verschillende soorten wespen voor in Nederland. De klassieke wesp en de Duitse wesp zal je het meest zien op campings, in bossen en in de duinen.

Het nadeel van deze wespensoorten is dat de kans veel groter is dat ze steken als je ze probeert te verjagen, dan wanneer je te maken hebt met een hoornaar of bijvoorbeeld een graafwesp. Daar waar met name de hoornaar een veel angstaanjagender uitstraling heeft dan de klassieke Nederlandse wesp. Het uiterlijk van het dier zegt dus niet alles!

Hoe zit het met bijen? Bijen hoef je niet te verjagen, daar deze beestjes veel minder agressief zijn. De kans dat een bij je steekt is erg klein. Het doden van bijen is zelfs verboden, daar de bij een beschermde diersoort is in Nederland.

Voorkomen dat je gestoken wordt door wespen

Wat moet je doen om te voorkomen dat je gestoken wordt door de wespen? Allereerst is het zaak om goed om je heen te kijken. Soms neem je plaats op een stoel, waar toevallig net een wesp zit. De kans dat je gestoken wordt is in zo’n geval erg groot.

Hetzelfde geldt in de avond, wanneer een wesp zich in je slaapzak heeft kunnen verstoppen. Zou je in de slaapzak klimmen, dan is de kans groot dat de wesp zich in het nauw gedreven voelt en je steekt. Reden genoeg om je slaapzak nog even uit te kloppen. Op het moment dat een wesp om je heen begint te zoemen, hoeft dit niet te betekenen dat deze je aan wil vallen.

Integendeel! Het is belangrijk om rustig op de wesp te reageren en vooral niet te snel te bewegen. Zou je om je heen slaan en schoppen, dan ziet de wesp dat als gevaar. Het vergroot de kans dat de wesp je probeert te steken.

De makkelijkste manier om wespen weg te houden van een tent of caravan, is het vermijden van zoetigheid. Draai een pot jam direct weer dicht als je de boterham gesmeerd hebt en gooi lege pakken of flessen frisdrank weg. Heb je een glas frisdrank ingeschonken? Drink deze dan meteen op.

Wespen Die Een Appel Eten
© Nomadsoul1/Depositphotos.com

Tips om wespen te verjagen

Hoewel je er wellicht alles aan doet om de wespen uit de buurt van je tent, caravan of terras te houden, is het nooit te voorkomen dat een wesp in je richting vliegt. Hoe kun je voorkomen dat de wesp rond blijft zoemen? Onderstaand vind je een aantal handige tips, die je helpen om wespen te verjagen zonder hierbij gestoken te worden. Sommige tips om wespen te verjagen zijn makkelijker toe te passen dan je wellicht denkt! Het maakt dat je voortaan niet langer last hoeft te hebben van deze beestjes.

Wespen verjagen door iets op te hangen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je op kunt hangen om zo wespen te verjagen. Onderstaand lichten we een aantal van deze hulpmiddelen verder toe. Heb jij ze al in je bagage voor een aankomende vakantie op de camping of in de natuur?

 • Klassieke wespenval: de klassieke wespenval is een val met een kleine opening, waardoor de wesp wel naar binnen kan komen, maar vervolgens niet meer ontsnapt. Je trekt de wespen aan door de wespenval te voorzien van een dun laag ranja of bijvoorbeeld cola. Om de wespen te doden vul je de wespenval met water. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de wespenval ergens anders open te maken. Nadeel hiervan is dat de wespen agressief kunnen zijn en je daardoor steken. Dit voorkom je vanzelfsprekend liever!
 • Waterzak: een alternatief voor de klassieke wespenval is een waterzak. Deze kun je zelf maken door gebruik te maken van een doorzichtige vuilniszak. Vul deze met water. Op het moment dat de zon op de zak schijnt, zorgt dit voor glinsteringen door de weerkaatsing van het zonlicht in het water. Hier kunnen wespen niet goed tegen.
 • Insectenlamp: een hulpmiddel welke niet alleen werkt tegen wespen is de insectenlamp. Je kent deze lamp misschien van de blauwe kleur die deze uitstraalt. Op het moment dat een wesp tegen de lamp vliegt, zal deze direct gedood worden. In sommige gevallen worden de wespen niet direct gedood, maar worden deze wel gevangen. Je kunt het reservoir van de wespenval vervolgens legen op een plek waar je geen last hebt van de wespen en bijvoorbeeld muggen. Let erop dat dit het risico vergroot dat je gestoken wordt. Verstandiger is het zodoende om voor een model te kiezen, die de wespen doodt.
 • Wespennest of The Waspinator: een nep wespennest wordt ook wel Waspinator genoemd. Door dit nest op te hangen, hebben wespen het idee andermans territorium binnen te vliegen. Iets wat wespen niet graag doen! Ze zullen uit de buurt van het nest blijven en daarmee ook uit de buurt van je tent of caravan.
Klassieke Wespenval
© Martinaunbehauen/Depositphotos.com

