Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Heb jij ook een hekel aan wespen? Voor veel mensen is er niets vervelender, dan het gezoem van de geel met zwarte beestjes. Ze zitten op je boterham met jam, zoemen rond in de keuken van je tent of caravan, nemen plaats op de rand van je glas met frisdrank, enzovoorts.

Wespen verjagen blijkt echter een hele uitdaging te zijn! In het bijzonder wanneer je niet gestoken wilt worden door de insecten. Een wespensteek kan heel venijnig zijn. In sommige gevallen is een steek van een wesp zelfs gevaarlijk! Mensen met een allergie voor wespensteken lopen het risico op een ernstige zwelling.

Op deze pagina vertellen we je meer over de wijze waarop wespen verjagen mogelijk is. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je helpen om de wespen ver bij je tent vandaan te houden. Welke van de op deze pagina beschreven hulpmiddelen ken jij al?

Kun je wespen verjagen zonder gestoken te worden?

Het verschilt per wespensoort, hoe groot de kans is dat je gestoken wordt tijdens het verjagen hiervan. In totaal komen er circa vijf verschillende soorten wespen voor in Nederland. De klassieke wesp en de Duitse wesp zal je het meest zien op campings, in bossen en in de duinen.

Het nadeel van deze wespensoorten is dat de kans veel groter is dat ze steken als je ze probeert te verjagen, dan wanneer je te maken hebt met een hoornaar of bijvoorbeeld een graafwesp. Daar waar met name de hoornaar een veel angstaanjagender uitstraling heeft dan de klassieke Nederlandse wesp. Het uiterlijk van het dier zegt dus niet alles!

Hoe zit het met bijen? Bijen hoef je niet te verjagen, daar deze beestjes veel minder agressief zijn. De kans dat een bij je steekt, is erg klein. Het doden van bijen is zelfs verboden, daar de bij een beschermde diersoort is in Nederland.

Voorkomen dat je gestoken wordt door wespen

Wat moet je doen om te voorkomen dat je gestoken wordt door de wespen? Allereerst is het zaak om goed om je heen te kijken. Soms neem je plaats op een stoel, waar toevallig net een wesp zit. De kans dat je gestoken wordt is in zo’n geval erg groot.

Hetzelfde geldt in de avond, wanneer een wesp zich in je slaapzak heeft kunnen verstoppen. Zou je in de slaapzak klimmen, dan is de kans groot dat de wesp zich in het nauw gedreven voelt en je steekt. Reden genoeg om je slaapzak nog even uit te kloppen. Op het moment dat een wesp om je heen begint te zoemen, hoeft dit niet te betekenen dat deze je aan wil vallen.

Integendeel! Het is belangrijk om rustig op de wesp te reageren en vooral niet te snel te bewegen. Zou je om je heen slaan en schoppen, dan ziet de wesp dat als gevaar. Het vergroot de kans dat de wesp je probeert te steken.

De makkelijkste manier om wespen weg te houden van een tent of caravan, is het vermijden van zoetigheid. Draai een pot jam direct weer dicht als je de boterham gesmeerd hebt en gooi lege pakken of flessen frisdrank weg. Heb je een glas frisdrank ingeschonken? Drink deze dan meteen op.

Wespen verjagen die een appel eten

Tips om wespen te verjagen

Hoewel je er wellicht alles aan doet om de wespen uit de buurt van je tent, caravan of terras te houden, is het nooit te voorkomen dat een wesp in je richting vliegt. Hoe kun je voorkomen dat de wesp rond blijft zoemen? Onderstaand vind je een aantal handige tips, die je helpen om wespen te verjagen zonder hierbij gestoken te worden. Sommige tips om wespen te verjagen zijn makkelijker toe te passen dan je wellicht denkt! Het maakt dat je voortaan niet langer last hoeft te hebben van deze beestjes.

Wespen verjagen door iets op te hangen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je op kunt hangen om zo wespen te verjagen. Onderstaand lichten we een aantal van deze hulpmiddelen verder toe. Heb jij ze al in je bagage voor een aankomende vakantie op de camping of in de natuur?

klassieke wespenval

Verjaag wespen met verschillende geuren

De reeds beschreven hulpmiddelen zijn slechts voorbeelden van methodes om wespen te verjagen. Wist je dat je wespen ook kunt verjagen door gebruik te maken van verschillende geuren? Hang bijvoorbeeld een bosje lavendel op rond je tent, of kies voor een sliert met daaraan verse knoflook. Niet alleen handig voor tijdens het koken, maar ook een goede oplossing tegen de aanwezigheid van wespen rond je terrein.

