Een workshop outdoor cooking van de Wildbroeders

Naast mijn grote liefde voor koken in de keuken doe ik dat ook graag buiten op het vuur. Regelmatig hangt de Dutch oven boven de vuurschaal te pruttelen.

Dit keer besloot ik outdoor koken naar next level te brengen en volgde ik een outdoor cooking workshop bij de Wildbroeders. Met in de spotlight: Het bereiden van wild.

De Wildbroeders

Maak kennis met Rick en Albert. Twee avonturiers met een grote liefde voor het buitenleven. In 2023 besloten zij hun gezamenlijke passie samen te voegen en begonnen zij de Wildbroeders. Ze organiseren verschillende workshops gericht op outdoor cooking en nemen je mee in de wereld van koken op het vuur.

Oh deer!

Bij aankomst viel ik gelijk met mijn neus in de boter bij het aangezicht van drie op z’n kop hangende reeën en dertig ganzen in het gras. Ondanks dat ik dit van tevoren wist kwam toen echt het besef: We gaan de dieren van begin tot eind bereiden. Dat is toch even wat anders dan een kant-en-klare hertenbiefstuk van de slager…

Na een korte introductie gingen we aan de slag met de reeën. Wildexpert Albert begeleidde ons door het proces heen en al snel was ik gewend aan het beeld en het aanraken van het dier. We begonnen met het loshalen van de huid. Daarna verdeelden we het dier over de groep en begonnen we met het uitbenen. Stap voor stap verwerkten we de reeën in herkenbare stukken vlees.

Terwijl de groep druk bezig is met het verwerken van het vlees, draagt Rick zorg voor de lunch en de voorbereidingen voor het avondeten. Want al dat harde werk wordt natuurlijk beloond met een maaltijd op het vuur. Met de frisse lentezon en de geur van een knetterend kampvuur was het een prachtige dag om buiten te zijn.

Om in het thema van het wild te blijven bestond de lunch onder andere uit een burger van half om half gehakt van ree en gans. In vergelijking met een burger van koeien gehakt had deze een diepere en rijkere smaak. Een letterlijke voorproef van het avondmaal.

Na de reeën waren de ganzen aan de beurt. Albert deed voor hoe je de gans makkelijk kan ontdoen van het verenpak door net boven het borstbeen een gat te maken en de huid rustig los te trekken.

Al gauw kwamen er twee mooie ganzenborstfilets tevoorschijn. Vervolgens werd laten zien hoe deze zorgvuldig uit het dier te snijden zonder dat het een groot verenfiasco wordt. De ganzenborsten en de verschillende stukken ree gingen later die dag op het vuur voor het diner.

Vers van de jager

Het wild wat voor deze workshop wordt gebruikt komt direct van de jager. In Nederland kun je niet zomaar het bos in om je eigen vlees te schieten, hier zijn zeer strenge regels aan verbonden. Om te mogen jagen moet je in het bezit zijn van een jachtakte.

Meer informatie over een jachtakte

Een jachtakte verkrijg je na het afronden van de opleiding tot jager bij Stichting Jachtopleidingen Nederland. Hier meer over weten? Kijk dan hier.

Per toeval deden twee jagers mee aan de workshop en zij vertelden ons het één en ander over hoe reeën en ganzen geschoten worden en de gebruiken omtrent een respectvolle jacht.

Zo leerde ik dat er verschillende rituelen zijn om het geschoten dier een laatste eer te bewijzen. Dit kan bijvoorbeeld door doodblazen; het blazen op de jachthoorn, of dooddrinken; een borrel heffen op het dier.

Van de reeën werd een heerlijke stoof gemaakt en de ganzenfilets werden in zijn geheel bereid om te delen. Voeg daar nog de zelfgemaakte sinaasappelsaus van Albert aan toe en je hebt een voortreffelijk maal.

De dag eindigde rond een warm en knisperend kampvuur, onder een heldere maan en met een volle maag.

Een dag met de Wildbroeders is een feestje voor iedereen die van lekker eten houdt en graag buiten is! Onder hun begeleiding wordt je uitgedaagd zelf te ontdekken hoe het is om een compleet dier te verwerken op een respectvolle manier.

Dit wakkerde bij mij het ‘inner oergevoel’ aan. Koken hoe ze het vroeger deden; een dier, een mes, een pan, een kampvuur.

What else do you need?

De Wildbroeders organiseren verschillende outdoor cooking workshops in de buurt van de Veluwe. Maar zij komen ook graag bij je langs om jou en je gasten te voorzien van een op maat gemaakte workshop op het vuur. Meer weten? Kijk dan op www.dewildbroeders.nl

Tessa Rouvoet

Hoi, ik ben Tessa! De laatste paar jaar ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in het outdoor leven. En dat werkt zo verslavend dat ik het liefst zoveel mogelijk buiten wil zijn. Ik reis graag en probeer tijdens mijn reizen zoveel mogelijk de natuur op te zoeken. En die dan het liefste met mijn wandelschoenen aan te verkennen. Mijn liefde voor koken probeer ik ook meer naar buiten te verplaatsen door met de Dutch oven regelmatig te experimenteren. Blijer dan met een kampvuur, gitaar en ijskoud biertje kun je mij niet maken. Via dit platform hoop ik jullie te inspireren met de avonturen die ik beleef!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *