Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Wildkamperen wordt steeds populairder onder avonturiers. Loop of rijd weg van de gebaande paden en sla je kamp op in de wilde natuur, aan een meer of diep in het bos. Geniet van de rust en ruimte om je heen, de wilde dieren die je ’s nachts door het bos hoort sluipen en de mogelijkheid om volledig los te komen van het leven thuis.

Wat is wildkamperen precies? Waarmee dien je rekening te houden? Mag je overal wild kamperen of zijn er aangewezen gebieden waar je een kamp op kunt zetten? In dit artikel vertel je alles over het kamperen in het wild.

Wat verstaat men onder wildkamperen? 

Zoals reeds omschreven wordt wildkamperen gedefinieerd als het kamperen in de wilde natuur, weg van de aangelegde paden en wegen. Je kampeert niet op het terrein van een boer of particulier, iets wat kan lijken op wildkamperen, maar in het bos of bijvoorbeeld hoog in de bergen.

Er zijn verschillende vormen van wildkamperen die we van elkaar kunnen onderscheiden. Denk aan het verschil tussen het kamperen met een tent of bijvoorbeeld hangmat en het wild kamperen met een camper. Een camper of omgebouwd busjes biedt je een veilige slaapplek, maar laat je mogelijk minder genieten van hetgeen om je heen. Immers, vanuit de camper zal je de wilde dieren in het bos of boven de boomgrens in de bergen nauwelijks horen. Daarbij kun je met een camper minder diep de natuur in, dan wanneer je al lopend met een tent of hangmat op pad gaat. 

Tip: Bekijk voordat je in Europa wilt gaan wildkamperen deze pagina: Waar mag je wildkamperen in Europese landen?

Wildkamperen is ook respect hebben voor de natuur om je heen. Zorg dat je het afval wat je produceert, opruimt bij het vertrek in de ochtend en beschadig de natuur niet onnodig. Mocht je een kampvuur willen maken, houd dan rekening met de droogte in het gebied waar je kampeert. 

Hoe veilig is wildkamperen binnen Europa? 

Een van de vragen die men zichzelf al snel stelt, wanneer wildkamperen overwogen wordt: hoe veilig is wildkamperen in Europa? Waar je ook kampeert; het zal altijd een tikkeltje spannend zijn. Je weet op voorhand nooit precies wat je tegen zal komen. Denk aan mensen die je weten te vinden tijdens hun ochtend- of avondwandeling, of wilde dieren die op het eten in je tent af kunnen komen. Het is een van de redenen die het verstandig maakt om je etenswaren in een boom verderop op te hangen. Dit voorkomt dat wilde dieren te dicht in de buurt van je tent komen; ze zullen geïnteresseerd zijn in hetgeen in de boom hangt. 

De kans dat wilde dieren op je etenswaren af zullen komen is het grootst in de Scandinavische landen. Hier leven onder meer wolven, elanden, lynxen en bruine beren. Je hoeft je plannen om te gaan wildkamperen niet direct te laten schieten; de kans dat je dergelijke wilde dieren treft is niet bijzonder groot. 

Waar is wildkamperen verboden? 

Eerder zocht ik voor je uit wat de boetes voor wildkamperen in alle landen is. Op deze pagina vind je een handig overzicht van de geldende regels per land. Het geeft je een goed beeld van landen waar je een tent in het wild op mag zetten, zonder het risico te lopen een hoge boete te krijgen. 

Handige tips & tricks voor wildkamperen

Een goede voorbereiding is belangrijk wanneer je wilt gaan wildkamperen. Reeds las je dat het in de Zwitserse- en Oostenrijkse bergen erg koud kan zijn ’s nachts. Wees hier goed op bedacht, door warme kleding mee te nemen. Het voorkomt dat je ’s nachts alsnog een warmere plek moet zoeken. Er zijn meer zaken om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld ook nog even aan de tip over het verbergen van eten aan een boom verderop in het bos. 

Wildkamperen op privéterrein met toestemming 

Zeker in Italië, maar bijvoorbeeld ook in Frankrijk bezitten mensen soms grote stukken grond welke zij niet volledig benutten voor akker- of landbouw. Wanneer je wildkamperen in deze landen overweegt, loont het om de eigenaren van dergelijke stukken grond te benaderen. Door vooraf toestemming te vragen om op het land te komen wildkamperen weet je zeker dat je geen boete krijgt. 

Zorg dat je water uit een rivier kunt filteren 

Een van de zekerheden bij wildkamperen is het feit, dat je geen schoon drinkwater tot je beschikking hebt; vaak vind je geen kraan of natuurlijke bron in het bos of boven de boomgrens in de bergen. Om voldoende drinken tot je beschikking te hebben is het verstandig hulpmiddelen mee te nemen waarmee je vervuild water uit de natuur zelf kunt zuiveren. Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar die dit mogelijk maken. 

Om aan het eind van de dag wat te kunnen eten, is het verstandig om voor gerechten in blik te kiezen. Je kunt deze gerechten heel eenvoudig bereiden, wanneer je geen keuken in de buurt hebt. Daarbij zijn deze gerechten bijzonder smaakvol.

Neem biologisch afbreekbaar toiletpapier mee 

Niet alleen ontbreekt het aan een kraantje in de wilde natuur; ook heb je geen toilet tot je beschikking. Om toch een grote boodschap te kunnen doen, is het verstandig biologisch afbreekbaar toiletpapier mee te nemen. Niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor de natuur. Het papier breekt zichzelf af, waardoor je de natuur niet onnodig belast. Vergeet niet een flesje schoonmaakmiddel voor je handen mee te nemen. 

Draag een telefoon of gps-apparaat bij je 

In de wilde natuur verdwaal je relatief makkelijk. Hoewel je hier het liefst zonder telefoon bent, is het verstandig deze mee te nemen. In plaats van een telefoon zou je ook voor een gps-apparaat kunnen kiezen. Onder meer Garmin biedt deze apparaten aan. (bijvoorbeeld de Garmin GPSMAP 66sr) Het biedt je de mogelijkheid om terug te keren naar de gebaande paden op het moment dat je dreigt te verdwalen. 

De meeste gestelde vragen over wildkamperen


Waar mag je wildkamperen in Nederland?

In Nederland is wildkamperen niet toegestaan. Voorheen kon je terecht op een paalkampeerterrein, waar je direct naast een paal in een afgelegen stuk natuur mocht overnachten. Deze terreinen zijn echter gesloten door Staatsbosbeheer.


Waarom mag je niet wildkamperen?

Niet iedereen gaat even netjes om met de natuur bij wildkamperen, waarbij de natuur ernstig kan worden aangetast. Daarbij brengt het risico’s met zich mee, wanneer men bijvoorbeeld in de wilde natuur een kampvuur aansteekt. Om deze risico’s te vermijden is wildkamperen in veel landen verboden.


Waar mag je in het bos kamperen?

In de basis is wildkamperen in het bos verboden in veel landen. Mocht je toch bivakkeren in het bos, wat betekent dat je er één nacht doorbrengt, dan is dit uitsluitend toegestaan op plekken ver van wandel- en fietspaden.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!