Verjaag wespen met verschillende geuren

De reeds beschreven hulpmiddelen zijn slechts voorbeelden van methodes om wespen te verjagen. Wist je dat je wespen ook kunt verjagen door gebruik te maken van verschillende geuren? Hang bijvoorbeeld een bosje lavendel op rond je tent, of kies voor een sliert met daaraan verse knoflook. Niet alleen handig voor tijdens het koken, maar ook een goede oplossing tegen de aanwezigheid van wespen rond je terrein.

Wist je dat het ook kan helpen om een paar koperen muntjes op tafel te leggen? Pas op dat ze niet gestolen worden! De muntjes hebben een geur die we als mensen nauwelijks van zilveren munten kunnen onderscheiden. Koper schrikt de wespen echter af, waardoor ze uit de buurt van je tafel blijven.

Andere geuren die wespen verjagen zijn onder meer:

 • Azijn: een klein kopje of schoteltje azijn is voldoende om wespen uit de buurt van je tent of caravan te houden. Zet het kopje bijvoorbeeld op tafel, om te voorkomen dat wespen op je boterham gaan zitten.
 • Kruidnagel: vergelijkbaar met het gebruik van azijn is het gebruik van kruidnagel. Druk de kruidnagel in een halve sinaasappel en laat deze op de tafel staan. Het is verstandig de sinaasappel regelmatig te verschonen, daar het ander ongedierte aan kan trekken.
 • Koffiepoeder: nadat je een kop filterkoffie hebt gezet, gooi je het filter niet weg. Laat het filter op een schaaltje op tafel liggen. De geur van koffie is niet populair bij wespen.
 • Ui: bij het gebruik van een ui schrikt de scherpe geur hiervan wespen af. Het nadeel aan een ui die net is opengesneden, is het feit dat deze geur ook voor mensen minder plezierig is.
 • Wierook: plezieriger voor mensen is de geur van wierook. Zet een paar van deze stokjes in je caravan en op de tafel. Houd er rekening mee, dat niet iedereen de geur van wierook prettig vindt. Informeer even bij je buren, of het een probleem is dat je de stokjes aansteekt.

Wespen verjagen met zalfjes en crèmes

Lukt het nog niet om de wespen te verjagen met de hulpmiddelen die we reeds beschreven hebben? In dat geval kun je voor het smeren van een crème tegen wespen of het spuiten van een spray kiezen. Vaak werken deze crèmes en sprays niet alleen tegen wespen, maar ook tegen diverse andere soorten insecten. We zetten ze kort voor je op een rijtje:

 • Citronella olie: de een is weg van citronella olie, de ander gelooft niet in de werking hiervan. Naast de olie worden er ook vaak citronella kaarsen gebruikt om ongedierte bij een tent of caravan weg te houden. Het fijne aan de citronella olie is de geur hiervan. Voor veel mensen veel prettiger dan de chemische sprays!
 • Tea tree olie: naast de citronella olie die je kunt gebruiken om wespen te verjagen, kun je ook het gebruik van tea tree olie overwegen. Deze olie werkt niet alleen tegen wespen, maar zou ook helend zijn. Althans, dat is wat men voorheen in Australië dacht. Handig, wanneer je wondjes opgelopen hebt tijdens een wandeling of fietstocht. Het nadeel van tea tree olie in vergelijking met bijvoorbeeld citronella olie is het feit, dat de geur van deze olie veel minder prettig is.
 • Wesp weg spray: eerder las je al dat verschillende sprays tegen wespen niet alleen werken bij het verjagen van wespen, maar ook bij diverse andere insecten. Mug weg spray kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn tegen wespen. Daarnaast zijn er specifieke sprays die helpen om wespen te bestrijden. Net als de tea tree olie heeft ook een wesp weg spray vaak een hele opvallende geur. Niet iedereen vindt deze geur even prettig.

