Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Onze gratis woordwaarde tool

Woordwaarde

In je zoektocht naar geocaches is het niet alleen zaak het pad naar de coördinaten van de geocache nauwkeurig te volgen; ook moeten er vaak puzzels worden opgelost. Om tot oplossingen te komen wordt er vaak gebruik gemaakt van verschillende alfabetten.

Denk bijvoorbeeld aan het morsealfabet, wat vertaald moet worden naar het voor ons bekende Latijnse alfabet. Een andere methode die vaak gebruikt wordt is stapeltellen, waarbij de woordwaarde een belangrijke rol speelt. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Voorbeeld woordwaarde

Bereken de woordwaarde van 1 of meerdere woorden via verschillende methodes. Je kunt kiezen uit:

Wat is de woordwaarde? 

Zoals de naam al doet vermoeden, staat de woordwaarde voor de optelsom van de letterwaarde van iedere letter uit het te vertalen woord. De letterwaarde komt overeen met de plaats van de letter in het alfabet. Ter illustratie; de “A” heeft letterwaarde 1, de “B” letterwaarde 2, de “C” letterwaarde 3, enzovoorts. 

Wat is geocaching woordwaarde? 

Bij geocaching wordt de woordwaarde onder meer gebruikt om de code van een slot te kunnen achterhalen. Een woordwaarde vormt de basis van stapeltellen, waarbij je probeert een woord terug te brengen tot één getal. 

Tip: gebruik de tool op deze pagina om snel en gemakkelijk achter de woordwaarde van het te vertalen woord te komen. Zo hoef je de berekening zelf niet uit te voeren! 

Voorbeeld van een woordwaarde 

Om je een beeld te geven van de wijze waarop je de woordwaarde van een woord vaststelt nemen we het woord “HALLO”. In dit woord vertegenwoordigt de “H” waarde 8, de “A” waarde 1, de “L” waarde 12 en de “O” waarde 15. Het levert de volgende optelsom op: 8 + 1 + 12 + 12 + 15 = 48. Het betekent dat de woordwaarde van “HALLO” 48 is.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!