Waar mag je wildkamperen? Wil je de vrijheid van wildkamperen ervaren, maar weet je niet waar het mag? Bij OutdoorOnly hebben we alle antwoorden voor je. Onze gids onthult de beste locaties waar je legaal kunt wildkamperen en de belangrijke regels die je moet volgen.

Of je nu droomt van een avontuur in de bossen, aan het water of ergens anders in de natuur, wij helpen je de juiste plek te vinden. Lees verder en ontdek hoe je van de schoonheid van de wildernis kunt genieten zonder de natuur te schaden.

Waar mag je wildkamperen?

Voorbeelden van landen waar wildkamperen is toegestaan binnen Europa zijn onder meer de Scandinavische landen Noorwegen, Zweden en Finland. Uitzondering hierop is Denemarken, daar mag slechts beperkt in het wild gekampeerd worden. Later op deze pagina lees je er meer over. Ook in Schotland, Litouwen, Estland, Letland en IJsland is wildkamperen toegestaan. Datzelfde geldt voor Roemenië en Slowakije. 

Kun je veilig wildkamperen in deze landen? 

Niet alleen biedt wildkamperen je een avontuurlijke ervaring; het heeft ook iets spannends. Je weet op voorhand nooit precies wat je tijdens het wildkamperen tegen zal komen. Welke dieren leven er in de omgeving waar je het kamp opzet? Plaats je de tent langs een wandelpad, welke in de ochtend door de lokale bevolking wordt gebruikt voor het uitlaten van hun honden?

Het zijn factoren om rekening mee te houden, wanneer je een plek kiest. In de Europese bossen kom je dieren tegen als wolven, bruine beren, lynxen en elanden. Ze kunnen nieuwsgierig worden, wanneer je etenswaren in je tent bewaart. Het is om deze reden verstandig het eten verpakt in een boom verderop op te hangen. 

Waar Mag Je Wildkamperen

Landen waar wildkamperen beperkt is toegestaan 

Je las al dat wildkamperen in Denemarken slechts beperkt wordt toegestaan. Er zijn meer landen waar wildkamperen niet verboden is, maar waar je niet dezelfde vrijheid ervaart als in de eerder genoemde landen. Hieronder licht ik per land toe welke regels er gelden voor wildkamperen. Houd je aan deze regels om de natuur niet onnodig te verstoren en om zelf geen hoge boetes opgelegd te krijgen.

Denemarken 

Voor Denemarken geldt dat wildkamperen in een groot deel van het land verboden is. Er zijn echter gebieden waar het wel wordt toegestaan om je kamp op te zetten voor een overnachting in de wilde natuur. Houd er hierbij rekening mee, dat wildkamperen slechts één nacht wordt toegestaan. Je dient de tent een volgende dag op te pakken om door te trekken naar je volgende locatie. 

Italië

Wildkamperen in Italië wordt in de meeste regio’s niet toegestaan. Je hebt toestemming nodig van een landeigenaar of de lokale autoriteiten. Vergelijkbaar met de regelgeving in sommige andere landen, is het bivakkeren tussen 19.00 uur in de avond en 9.00 uur in de ochtend soms wel toegestaan. In Italië geldt dit onder meer voor het gebied Parco Nazionale di Alpi Marittime rond Piemonte. 

Zwitserland

Zwitserland hanteert geen nationaal geldende regels voor wildkamperen. Dit betekent dat het in de regio wel is toegestaan om je kamp op te zetten in de natuur, terwijl dit op andere plekken in het land niet mag. Probeer vooraf bij de lokale autoriteiten na te gaan, aan welke regels je gebonden zit bij het wildkamperen in Zwitserland.

Meer algemeen stelt men voor Zwitserland dat het wildkamperen boven de boomgrens is toegestaan. Houd er rekening mee, dat je hier weinig beschutting hebt. Het maakt dat het in de nacht behoorlijk koud kan worden; zeker wanneer de wind aantrekt! 

Oostenrijk

De regels voor wildkamperen in Oostenrijk komen enigszins overeen met de regels die in Zwitserland gelden. Over het algemeen is wildkamperen in Oostenrijk verboden. Uitzondering hierop is het wildkamperen boven de boomgrens in sommige gebieden. Net als in Zwitserland kan het ook in de Oostenrijkse bergen in de nachten behoorlijk koud worden, wanneer de wind aantrekt en je geen beschutting hebt van bebossing. Houd hier rekening mee, bij het bepalen van de spullen die je meeneemt tijdens het wildkamperen.

Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met lokale regelgeving op het gebied van het bivakkeren boven de boomgrens. Het is bijvoorbeeld niet overal in Oostenrijk toegestaan. 