Wist je dat het ook kan helpen om een paar koperen muntjes op tafel te leggen? Pas op dat ze niet gestolen worden! De muntjes hebben een geur die we als mensen nauwelijks van zilveren munten kunnen onderscheiden. Koper schrikt de wespen echter af, waardoor ze uit de buurt van je tafel blijven.

Andere geuren die wespen verjagen zijn onder meer:

Wespen verjagen met zalfjes en crèmes

Lukt het nog niet om de wespen te verjagen met de hulpmiddelen die we reeds beschreven hebben? In dat geval kun je voor het smeren van een crème tegen wespen of het spuiten van een spray kiezen. Vaak werken deze crèmes en sprays niet alleen tegen wespen, maar ook tegen diverse andere soorten insecten. We zetten ze kort voor je op een rijtje:

Gebruik geluid om wespen te verjagen

Ook interessant is het gebruik van geluid om wespen te verjagen. Zet een apparaat in welke ultrasone geluidsgolven produceert. Dit geluid is voor mensen niet hoorbaar, maar wordt door insecten wel opgemerkt. De trillingen die ontstaan schrikken de insecten af, waardoor zij uit de buurt van je tent of caravan blijven.

Houd er rekening mee, dat het verschil in kwaliteit groot is bij deze hulpmiddelen. Het ene apparaat produceert een veel sterker ultrasoon geluid dan andere modellen. In beide gevallen is het geluid niet hoorbaar, maar zie je wel verschil in het aantal insecten dat zich rond je kampeerplek begeeft.

Tip: kijk goed hoe een huisdier op het gebruik van dit hulpmiddel reageert. Sommige honden bijvoorbeeld katten vinden het ultrasone geluid niet prettig, daar zij voortdurend geprikkeld worden.

Eigen wespenval maken van een plastic fles

Eerder noemden we de klassieke wespenval al als oplossing om wespen te verjagen. Wist je dat je deze wespenval ook heel eenvoudig zelf kunt maken? Het enige wat je voor zo’n wespenval nodig hebt, is een plastic fles, een schaar en wat ranja.

De plastic fles knip je net onder de hals hiervan open. Steekt het afgeknipte deel van de fles op z’n kop in het restant van de plastic fles. Nu is het enkel nog zaak om de fles te vullen met een dunne laag ranja of iets anders zoets. Wespen zullen via de opening in de onderzijde van de fles vliegen, maar komen hier vervolgens niet meer uit.

Net als bij een andere wespenval kun je deze vervolgens vol laten lopen met water om de wespen te doden.

Vliegenval

Probeer wespen niet te slaan

Het is onverstandig om wespen te slaan, wanneer deze in de buurt van je hoofd zoemen. De kans is groot dat de wesp zich opgejaagd voelt, waardoor deze agressief wordt en je mogelijk zal steken. Het is eveneens onverstandig om een wesp te slaan met een vliegenmepper.

Waar het bij een mug of klassieke vlieg niet veel uitmaakt of je deze raakt of niet, ligt dat bij een wesp anders. Op het moment dat je de wesp mist, voelt deze zich aangevallen. Het maakt de wesp agressief en vergroot de kans aanzienlijk, dat je door de wesp gestoken wordt.

Mocht je een wesp toch met een vliegenmepper willen doden, gebruik dan altijd een elektrische vliegenmepper. Met een elektrische vliegenmepper hoef je niet te slaan, maar kun je richting de wesp bewegen. De wesp vliegt vervolgens tegen de vliegenmepper aan, wat het beestje zal doden.

Veel gestelde vragen over wespen verjagen

Hieronder vind je het antwoord op vragen die geregeld gesteld worden over wespen verjagen. Heb je zelf een vraag over het verjagen van wespen? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

Wat is de beste tip tegen wespen?

Wespen verjagen kan op verschillende manieren. Gebruik een zelfgemaakte wespenval in combinatie met een spray of crème. De spray of crème schrikt de wespen af, terwijl de wespenval ze vangt als ze toch in de buurt van je terrein komen.

Waar maken wespen hun nesten?

Wespen maken hun nesten op plekken waar zij zich veilig kunnen vestigen. Denk bijvoorbeeld aan een struik of een lege holte in een boom. Pas rond deze plekken op, wanneer je bijvoorbeeld een bal uit de struik wilt halen.

Wat te doen tegen een steek van een wesp?

Wanneer je door een wesp gestoken bent, is het belangrijk om het stofje dat een wesp achterlaat uit je huid te zuigen. Er zijn speciale vacuümpompen verkrijgbaar, waarmee dit heel eenvoudig is. Bij een allergische reactie op een wespensteek is het belangrijk om een huisarts te raadplegen.

Bekijk ook onze andere tips:

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!