Gebruik geluid om wespen te verjagen

Ook interessant is het gebruik van geluid om wespen te verjagen. Zet een apparaat in welke ultrasone geluidsgolven produceert. Dit geluid is voor mensen niet hoorbaar, maar wordt door insecten wel opgemerkt. De trillingen die ontstaan schrikken de insecten af, waardoor zij uit de buurt van je tent of caravan blijven. Houd er rekening mee, dat het verschil in kwaliteit groot is bij deze hulpmiddelen. Het ene apparaat produceert een veel sterker ultrasoon geluid dan andere modellen. In beide gevallen is het geluid niet hoorbaar, maar zie je wel verschil in het aantal insecten dat zich rond je kampeerplek begeeft.

Tip: kijk goed hoe een huisdier op het gebruik van dit hulpmiddel reageert. Sommige honden bijvoorbeeld katten vinden het ultrasone geluid niet prettig, daar zij voortdurend geprikkeld worden.

Eigen wespenval maken van een plastic fles

Eerder noemden we de klassieke wespenval al als oplossing om wespen te verjagen. Wist je dat je deze wespenval ook heel eenvoudig zelf kunt maken? Het enige wat je voor zo’n wespenval nodig hebt is een plastic fles, een schaar en wat ranja. De plastic fles knip je net onder de hals hiervan open. Steekt het afgeknipte deel van de fles op z’n kop in het restant van de plastic fles. Nu is het enkel nog zaak om de fles te vullen met een dunne laag ranja of iets anders zoets. Wespen zullen via de opening in de onderzijde van de fles vliegen, maar komen hier vervolgens niet meer uit.

Net als bij een andere wespenval kun je deze vervolgens vol laten lopen met water om de wespen te doden.

Vliegenval
© Catherinel-Prod/Depositphotos.com

Probeer wespen niet te slaan

Het is onverstandig om wespen te slaan, wanneer deze in de buurt van je hoofd zoemen. De kans is groot dat de wesp zich opgejaagd voelt, waardoor deze agressief wordt en je mogelijk zal steken. Het is eveneens onverstandig om een wesp te slaan met een vliegenmepper. Waar het bij een mug of klassieke vlieg niet veel uitmaakt of je deze raakt of niet, ligt dat bij een wesp anders. Op het moment dat je de wesp mist, voelt deze zich aangevallen. Het maakt de wesp agressief en vergroot de kans aanzienlijk, dat je door de wesp gestoken wordt.

Mocht je een wesp toch met een vliegenmepper willen doden, gebruik dan altijd een elektrische vliegenmepper. Met een elektrische vliegenmepper hoef je niet te slaan, maar kun je richting de wesp bewegen. De wesp vliegt vervolgens tegen de vliegenmepper aan, wat het beestje zal doden.

FAQ – Wespen verjagen

Hieronder vind je het antwoord op vragen die geregeld gesteld worden over wespen verjagen. Heb je zelf een vraag over het verjagen van wespen? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

Wat is de beste tip tegen wespen?

Wespen verjagen kan op verschillende manieren. Gebruik een zelfgemaakte wespenval in combinatie met een spray of crème. De spray of crème schrikt de wespen af, terwijl de wespenval ze vangt als ze toch in de buurt van je terrein komen.

Waar maken wespen hun nesten?

Wespen maken hun nesten op plekken waar zij zich veilig kunnen vestigen. Denk bijvoorbeeld aan een struik of een lege holte in een boom. Pas rond deze plekken op, wanneer je bijvoorbeeld een bal uit de struik wilt halen.

Wat te doen tegen een steek van een wesp?

Wanneer je door een wesp gestoken bent, is het belangrijk om het stofje dat een wesp achterlaat uit je huid te zuigen. Er zijn speciale vacuümpompen verkrijgbaar, waarmee dit heel eenvoudig is. Bij een allergische reactie op een wespensteek is het belangrijk om een huisarts te raadplegen.

Bekijk ook onze andere tips:

© header image Davpe/depositphotos.com

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