Engeland en Wales 

In de basis is wildkamperen verboden in Engeland, met uitzondering van het Dartmoor park. Dit park heeft een oppervlakte van circa 954 vierkante meter en ligt in het zuidwestelijk deel van Engeland. In Wales behoort een groot deel van de grond tot de eigendommen van landeigenaren. Om te kunnen wildkamperen in Wales heb je om deze reden toestemming nodig van zo’n landeigenaar.

In sommige gevallen gaan de lokale autoriteiten over de regels rond het wildkamperen. Gebieden waar wildkamperen goed mogelijk is in Wales zijn onder meer het Snowdonia National Park en Brecon Beacons National Park

Frankrijk 

Wanneer je de officiële regels van de Franse overheid volgt, is wildkamperen in Frankrijk niet toegestaan. In het Frans wordt wildkamperen aangeduid als le camping sauvage. Er geldt echter een uitzondering; le bivouac, bivakkeren in de natuur, is namelijk wel toegestaan. Onder het bivakkeren in de natuur verstaat men in dit geval het opzetten van een kamp tussen 19.00 uur in de avond en 9.00 uur de volgende ochtend. De tent mag na deze periode niet blijven staan; je moet doortrekken naar een volgende bestemming. 

Houd in het geval van le bivouac rekening met de geldende regelgeving; een tent moet altijd op minimaal een uur wandelen van een weg worden opgezet. De definitie van een weg is niet bekend. Onduidelijk is dus of het ook om een voetpad gaat of bijvoorbeeld uitsluitend om een autoweg. 

Wildkamperen In Europa

Wildkamperen gedoogd in diverse landen 

Naast de specifieke regels voor de reeds genoemde landen, zijn er verschillende landen die het wildkamperen gedogen. Officieel is het er echter verboden. Voorbeelden van dergelijke landen zijn Tsjechië, Slovenië en Kroatië. Het is bij wildkamperen voornamelijk van belang dat je de natuur en lokale bevolking respecteert. Zorg dat je het afval wat je maakt tijdens het wildkamperen netjes opruimt en de natuur niet onnodig zwaar belast. Met andere woorden: Leave No Trace.

In deze landen is het verstandig te kiezen voor een locatie buiten de meest toeristische regio’s. Mocht je voor het wildkamperen op privégrond kiezen, dan is het zaak om vooraf toestemming te vragen van de landeigenaar. In veel gevallen zal deze je de mogelijkheid bieden je kamp op te zetten. 

Landen waar wildkamperen verboden is 

Het moge duidelijk zijn dat je binnen Europa verschillende mogelijkheden hebt om in de wilde natuur te overnachten met een tent of camper. Er zijn echter ook een aantal landen waar het wildkamperen expliciet verboden wordt. Eerder in dit artikel noemde ik al dat dit onder meer geldt voor Nederland en Duitsland. Pas op, in deze landen kun je een hoge boete krijgen wanneer je betrapt wordt op wildkamperen. Het zijn geen landen die het wildkamperen gedogen, zoals de reeds genoemde voorbeelden als Kroatië en Tsjechië. 

Onderstaande tabel toont je de landen waar wildkamperen momenteel niet wordt toegestaan. 

NederlandDuitslandBelgië
LuxemburgTsjechiëSlovenië
SpanjePortugal Hongarije
ServiëPolen  

Bivakzones in verschillende landen 

Hoewel wildkamperen verboden is in landen als Nederland, Duitsland en België, bieden deze landen wel zogenaamde bivakzones aan. Het zijn plekken waar kortstondig overnacht mag worden, in de directe omgeving van een vast punt. In Nederland noemt men dit paalkampeerterreinen; er staat een centrale paal, waaromheen drie tenten geplaatst mogen worden in een straal van tien meter. België biedt vergelijkbare plekken aan waar het bivakkeren met een tent gedoogd wordt. 

In Duitsland kun je zoeken naar Biwak Plätze of Trekking Plätze. Houd er rekening mee, dat je voor een plek op deze terreinen moet betalen in veel gevallen. Daarbij ben je verplicht een plek vooraf te reserveren. Dit doe je via de lokale autoriteiten; vaak de gemeente. Het geeft je zodoende niet het vrije gevoel van wildkamperen. 

Kijk eens naar Campspace als alternatief 

Wanneer je toch graag in een van deze landen wilt kamperen zonder gebonden te zitten aan een camping, zou je eens naar Campspace kunnen kijken. Het is een platform waarop particulieren een kampeerplek aan kunnen bieden. Denk hierbij aan plekken bij mensen in de tuin, in het weiland van een lokale boer, enzovoorts. Steeds meer particulieren sluiten zich aan bij dit platform. Het biedt je de kans om toch enigszins in het wild te kamperen, zonder dat je het risico op een hoge boete loopt. 

Voorbeelden van landen waarbinnen kampeerplekken worden aangeboden op Campspace zijn onder meer: Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Portugal. Naar welke van deze landen gaat jouw voorkeur uit voor je eerste keer wildkamperen?